Review: Finca Santa Bella Malbec 2018 Black Label


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Malbec 2018 Black Label van Finca Santa Bella met 3.5 sterren.

The Good
  • Bijzonder rijk van smaak
  • Prikkelende sensatie op de tong
  • Perfect bij rood vlees
  • Een bijzondere tafelgast

The Bad
  • De peperige tonen overheersen wat even wennen is. Na glas één ben je aan boord voor een reis naar de Argentijnse Mendoza

Deze Argentijnse Malbec vindt haar oorsprong uit Frankrijk en is gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Een goede Malbec die het beste matched met rood vlees en pittige kaas. Kerstwijntje? Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, is een Spaanstalig land in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Hier hebben ze de […]

Deze Argentijnse Malbec vindt haar oorsprong uit Frankrijk en is gerijpt op Franse eikenhouten vaten. Een goede Malbec die het beste matched met rood vlees en pittige kaas. Kerstwijntje?

Argentinië, officieel de Argentijnse Republiek, is een Spaanstalig land in het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Hier hebben ze de Franse Malbec druif met open armen ontvangen en gemaakt tot hun nationale trots. Finca Santa Bella is een bekende naam met haar wijnranken op de hoog gelegen Mendoza. Daar floreert de Malbec met de heerlijke temperaturen waardoor de druif eigenlijk nog wel beter tot haar recht komt dan in Frankrijk. 75 procent van alle Malbecwijnen die waar dan ook ter wereld worden gedronken, zijn gemaakt in Argentinië. Dat zegt wel iets over het prachtige klimaat waar de druif zich bewezen heeft.

Finca Santa Bella

Dat klinkt toch al heerlijk; Finca Santa Bella! Het Argentijnse wijnhuis uit regio San Juan. Op een hoogte van 650 meter boven de zeespiegel liggen de prachtige wijngaarden ten noorden van Mendoza. Het klimaat maakt de Malbec druif tot een winnaar. Het geheim? Een beetje geluk. Want de wijngaard ligt tussen drie valleien waarbij de San Juan Rivier zuiver water levert uit het Andes gebergte. Dan heb je als wijnmaker een perfect gebied en een perfecte druif voor een volle en stevige rode wijn.  Eduardo Antonio Casademont is verantwoordelijk voor mooie wijnen in gerenommeerde wijngaarden door heel Argentinië. De laatste twee decennia is hij verbonden aan het huis Finca Santa Bella waar deze prachtige Malbec vandaan komt.

De Druif

Deze Malbec komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar is daar helemaal niet zo super succesvol. Hij wordt in Frankrijk vaak gebruikt als blend met andere druiven en is niet erg gemakkelijk in de productie. De druif is gevoelig en kan niet goed tegen schimmels. ’s Nachts afkoelen vindt de Malbec niet prettig en komt het beste tot haar kracht in een droog en warm klimaat. Ook heeft de Malbec wat langer nodig om goed te rijpen.

Mooi om te zien dat deze dezelfde druif juist in Argentinië zo floreert. Hier in de Mendoza streek is de druif op haar best. Waar ze in Frankrijk nog krachtig smaken en echt voor liefhebbers zijn, is de druif uit Argentinië veel ronder en soepeler van smaak. Wanneer de wijn daarna acht maanden op Franse eiken wordt gerijpt, dan gebeurt er iets bijzonders met deze wijn.

Specificaties

Wijnsoort Rode Wijn
Land Argentinië
Druivenras Malbec
Regio Mendoza Valley
Smaakprofiel Vol & Krachtig
Jaargang 2018
Alcoholgehalte 14.00 %
Houtrijping 8 maanden
Serveertemperatuur 16-18 °C
Op dronk vanaf Nu op dronk
Op dronk tot 2025
Allergenen Bevat Sulfieten
Afsluiting Kurk
EAN-nummer 7798116662801
Verkrijgbaar Wijnvoordeel.nl

 

Smaak

Oke, laat ik beginnen te melden dat deze Finca Santa Bella niet voor de poes is. Dat maakt hem erg leuk en bijzonder om op tafel te hebben. Dit is echt een wijn waar je eens met zijn allen voor moet gaan zitten en de tijd moet nemen om te begrijpen wat je kunt proeven.  We skippen de flesuitstraling en de kurk. Want de fles is strak gestyled, maar verder geen bijzonderheden om te benoemen. De kurk is verrassend kaal, jammer maar dit doet niets af van de kwaliteit van de wijn.

Deze speciale Malbec met het opschrift Black Label, wat in dit geval verwijst naar de rijping van 8 maanden op Franse eikenhouten vaten, doet heel wat met de neus en de smaak. Ik was behoorlijk in de war van deze wijn. Want ik wist even niet wat ik rook, mijn neus werd in de war gebracht van een combinatie die ik niet kon thuisbrengen.

In de neus van de Finca Santa Bella vind je namelijk een bijzondere combinatie van geuren. Rijp donker fruit, maar niet zo opvallend aanwezig als in andere rode wijnen. Peper! Die brengt straks echt je geur en smaak op hol. Eucalyptus, welke ik nog steeds niet kan thuisbrengen in de neus of mond. En last but not least; een vleugje truffel.

Als we weten wat we kunnen ruiken, dan haal ik zeker rood fruit eruit. Bramen, kersen, etc. Maar ook zeker die peper. Dat is denk ik ook hetgeen wat je geur zo in de war maakt. Een stevige, prikkelbare geur die je even helemaal bij de wijn brengt.

Als we gaan proeven van de Finca Santa Bella dan kunnen we een mond vol herkennen, als we tenminste de wijnmakers moeten geloven. Ik ben nog steeds een beetje van de kaart van de peper en aardse smaak. De rijke tannines die in een smaakprofiel naar boven komen vind ik erg meevallen. Licht aanwezig, maar zeker niet storend of opvallend.

De afdronk trakteert je in eerste instantie op rijpe bramen, zwarte bessen en dikke, donkere pruimen. Vol en rijk. Als je een kleine slok neemt en een keer spoelt in de mond proef je ineens op volle kracht de peper en merk je iets krachtigere tannines. Smaken die ik zelf nog niet kan identificeren, maar er wel inzitten zijn vanille in de mond en eucalyptus in de neus. Jullie wel?

Deze wijn moet je eigenlijk eerst een keer zonder bijgerecht proeven. Goed proeven, bijzonder he! En dat terwijl deze wijn helemaal niet zo duur is. Daarnaast in de aanbieding bij Wijnvoordeel voor 9,99 per fles. Dan heb je toch wel iets bijzonders in huis.

Oke, heb je het eerste glas gedronken zonder bijgerecht? Dan moet je deze echt eens proeven bij een carpaccio of een rollade. Iets roods en niet gekruid, dan springt deze wijn echt nog meer naar voren.

Conclusie

De Finca Santa Bella Black Label Malbec Uco Valley Argentina uit 2018 is een bijzondere Malbec. Niet voor de poes, maar wel voor jou als meer ervaren wijnkenner. Wil je jouw familie met kerst iets bijzonders op tafel geven? Serveer deze Malbec dan met rood rundvlees, of zacht varkensvlees. Deze Malbec is peperig en bijzonder rijk en vol van smaak, typerend. Heb je deze Malbec geproefd dan zal je hem vaker herkennen.

Verkrijgbaarheid

Deze Malbec en andere heerlijke rode wijnen zijn nu verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.nl

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: