Wijnreview: Familie Pos Collection Sparkling Wine Brut & Rose


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Sparkling Wine van Familie Pos Collection met 3.5 sterren.

The Good
  • Helemaal het einde
  • Goede, stevige bubbel
  • Lekker verfrissend
  • Mooie zuren

The Bad
  • Geen

Nu gaan we GVD genieten! Eén van de briljante uitspraken van de Posjes, vandaag testen we de Sparkling Wines van de Familie Pos Collection, Vamos!

De meest populaire bubbels van Nederland in een Chileens jasje. Dat zijn de mousserende wijnen van de familie Pos. Vers van de wijnpers, maar veel besproken. JFK duikt verder de diepte in en brengt de eerste online wijnreview van de Familie Pos Collection Sparkling Wine.

Familie Pos Wijn

Familie Pos Wijn; heb je nog nooit van ‘Helemaal het einde!’ gehoord? Dat is nog niet direct de conclusie van de wijnreview, maar het televisieprogramma waar de Familie Pos uit Hilversum aan meededen. Het programma dropte drie oerhollandse gezinnen in de bushbush van Chili met één doel: het daar maken. Daar is in ieder geval één familie in geslaagd en dat is de familie Pos! Chapeau, want zij zijn er in geslaagd door dicht bij zichzelf te blijven, enorm groot te zijn gegroeid. Het lijkt verdorie wel een reclame campagne.

De groei hebben zij te danken aan een aantal factoren. Alleerst aan een zeer lekkere wijn, daar gaat tenslotte de review over en dat lees je straks. Maar wat ook genoemd mag worden is dat zij een zeer toegankelijke familie zijn. Het lijkt alsof de familie draait op drie USP’s : Humor, humor en een gezonde dosis humor. Daarnaast zijn ze ook goede ondernemers. Een beetje hulp her en der? Ja, dat heeft toch iedereen nodig.

Met een gezonde dosis zelfspot, een snufje zout op de vis (voor de kijkers herkenbaar) en niets geen krot op de ‘pampa’, maar een heerlijk gemeubileerd appartement in Santiago. Ze komen ten slotte uit ’t Gooi. Is Hilversum het Gooi? Nou, dan Baarn zeker. Ik zeg familie Pos, van harte gefeliciteerd met jullie succes. Welverdiend (en jammer dat het programma bijna is afgelopen).

Goed, genoeg over TV en de familie. Laten we het eens over de wijn hebben. JFK mocht aan de slag met hun eerste twee kindjes. Zoon en dochter mousserende wijn. De Sparkling Wine Brut, die ik persoonlijk erg lekker vind en de Sparkling Wine Rose, die écht een zachte vrouwenhand nodig heeft (naar mijn mening dan.)

De Wijngaard

De Wijn van de familie Pos komt uit Chili. Het nieuwe wijnwereldland waar menig wijnliefhebber verliefd op is. De Pos mousserende wijn komt van één van de grootste wijngaarden uit Chili, in het midden van het land. Deze wijngaarden zijn eigenlijk alleen in het midden van Chili zo succesvol en dat heeft alles met de natuur te maken.

Chili is lang, veel langer dan het breed is. Dat brengt ook veel klimaatverschillen met zich mee. Je zag het waarschijnlijk al in ‘Helemaal het einde’, waar de Atacamawoestijn genoemd werd met enorm hoge temperaturen en droogte, tot de Andes in het diepe zuiden waar er veel sneeuw lag.  Daartussenin lijkt het wel ‘eeuwig lente’, met temperaturen rond 20°C. In dit centrale gebied zijn de omstandigheden ideaal voor wijnbouw: het heeft veel zonuren en de oceaan zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad en het vocht van de Bergen brengt voldoende water. Bovendien valt de regen in gunstige periodes: in de winter en in het voorjaar. De zomer in januari en het najaar rond maart zijn droog.

In de serie zagen we de familie de ene proeverij na de andere aflopen om tot een wijn te komen die het beste bij hun smaak pasten. Verder willen zij niet ingaan op de exacte locatie en naam van de wijngaard. Dat is niet erg, want het gaat ons om de wijn, al is de oorsprong altijd leuk om te weten.

 

De Druif

De Pos Sparkling Wine bestaat uit twee druiven uit 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir die op authentieke wijze met de hand worden geplukt. De Chardonnay druif is een graag geziene druif bij mousserende wijnen. Ondanks dat het klimaat van de wijngaard zacht is, kan deze druif heel goed tegen wat meer temperatuur verschil. Vandaar dat dezer druif ook immens populair is.

De Pinot Noir heeft met de Chardonnay gemeen, dat ze beiden vroegrijp zijn. Anders dan de Chardonnay is deze Pinot Nor een blauwe druif met een gevoelige schil. De smaak daarentegen in combinatie van de Chardonnay is weer zeer gewild en daarom ook terug te vinden in de Familie Pos Collection Sparkling Wine. Om de stevige bubbel in de fles te krijgen, wordt de méthode Charmat toegepast. Dit is een gisting op het vat en niet op de fles, die in een periode tussen de 45 en 60 dagen voor de mousserende werking zorgt van de wijn.

De test

Vamos! Het is tijd om te testen. Het leuke van een mousserende wijn openen, is dat er behoorlijk wat druk onder de kurk zit. Waar knallende kurken met oud en nieuw erg leuk zijn, is het tijdens een diner zeker ‘not done.’ Een beetje souplesse is hier dus op zijn plaats. De truc zit ‘em in het draaien van de kurk, een heen en weer draaiende beweging terwijl je de kurk met de palm van je hand goed tegenhoudt.

Een gezellige plop klinkt en we zijn klaar op te ‘Possen.’ Voorzichtig schenken, anders heb je meer bubbels dan wijn. Even laten staan en dan eens ruiken. Duw niet direct je neus er helemaal in, anders hap je koolzuur. Iets boven het glas is voldoende. Kijk eens naar de belletjes, een mousserende wijn moet namelijk goed bruisen. Als hij niet bruist of te weinig, of de bubbels halen het oppervlak niet dan kun je het beste een nieuwe fles opentrekken. Deze fles bruist krachtig! Heerlijk, want net zoals bij een spaatje rood is een goede bruis het lekkerste, een flauwe bubbel vind ik al snel lijken op een over datum fles. Pos, je wijn bruist gretig!

De geur zal voor iedereen op de eerste neus voornamelijk citrus zijn, dat komt mede door de bubbels. Het ruikt wat minder gemakkelijk, het komt dan meer neer op het proeven. Prima, toch. Walsen is niet nodig, mensen. Dat mag je overslaan bij bubbels want door het koolzuur komt alles al los. Zie je iemand een mousserende wijn walsen, dan mag je stiekem gniffelen. Of gewoon een leuk weetje delen. Kies maar.

Het proeven met bubbels schijnt goed tot zijn recht te komen als je een goede slok neemt en flink spoelt, zoals met mondwater. Niet te grote slok, anders staan de tranen je in de ogen. Spoelen en doorslikken. Heerlijk hé die bubbels, het heeft iets feestelijks. Als het je eerste glas is, dan zal je mond, je smaak, even moeten wennen aan de citrus en de bubbels. Je zal merken dat als je een twee glas drinkt (of een ervaren bubbelaar bent) dat je meer smaken kunt onderscheiden. Drink deze wijn voor het eerst even zonder spijzen erbij. Het kan natuurlijk wel, maar dan zal je smaak beïnvloed zijn.

Ikzelf heb voornamelijk de Brut gedronken, niet omdat het roze kleurtje van de Rose me zo afschrok, maar hier zit toch een meer zoetig smaakje aan dat ik persoonlijk minder lekker vind. Toch zal je merken dat juist vooral de dames de Rose wijn veel lekkerder vinden. Ben je als kerel verzot op Rose wijn, zonder bubbel dan zal je deze met bubbels ook zeker graag lusten. Ieder zijn ding. Hij is goed hoor, de Rose bubbel van Pos. Fruitig, zoetig, terwijl de oorsprong geen zoete wijn zal zijn.

Ik drink graag een wat drogere, witte wijn (of rood) en dat geldt ook bij de mousserende wijnen. Goed, wat proeven we? Citrus of grapefruit, iets fris, fijne zuren. Bij het tweede glas, meer fruit. Ik las perzik, haal ik er niet uit maar wel een zoetje die richting op. Moeilijk hoor, mousserende wijn proeven. Daar moeten we ook niet ingewikkeld over doen.

Ik heb de Posjes ook nog eventjes gedronken bij een avondmaaltijd. Een kerstige, met een lekkere Rumbsteak. Vooral als je de saus eventjes laat staan gaat dat helemaal prima. Het verfrist je smaakpapillen en de bubbels geven toch iets feestelijks aan je etentje. Eerlijk moet ik wel zijn: de Sparkling wine past het best rond borreltijd!

Conclusie

Chapeau, familie Pos! Wat een heerlijke frisse bubbels, die fruitig los komen na het tweede glas. En na het tweede? Als je met de auto bent houdt daar het Chileense avontuur eventjes op. Maar, ik zou vooral de Pos Sparkling Wine aanraden voor de feestdagen. Fantastisch leuk met oud en nieuw en heel gezellig met de kerstdagen. Bij het eten zou ik dan overgaan naar de ‘non’ sparkling wine van de Posjes, al heb ik nog niet het genoegen gehad om deze te mogen proeven. Sparkling wine hoort, wat mij betreft, niet bij een statig diner, maar een uitbundig feest. En of dat nu met een heel feestgedruis is, of stilzwijgend op de bank met z’n twee: beiden kan zo nu en dan een feestje zijn, toch?! Met Pos in ieder geval wel. Vamos!

Beschikbaarheid

De familie Pos Sparkling Wines zijn beschikbaar bij Wijnvoordeel.nl vanaf € 7,99.

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: