Review: Jay Hill Gietijzeren BBQ Pannen


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Gietijzeren Pannen van Jay Hill met 4.5 sterren.

The Good
  • Gave en stevige pannen
  • Longlife (gietijzer)
  • Lekker Robuust kokkerellen
  • Goed en betaalbaar!

The Bad
  • Geen

Koken op Gietijzer, dat is al stoer. Helemaal als je het op de BBQ gebruikt. Lees meer over de Gietijzeren Pannen van Jay Hill!

Barbecuen met een gietijzeren pan, dat is een feestje. Maar werken met dit soort zware pannetjes, daar moet je het één en ander van weten. JFK praat je bij over de betere pannen, de prijzen, het gebruik en onderhoud.

Jay Hill is een bekend merk wat sinds jaar en dag verkrijgbaar is bij Cookinglife. Het merk maakt betaalbaar kwaliteitsspul wat je in en rond de keuken kunt gebruiken. Van Whiskyglazen, tot bestek en van rookhout tot gietijzeren pannen. Jay Hill gaat vaak gepaard met een modern design en een aantrekkelijk prijskaartje! Dat geldt ook voor hun gietijzeren pannen en BBQ assortiment. Yes, zelfs met outdoor keukenartikelen heeft Jay Hill zich gericht op de ervaren BBQ’er en dat vinden wij natuurlijk fijn!

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom een gietijzeren pan op de BBQ?

Met een pan op de BBQ? Waarom eigenlijk? Ten eerste omdat het hartstikke leuk is om buiten te koken. Gerechten in de pan met een afgesloten BBQ geven toch die lekkere rooksmaak aan je gerechten. Daarnaast heb je natuurlijk ook creaties die op de BBQ gewoon net even niet lekker gaan. Iets met kaas? Dat druipt door je grillrooster. Iets met Jus of saus, same. Of gewoon gebakken aardappeltjes. Niet te doen op een rooster en wel leuk om te maken op de BBQ.  Daarom is zo nu en dan grillen met een goede pan, leuk voor Jan en Alleman.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom gietijzer?

Dit materiaal is gewoon beresterk. Het vervormt niet. Is hittebestendig en verdeeld de warmte egaal over de pan. Behalve dat ziet materiaal van gietijzer er enorm robuust uit. Plus, als je deze dingen goed onderhoud, dan gaan ze een levenlang mee. Superstoere pannen in alle maten, voor heel veel leuke nieuwe gerechten.

Jay Hill Koekenpannenset Gietijzer 3-Delig

Als je direct klaar wilt zijn met zoeken naar de juiste gietijzeren pan, dan heeft Jay Hill een setje voor je. De pannenset bestaat uit 3 koekenpannen in verschillende formaten. De grootste maat is geschikt voor bijvoorbeeld twee dikke snitzels. De middelgrote is groot genoeg om gebakken aardappeltjes in te maken voor je gezinnetje en de kleinste, ach die is gewoon supercute 🙂  De pannen zijn behalve pannen van gietijzer (dus beresterk, robuust, hittebestendig en gaan een leven lang mee) ook enorm handig door de schenktuiten aan de zijkanten.

De Jay Hill Koekenpannenset Gietijzer bestaat uit:

  • Jay Hill Koekenpan Ø 25 cm, lengte inclusief steel 25.5 cm
  • Jay Hill Koekenpan Ø 20 cm, lengte inclusief steel 31.5 cm
  • Jay Hill Koekenpan Ø 16 cm, lengte inclusief steel 36.5 cm

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze toffe set van Jay Hill kan je behalve je BBQ ook gewoon gebruiken in de keuken. Ga je op vakantie? Dan zien het gave pannen om mee te nemen hoor. Je kunt ze op je gasstel gebruiken en zelfs boven een kampvuurtje.

Wil je meer zien? Bekijk ook de andere gietijzeren pannen van Jay Hill of de gehele Jay Hill collectie.

 

Jay Hill Gietijzeren Grillpan 23 x 23 cm

De Gietijzeren Grillpan van Jay Hill is een super pan! Groot, stevig, zwaar; echt een gave griller. De grillpan zien we eigenlijk altijd in een vierkante of rechthoekig vorm. Met opvallende ribbels aan het oppervlak, geulen en en laag opstaande rand met een schenktuitje of twee om overtollig vocht weg te kieperen. Een stevige steel, waar je de pan overigens makkelijk mee weg kunt hangen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De gerechten kunnen in een korte tijd op hoge temperatuur worden bereid, door de fijne warmteverdeling van het materiaal. Er is geen boter of vet nodig. Vastkoeken gebeurt minder doordat er minder contactmomenten zijn; eigenlijk net zoals je BBQ rooster. Je krijgt dan ook van die mooie grillstrepen op je vlees.

De pan heeft een afmeting van 23x23x3 cm, inclusief handvat is de lengte 40 cm. Met zijn gewicht van 2,2 kg is het gietijzer van Jay Hill is niet kapot te krijgen. Kortom, dé grillpan voor het perfecte stuk vlees!

Deze diashow vereist JavaScript.

Onderhoud en eerste gebruik van een gietijzeren pan van Jay Hill

Het eerste gebruik en het onderhoud van een gietijzeren pan is helemaal niets spannends. Sterker nog, het is veel gemakkelijker dan een gewone pan. Je moet het alleen net even weten.

Voordat je een gietijzeren pan gaat gebruiken, maak je een soort anti-aanbak en beschermlaag aan. Dat noemen ze wel eens seasoning van een cast iron pan. Klinkt enorm spannend, maar het enige wat je doet leg ik uit in de volgende stappen.

  • Was je nieuwe pan af met water
  • Droog je nieuwe pan met een theedoek
  • Plaats je nieuwe pan op de BBQ of oven en verwarm deze tot een graad of 180-200.
  • Laat de pan afkoelen
  • Vet deze in met een plantaardige olie
  • Veeg hem droog met keukenpapier

Je pan is daarna klaar voor gebruik. Je kunt het nog een keer herhalen, maar door het gebruik zal de pan iedere keer (als je deze blijft vet houden) een extra beschermlaagje aanmaken. Er zijn wel een aantal don’ts in het onderhoud:

  • Niet met zeep schoonmaken
  • Nooit in de vaatwasser (hij komt er verroest uit)

Na het gebruik van de pan maak je hem schoon met een spons of borstel en warm water. Krijg je deze echt niet schoon, dan kan je zeep gebruiken, maar dan gaat je laagje er wel weer aan. Het gemakkelijkste is even weken in warm water en daarna met een spons schoonmaken.

  • Schoonmaken met warm water
  • Schoonmaken met een spons of borstel
  • Droogmaken met theedoek
  • Invetten met plantaardige olie
  • Droogvegen met keukenpapier

Gebruik en onderhoud je op deze wijze je gietijzeren pannen? Man dan kan je er eeuwig mee door. Want deze dingen gaan een leven mee. Heb je een keertje roest op je pan, geen punt. Dat gebeurt wel eens als je in je buitenkeuken je pannetjes aan de wand hebt hangen. Gewoon even met een staalborstel poetsen en daarna weer invetten met plantaardige olie.

Gebruik van Jay Hill Rookchips Eik met de Gietijzeren Pannen

Wat echt leuk is om mee te stunten, dat zijn Rookchips. Jay Hill heeft ze ook en deze wood chips zijn verkrijgbaar bij Cookinglife. 
De wood chips van Jay Hill heb je in verschillende houtsoorten zoals Eik en Walnoot, wij hebben de Eik getest. Het gave van deze chips is dat je, ondanks dat je in een pan kookt, toch je eten verrijkt met een lekkere rooksmaak.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wat je doet is een handje chips nat maken, dit zodat het hout niet direct vlamvat en opbrand, maar lekker gaat smeulen. Die smaak en geur is geweldig en proef je terug in je bereidde gerechten. Heb je zelf geen Chip Feeder in je BBQ en vind je het niet prettig om tussen het rooster door te kieperen. Dan kun je ook gebruik maken van de Jay Hill smoker box. Het enige wat je hoeft te doen is de smoker box vullen met rookchips. Wacht tot deze gaan roken en plaats dan je gerecht op de barbecue.

Wij gaan nog even lekker door met stunten, roken en grillen. Volg onze avonturen ook op Instagram en bekijk daar de gerechten die we met de pannetjes maken.

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: