Review: Hans Greyl Sauvignon Blanc 2019


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de SAUVIGNON BLANC van HANS GREYL met 4 sterren.

The Good
  • Heerlijk frisfruitig
  • Nieuw-Zeelandse SAUVIGNON BLANC
  • Overweldigende geur

The Bad
  • Geen

Wat een oase van geur en smaak in een jonge wijn. Deze Nieuw-Zeelander is het lekkerste als hij jong gedronken wordt. Nu op smaak en heerlijk als je vlees met salade combineert en een frisse dressing

HANS GREYL SAUVIGNON BLANC 2019 | Nieuw-Zeelandse wijn | Marlborough | Sauvignon Blanc

Wat is wijn toch een prachtig product. Geen enkele wijnstreek die Sauvignon Blanc levert, smaakt hetzelfde. Iedere keer een nieuw avontuur met herkenbare kenmerken. AbelsWijnen.nl deelde een nieuw avontuur met ons uit Nieuw-Zeeland. Proef je mee?

Nieuw-Zeeland is voor ons kouwe kikkertjes al avontuurlijk zat. Ben je er wel eens geweest? Ik nog nooit, maar dankzij deze wijnreview toch een beetje. Nieuw-Zeeland als wijnland is er echt eentje uit de moderne; jonge wijnwereld. Wist je dat er eigenlijk pas echt 30 jaar lang Sauvignon Blanc wijnen uit Nieuw-Zeeland kwamen? Nu waren ze er wel al wat langer, hoor. Maar daarover later meer.

Nieuw-Zeeland heeft een bijzonder klimaat en een bijzondere Sauvignon Blanc druif. Heel anders dan de Franse, Italiaanse of Spaanse; toch onmiskenbaar qua wijn. Zullen we wat dieper ingaan op de druif? Goed!

De Druif

De Sauvignon Blanc, doet zoals de naam al een pietsje verklapt, Frans aan. Oorspronkelijk West Frans, voornamelijk uit de Loire. Maar zoals met veel druiven is deze jongen in heel veel landen aangepland. Van ons landje, tot in Amerika en ook Nieuw Zeeland.

Als we heel ver teruggaan in de tijd doet het verhaal de ronde dat er een Engelse geestelijke was, die in 1819 de eerste druiven aanplantte in Kerikeri, een plaatsje op het Noordereiland. Maar echt ‘wijnen’ was het toen nog niet. Jaren later, toen James Busby in 1836 met een kleine wijngaard op zijn eigen land in Waitangi, vlakbij Kerikeri, echt wijn ging maken. In eerste instantie voor zichzelf, de lokale bevolking, maar later ook voor de Engelse soldaten die gretig aftrok vonden.

Dankzij de Dominee Samuel Marsden en Busby kunnen we wel stellen dat jaaaaaren laten de Nieuw-Zeelanders zichzelf echt op de kaart hebben gezet. Vooral de prijswinnende Nieuw-Zeelandse sauvignon blancs worden internationaal geroemd om hun heerlijke frisse zuren en sappige smaak.

Maar die druif, genoeg over lang vergane helden. De Sauvignon Blanc is een druif met een groenige schil. Hij is erg populair vanwege de combinatie van zoet en droog. Misschien wel één van de meest populaire witte rassen van de wereld. De smaak is friszuur in het algemeen, maar al gauw proef je (tropisch) fruit die je bij de geur al tegemoet komen.  De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn de tegenovergestelde van onze seizoenen. Met oogsttijden van februari tot mei, dankt Nieuw-Zeeland haar smaak aan een maritiem klimaat. Voldoende regen, warmte overdag en ’s nacht door een voornamelijk westelijke, koele wind veel verschil tussen dag en nacht. Die temperatuurverschillen zorgen voor kenmerkende friszure druiven met veel fruit.

 

HANS GREYL SAUVIGNON BLANC

Kleur

De HANS GREYL SAUVIGNON BLANC is een heldere, bijna spierwitte wijn. Een vage gouden gloed ergens op de tong, maar af en toe een reflectie groen.

Geur

De geur is écht bijzonder. Verslavend om meer te ruiken, dan gewoonlijk. Zo vol van tropisch fruit! Ik ruik direct Lychee, al staat het nergens vermeld. Michiel (ook van JFK) rook direct passionfruit. Ieder geval een overweldigende neus met veel citrus, tropisch fruit, mandarijnen ergens; vol en diep.

Smaak

De smaak is krachtig en wordt duidelijk gesterkt door een overweldigende beleving aan fruit. Zo heerlijk tropisch, ik proef nu ook lychee J Al zit het er nog steeds niet in. Het zoete botst vriendelijk met het friszure en geeft een prachtige volle afdronk met lekker frisse tonen. Een rustigere afdronk die je doet verlangen naar die eerste botsing van fris en fruit.

Kleur en type Wit: elegant en fruitig
Land Nieuw Zeeland
Streek Marlborough
Jaargang 2019
Druivensoort Sauvignon Blanc
Serveertip Hans Greyl Sauvignon Blanc is heerlijk bij lichte salades, geitenkaas, asperges of om gewoon zo te drinken.
Afsluiting Schroefdop
Bewaaradvies Hans Greyl Sauvignon Blanc is nu op dronk, de wijn is op zijn best als deze jong gedronken wordt
Alcoholpercentage 12,5%
Inhoud fles 0,75L

 

Conclusie

Wat een oase van geur en smaak in een jonge wijn. Deze Nieuw-Zeelander is het lekkerste als hij jong gedronken wordt. Nu op smaak en heerlijk als je vlees met salade combineert en een frisse dressing. Ook met een zuurder kaasje erg lekker. Maar gek genoeg het lekkerste om gewoon zó te drinken. Deze wijn heeft namelijk geen versterkers nodig. Alles wat mist is eigenlijk een zonnetje op het bolletje. Hans Greyl Sauvignon Blanc nu verkrijgbaar bij Abels Wijnen en gewoon genieten!

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: