Zo wordt je niet ziek van de BBQ

Het is zomer, dus JFK = BBQ. Met onze lederen schorten van Etapron staan we de ene na de andere BBQ te testen met prachtig vlees van Beef & Steak. Maar hoe voorkomen we dat we een voedselvergiftiging krijgen? Wat is een voedselvergiftiging Een voedselvergiftiging ontstaat al in het voedsel nog voordat je het op […]

Het is zomer, dus JFK = BBQ. Met onze lederen schorten van Etapron staan we de ene na de andere BBQ te testen met prachtig vlees van Beef & Steak. Maar hoe voorkomen we dat we een voedselvergiftiging krijgen?

Wat is een voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging ontstaat al in het voedsel nog voordat je het op de BBQ legt. Het wordt voornamelijk veroorzaakt doos schimmels en bacteriën. Deze produceren giftige stoffen in het product dat je op de BBQ legt. Deze giftige stoffen kunnen niet door de lever worden afgebroken. In het geval van vlees, zijn het vooral bacteriën waar je je zorgen over moet maken. Schimmels zitten vooral op groenten, stokbrood etc en zijn in veel gevallen goed te zien en of te ruiken.

De gevaarlijkste bacterie op vlees is de stafylokokkenbacterie. Deze slaat vooral haar slag op kamertemperatuur en dat is lastig. Vooral het biefstukje doet het beter op de grill als je die even op kamertemperatuur laat komen. Met andere woorden, laat het vlees wel even buiten de koelkast liggen, maar zeker niet te lang!

Wat is een voedselinfectie

Naast de voedselvergiftiging bestaat er ook nog de kans op voedselinfectie. En die kans blijkt een stuk groter. Deze kan ook worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Denk bijvoorbeeld aan de salmonella bacterie die vooral veel in kippenvlees zit. Daarom is kip serveren die niet goed gaar is, not done. Overigens zit deze bacterie ook in rauwe eieren.

Zowel een voedselvergiftiging als een voedselinfectie hebben dezelfde uitwerking. Je loopt aan alle kanten leeg, compleet ongecontroleerd. Dus hoe het ook heet, je hebt een enorm probleem waarbij contact met de huisarts nooit kwaad kan.

Tips

  1. Koop je vlees, doe het in een koeltas. En koop het vlak voor je naar de kassa loopt. Zeker bij de huidige zomerse temperaturen is het vervelend wanneer bederf al begint in de supermarkt.
  2. Controleer jouw koeling, een koelkast moet minimaal tot 4 graden boven 0 koelen om vlees veilig te bewaren. Koelt jouw koelkast niet genoeg, is het tijd voor een nieuwe.
  3. Gebruik altijd twee BBQ tangen. Één voor al het vlees dat je op de BBQ legt en keert, en één voor alles dat gaar is en op het bord gaat. En hou de tangen goed uit elkaar. Koop bijvoorbeeld twee verschillende modellen of markeer een tang met watervaste stift.
  4. Is het vlees over datum? Gooi het weg! Vlees is een TGT product, niet THT.
  5. Koop je vlees bevroren in? Ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Dus haal het een dag van tevoren uit de vriezer. Ontdooien op kamertemperatuur vergroot de kans op bacteriegroei.
  6. Zorg dat rauw vlees van verschillende categorieën niet op hetzelfde bordje ligt te wachten. Als jouw biefstukje tegen een kipdijtje aan ligt, zou ik dat biefstukje zeker niet meer rare serveren.
  7. Gebruik ook verschillende messen en snijplanken voor de verschillende vleessoorten en was tussendoor steeds je handen.
  8. Gebruik geen vaatdoekjes. Man, wat zitten die dingen vol bacteriën. Gewoon NIET doen! Koop een keukenrol.

De juiste gaarheid

Het is belangrijk dat vlees goed gaar is. Zoek de juiste vlees kerntemperatuur op en meet de gaarheid met een kerntemperatuurmeter. Denk er aan dat er verschillende kerntemperatuurmeters zijn en dat de kerntemperatuurmeter zelf ook even tijd nodig heeft om de temperatuur over te nemen. En maar deze overigens ook schoon wanneer je deze in rauw vlees hebt geprikt!!!

Sla niet door!

Goed doorbakken vlees is het meest veilige dat van de BBQ komt, maar je kunt te ver gaan. Niemand eet met plezier een uitgebakken schoenzool. Een mooie gekaramelliseerde grillstripe is mooi, maar een zwarte grillstripe is gewoon slecht voor de gezondheid. Daar zitten kankerverwekkende stoffen in.

De leftovers

Wat doe je met vlees en vis dat is overgebleven? Als het in de koelkast is blijven liggen, zet je de grill de volgende dag gewoon nog een keer aan. Of je grilt alles even gaar. Is het vlees of vis ontdooid, gooi het zeker niet terug in de vriezer…. Maar let op!!!

Als het plotseling BBQ seizoen is, gooien veel supermarkten vlees (met name spiesen) in de koeling die ze net uit de vriezer hebben getrokken. Steekproeven van de redactie van JFK hebben uitgewezen dat op de nieuwe labels niet wordt vermeld dat het om ontdooid vlees gaat. Dat wil je dus niet terug in de vriezer leggen. Vraag het dus na bij de slager van de supermarkt. In onze steekproeven zijn die hier wel eerlijk over.

Verpak vlees ook slimmer dan de super dit doet. Investeer in een vacumeermachine. Vlees dat in een vacuümverpakking wordt bewaard geeft bacteriën minder kans om te doen wat ze het liefst willen doen. Is dus veiliger. Bovendien neemt het minder ruimte in, in de vriezer. Slim!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.