Warenkennis: Friet uit de vriezer

Zelf friet, of patat maken, is leuk. Maar ook tijdrovend. Je moet de aardappels schillen (of niet), frites snijden, voorbakken op 160 graden en daarn afbakken op 190-200 graden. Dat is veel werk, dus de gemiddelde Nederlander doet dit niet. Die haalt (ook in de horeca) zijn zakje patatten uit de vriezer. En daar hebben we […]

Zelf friet, of patat maken, is leuk. Maar ook tijdrovend. Je moet de aardappels schillen (of niet), frites snijden, voorbakken op 160 graden en daarn afbakken op 190-200 graden.

Dat is veel werk, dus de gemiddelde Nederlander doet dit niet. Die haalt (ook in de horeca) zijn zakje patatten uit de vriezer. En daar hebben we een tweeluikje over. Vandaag kijken we hoe de frites voor thuis worden gemaakt. Volgende week gaan we op bezoek bij een fabrikant van McDonalds om te kijken wat het verschil is.

We zijn bij deze fabrikant meteen een stukje strategie. Er wordt een langwerpige aardappel gebruikt in plaats van een ronde. Daar haal je immers meer lange frites uit. Bovendien wordt er gekozen voor een soort met zo min mogelijk suikers zodat de binnenkant langer wit blijft. Suikers karamelliseren immers.

Wanneer de aardappeltjes aankomen, worden ze meteen geschrobd en gewassen. Daarna worden ze gesorteerd. Zo weet de fabrikant welke aardappel welke vorm ze uit een bepaalde aardappel kunnen halen.

Om de schil van de aardappels te halen, worden ze gestoomd. Daarna is het schillen een kwestie van borstelen. En ja, daarna heb je nog wel wat bruine oogjes hier en daar. Hierna is het meteen tijd om te snijden. Afhankelijk van de vorm, met verschillende technieken.

Nu is het tijd voor het kookproces. Inderdaad. De eerste verwarming is niet door frituren, maar door koken. Dit is wat wij voorgaren zouden noemen. Daarna worden ze twee minuten gefrituurd. Na de frituurstap wordt zoveel mogelijk frituurvet afgevangen en is het tijd om ze in te vriezen en te verpakken. Klaar om in jouw keuken een laatste frituurbad te krijgen.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: