Review: DeliVita Pizzaoven


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Disign
  • Snel op temperatuur
  • Leuk om te doen
  • koken met vuur
  • Smaaksensatie

The Bad

Pizza's bakken op een houtoven in je eigen tuin. Hoe gaaf is dat?! En het kan met de DeliVita pizzaoven! Binnen 2 minuten zijn de pizza's al klaar!! Hoe dat kan lees je hier!!!

 

 

DeliVita

Als je denkt aan een pizza oven denk je al snel aan italië, olijfbomen en wijngaarden, maar het grappige is, dat deze pizza oven gemaakt wordt in Yorkshire (Engeland)!! Delivita is dus een Brits merk, en verkoopt hun eigen handgemaakte houtgestookte ovens en accessoires. Ze zijn altijd al gepassioneerd geweest door handgemaakte pizza’s, flatbreads en gewoon vers voedsel. De familie is Italiaans, dus eten en familie staan ​​centraal bij elke gelegenheid. Het perfecte deeg hadden ze al, maar de ideale oven nog niet!

Na een lange zoektocht voor de perfecte oven, besloten ze om hun eigen houtgestookte oven te ontwerpen. Het doel was om een ontwerp te maken, dat zou passen bij eigen levensstijl: snel, draagbaar en sociaal. Ook wilden ze dat het met de hand werd gemaakt en vooral, eenvoudig en aangenaam in gebruik!

We wilden iets maken waarmee we kunnen genieten van eten waar we het meest van houden met de mensen van wie we het meest houden … WIJ HOOPEN DAT JE ER OOK VAN HOUDT! Aldus Joe Formisano

Design

 

Kijk ‘m een shinen! Ja dat het een mooie oven is dat staat buiten kijf. Handgemaakt vakmanschap is heerser hier, en dat zie je terug in de afwerking. Niks geen rare deukjes of strepen van een productie lijn. Deze oven word met aandacht gemaakt. Hij ziet er dus heel mooi afgewerkt uit, maar oogt toch ook robuust tegelijk. Doordat de oven van glasvezel gemaakt is weegt íe maar 30 kilo! Tillen is in je eentje goed te doen, maar met zijn tweeën is het een fluitje van een cent. De handvatten en de bovenkant van de DeliVita oven zijn hittebestendig waardoor je hem zelfs  ook tijdens gebruik gemakkelijk kunt verplaatsen. Het model wat we hier testen is de “vintage blue” uitvoering. Harlem BBQ heeft ook nog een grijze, zwarte en een rode versie staan. Stuk voor stuk echt eyecatchers voor in je tuin of balkon.

 

Eerste gebruik

Ok, daar gaan we! We maken een soort Jenga stapeltje van kleine droge houtjes, met daarin houtkrullen/ houten aanmaakblokjes en steken deze aan. Dit gaat gelijk als de brandweer natuurlijk, maar geduld is een schone zaak in dit geval. We laten het vuur nog wat steviger worden door het te voeden met wat extra hout zodat het zo meteen zonder te doven naar de achterkant van de oven kan worden geschoven.

Best een spannend moment, wanneer het hout met de handige tool naar de achterkant verschoven wordt. Wat het liefst wil je dat het stapeltje de zelfde formatie houdt, echter blijkt dit lastig te zijn en valt het stapeltje hout wat uit elkaar. Snel nog wat kleine houtjes toevoegen dus voor de zekerheid. Wanneer het hout wederom goed vlam vat, vind ik het tijd om wat gedroogd braaihout toe te voegen. Dit blijkt echt een goede actie te zijn en het soort hout leent zich perfect voor deze manier van koken. Weinig schors op het hout = weinig rook, dus dat is top geregeld zo!

Na 20 minuten is de warmte écht voelbaar, en dat is serieus rap voor een buitenoven! Dus is het al tijd om te beginnen met BAKKEN!

Om “all the way” te gaan, heb ik zelf mijn pizza bodem gemaakt.  Makkelijk om te doen trouwens en erg leuk. Het deeg heb ik 4 uur laten rijzen, om vervolgens de bodems stuk voor stuk te beleggen en af te bakken. Dus niet alle pizza’s al beleggen, want na 1 minuut wordt de saus in het deeg opgenomen, en dat gaat weer ten koste van de smaak en knapperigheid van je bodem.  Dus het is een kwestie van, bodem op maat krijgen, beleggen en hup de oven in! En repeat!

En dan begint het leuke van de Delivita, Normaal gesproken leg je een pizza in de oven of kamado en dan is het afwachten. Af en toe kijk je even voor de zekerheid of ‘ie niet aanbrand, maar bij de DeliVita is het echt koken op zicht. Je houd de achterkant van de bodem nauwlettend in de gaten, en handelt op zicht! Elke pizza zal zijn eigen behandeling nodig hebben, aangezien het vuur de bepalende (niet constante) factor is. Wanneer je het deeg ziet reageren op de warmte is het zaak om tijdig de pizza te gaan draaien. dit doe je een paar keer, totdat er een pizza ontstaat die helemaal naar wens is!

 

Kook ervaring

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, WAT IS DIT GAAF! Ik waan me een echte pizza maestro, want het regent complimenten over de reeds gemaakte pizza’s. En dit is de eerste keer dat ik deze oven gebruik. Dus heel moeilijk kan het niet zijn 🙂

Het is een unieke ervaring om te koken met de DeliVita. Het koken met vuur geeft een extra dimensie aan het geheel. Je voelt de hitte! Ook het koken op zicht, en niet op tijd of kerntemperatuur is echt heel leuk, en houd je scherp. Even weglopen wanneer er een pizza in zit, is er zeker niet bij. Je bent dus heel actief aan het bakken. De Pizza’s zijn door de hoge temperatuur heel snel klaar en de bodem geven soms die echte hitte bulten door de extreme warmte, net zoals bij een échte pizzaria

Het oordeel

Zoals je vast al gemerkt heb, is dit een hele gave pizza oven! Heel gaaf dus, maar ook nog eens erg mooi om te zien, makkelijk in gebruik, snel op temperatuur en ook nog eens eenvoudig te verplaatsen. Dat zijn nogal wat plus punten zeg. Om maar niet te spreken over de pizza’s die er uit komen! De hele kook ervaring in combinatie met het gemakkelijk behaalde resultaat maakt deze pizza oven werkelijk tot een waanzinnig goed product. Pizza’s maken op een kamado of “gewone” oven gaat bij mij niet meer gebeuren in ieder geval!!

Check Harlem BBQ voor deze unieke oven.

BBQ Verkiezing van het jaar

Alle BBQ’s en pizza-ovens die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De DeliVita pizza oven één van de kanshebbers. Ben je benieuwd welke BBQ en oven er met de titel BBQ Van Het Jaar 2020 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: