Review: Bast One (barbecue kokoskool)


Bas beoordeelde namens JustForkoks de Bast One van Bast met 4 sterren.

The Good
  • Gebruiksduur
  • Temperatuur

The Bad
  • Kosten

Kokoskool? Wat is dat nu weer hoorde ik mezelf vragen. Houtskool maar dan van kokosnoot bast was de korte maar simpele uitleg. Maar natuurlijk zit daar veel meer achter, we gingen op culinaire ontdekkingstocht. BAST: Kokoskool van Bast is bedacht door Jeroen Janssens, die op reis door zijn geboorteland Indonesië zag hij de lokale bevolking […]

Kokoskool? Wat is dat nu weer hoorde ik mezelf vragen. Houtskool maar dan van kokosnoot bast was de korte maar simpele uitleg. Maar natuurlijk zit daar veel meer achter, we gingen op culinaire ontdekkingstocht.

BAST:

Kokoskool van Bast is bedacht door Jeroen Janssens, die op reis door zijn geboorteland Indonesië zag hij de lokale bevolking eten grillen op kokosnoot bast. Dit bracht hem op het idee dit tot een bruikbaar product voor de BBQ markt te maken. Hiermee het milieu minder te belasten (er worden geen bomen gekapt) en een goed product voor de BBQ te lanceren.

BAST One:

De Bast One is een kokoskool briket voor een tafel of park BBQ. Een goed voorbeeld van zo een BBQ is de Cobb Premier. De One’s zijn per stuk verpakt in een hippe kartonkleurige verpakking. Deze is net zoals de briketten zelf milieu vriendelijk, een belangrijk terugkerend thema bij Bast.

De fabrikant heeft een aardig lijstje met voordelen opgesteld. De Bast One zou.. Minder roken, langer branden, constanter branden en een betere grill smaak geven. Dit zijn behoorlijke bewerkingen en of dit zo is gingen we dus testen. De Bast One lijkt qua uitvoering erg op de Cobblestone’s van Cobb. Beide producten hebben ongeveer dezelfde vorm en zijn geschikt voor dezelfde soort barbecues.

Gebruik:

Om de Bast One aan de gang te krijgen steek je een of twee aanmaakblokjes aan (Altijd de bruine!) en legt de Bast hier direct boven. Na ongeveer 10-15 minuten is de bast dan echt klaar voor gebruik. De diepe zwarte kleur is omgeruild voor mooi grijs en de Ons is duidelijk op bedrijfstemperatuur.

Vervolgens gaan we flink aan de grill, wat inderdaad snel opvalt is de geringe hoeveelheid rookontwikkeling. Dit is zeer prettig bij het gebruik, hoe vaak ik al heb staan huilen van rook in de ogen….De constantheid van de temperatuur is ook goed te noemen, deze blijft zeer gelijkmatig gedurende de gebruiksduur. De gebruiksduur is overigens inderdaad rond de 90 minuten.

In vergelijking met de Cobblestones van Cobb zijn dit ongeveer gelijke waarden. Wel is het aansteekproces van de Cobblestone beter voor elkaar, je kan deze immers met een aansteker aansteken zonder aanmaakblokjes. Bast kiest ervoor om zonder chemicaliën te werken en heeft deze optie dus niet.

Conclusie:

De Bast One doet wat hij belooft, langdurig gebruik en een constante temperatuur. Ook het idee dat je milieu vriendelijke bezig bent spreekt erg aan. Wel mist hij de start functie van de Cobblestone en zijn de briketten relatief duur t.o.v. conventionele briketjes. Al met al een zeer geschikt product voor de casual BBQ. Op bast-bbq kan je meer informatie vinden.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: