Review: Yakiniku Shichirin Tafelgrill BBQ Rechthoekig


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Shichirin Rechthoekig van Yakiniku met 4.5 sterren.

The Good
  • Gloeiend heet
  • Fraai ontwerp
  • Veilig in gebruik
  • Makkelijk te verplaatsen

The Bad
  • -

“Beefing up the people”, het motto van de Japanners. Mensen met eten bij elkaar brengen en eenvoudig grillen op een traditionele Japanse grill. Een mooie zomeravond gezellig met familie en vrienden bij elkaar. De tafel gevuld met lekker eten en grillen maar. Een heerlijk avondvullend programma waarbij uw gasten kunnen genieten van een zomergourmet.

Yakiniku Shichirin

Yakiniku, wat in het Japans gegrild vlees betekent, is fabrikant van al eerder hier geteste kamado’s. Ben je benieuwd wat onze algehele mening in over dit merk, check dan hier onze eerdere bericht over de knoeperd van een Yakiniku 24 inch Kamado.

Nu is deze Shichirin wel een totaal andere tak van sport dat het gebruikelijke kamado-werk.

Van oudsher is de Shrichirin een typisch japanse open grill waarop men met speciaal ‘binchotan’ houtskool op extreem hoge temperaturen traditioneel japanse gerechten bereid. Binchotan houtskool wordt alleen in Japan gemaakt. Al sinds mensenheugenis weet met hier een houtskool te maken met een ongekend hoog koolstofpercentage (95%) te maken. Dit speciale zuivere houtskool kan temperaturen bereiken van 900+ graden en is van zichtzelf wanneer aangestoken geur- en rookloos. Helaas in het échte binchotan houtskool niet te betalen en testen wij deze Yakiniku Shichirin met gewoon in Nederland verkrijgbaar kwaliteitshoutskool.

Wat zit er in de doos?

De stevige door waarin de Shichirin wordt afgeleverd bevat de zware Shichirin zelf, een fijnmazig RVS grillrooster. Een onderstel waarmee je de Shichirin makkelijk kan verplaatsen en los houdt van de ondergrond, een RVS hitteschild zodat de warmte niet de toplaag van je tafel verbrand en een extra plank van fraai bamboe waar je de Shichirin op kan zetten.

Het geheel is binnen vijf minuten te monteren met de bijgeleverde moertjes en bouten.

De Shichirin.

Deze Shichirin van Yakiniku is met 13 kilo zeker geen lichtgewicht te noemen zeker niet gezien het grilloppervlak van 40x20cm. De Yakiniku voelt hierdoor erg solide en is veilig te gebruiken. Door het gewicht is omvallen en omstoten nagenoeg onmogelijk. De Shichirin is gemaakt van keramiek met quartz, cordieriet genaamd. Deze sterke keramieksoort kan hoge temperaturen aan en is beresterk. Het keramiek is rondom geglazuurd en dit geeft na verhitting kenmerkende barstjes. Op dit materiaal is het licht barsten van het glazuur volkomen normaal. No worries dus. 🙂

Door middel van twee openingen aan de onderzijde van de Shichirin is de luchtstroom eenvoudig te regelen. Door het open- en dichtschuiven van deze schuiven kan je de luchtstroom (en dus de temperatuur van de grill) gemakkelijk verhogen of verlagen. Ook de handvaten aan de buitenzijdes van deze Shichirin zijn gemaakt van fraai bamboe. De Shichirin krijgt hierdoor, zeker samen met de eveneens van bamboe gemaakte bodemplank, een luxueuze uitstraling. En oh ja! Oppakken en verplaatsen is hierdoor veilig en een eitje!

Het rooster waar je al je lekkernijen op kan bereiden is van gecoat fijnmazig RVS. Doordat het rooster zo fijn is loop je nooit het risico dat jouw eten tussen het rooster door, en dus op de kolen valt. Door de speciale coating is het rooster bovendien, na gebruik, eenvoudig schoon te maken.

Gebruik.

Nadat we deze Yakiniku klaar hebben gemaakt voor gebruik en deze veilig en stevig hebben neergezet is hij tijd om hem aan te steken. Zoals eerder genoemd gebruiken wij kwaliteitshoutskool van hadhout. Hiermee zullen wij niet de 900 graden gaan halen welke kan worden bereikt met het speciale Binchotan houtskool. Maar reken maar dat dit houtskool in combinatie met deze Shichiring ook bijzonder hoge temperaturen bereikt.

Door de luchtschuiven volledig open te zetten heeft het houtskool aan zuurstof geen gebrek en in no-time is het houtskool voorzien van een mooie rode gloed. Ook als deze luchtschuiven volledig gesloten zijn blijft het houtskool natuurlijk gewoon branden en zal niet uitdoven, maar door de betere luchtstroom bij geopende schuiven meet onze thermometer een temperatuur boven de 500 graden Celcius.

Let wel op! Waar cordieriet vaak wordt gebruikt in geïsoleerde barbecues zoals de kamado is deze Schichirin niet geïsoleerd. De buitenzijde van het keramiek wordt dus nagenoeg net zo heet als de kolen die erin liggen. En de luchtschuiven dus ook! Wil je in the heat of the moment even de luchttoevoer verhogen of verlagen: Doe dan wel even de vuurvaste handschoenen aan. Thank me later.

Vanavond staat er een assortiment van groentes, sardines en een hele mooie Côte de Boeuf op het menu. De groentes en sardines gaat direct op de grill en doordat jouw eten door de hoge temperaturen binnen no-time karamelliseren blijft er nagenoeg niets plakken aan het RVS rooster. De Côte de Beouf garen wij low-en-slow tot een kerntemperatuur van 39 graden Celsius om hem vervolgens 2 minuten om 2 minuten het vuur aan de schenen te leggen op deze fijne Shichirin. En het resultaat mag er zijn… Zo vinden wij zelf.

Eenmaal voldaan zetten wij de Yakiniku Shichirin veilig weg en laten deze volledig afkoelen voordat wij hem schoonmaken. Dit schoonmaken is trouwens een fluitje van een cent. Mits goed afgekoeld kan je de Shichirin afspoelen met water en het rooster, die doe ik gewoon in de vaatwasser. Maak je de Shichiring schoon met water, zorg dan echt dat deze volledig is afgekoeld én, zorg dat deze volledig droog is voordat je hem weer aansteekt… Anders zou die oersterke glazuurlaag wel eens een iets minder lange levensverwachting kunnen krijgen dan we allemaal zouden hopen. 😉

Oordeel:

Ja hoor. Heerlijke machine!

Lekker handzaam door zijn compacte formaat. Solide door zijn gewicht. Doet precies wat hij moet doen: Héél heet worden. En schoonmaken is een fluitje van een cent. En oh ja, het is een bijzonder fraaie grill die je bijna nergens anders in de tuin zal ziet staan.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: