Wijnreview: De Casa Safra Limitada “Selección Oro” Gran Reserva 2011


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Limitada “Selección Oro” Gran Reserva 2011 van Casa Safra met 4 sterren.

The Good
  • Heerlijk fruitig
  • zowel in de neus als de aandronk
  • Mooi tannines in de afdronk
  • Proef de Gran Reserva rijping
  • Zeer scherp geprijsd nu!

The Bad
  • Geen

Lees en laat je meeslepen naar de Spaanse hooglanden van de Terra Alta!

De Casa Safra Limitada “Selección Oro” Gran Reserva is niet alleen een hele mooie fles om te zien, maar ook een hele speciale. Van origine een oogst uit de priveslelectie van de wijnboer, die toch naar buiten is gebracht om zijn succes te delen met ons; hebben wij even mazzel 😉

Intro

De deze wijn lekker is, daar concludeer ik mee. Maar voor de aardigheid vraag ik je nog wel even om verder te lezen. Wist je trouwens dat ik niet de enige ben die deze wijn getest heeft? De Gran Reserva is namelijk bekroond met een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy 2016 en ontving dit jaar nog een zilveren medaille op de Frankfurt International Wine Trophy 2017. Ladies and gentle people, we have ourselfs a winner!

De Wijngaard

Casa Safra is komt uit de stad Alicante, 100 km ten zuiden van Valencia. Tegenwoordig heeft Casa Safra verschillende wijngaarden door heel Spanje en is één van de meest prestigieuze wijnmerken in het land. Casa Safra is bekend om de high-end kwaliteit van zijn wijnen en streeft ernaar om deze benchmark te handhaven en dat proef je!  Bij de bereiding van deze wijn worden de drie druivenrassen van 30 jaar oude wijnstokken gebruikt en wat er daarna gebeurt met de wijn, dat behandel ik verder bij de rijping.

Terra Alta is een provincie (achtige) van de Spaanse regio Catalonië. Het is onderdeel van Tarragona.  Zoals je in de naam al hoort is Terra Alta één van het hoogst gelegen D.O. gebied in Catalonie. Wat wel eventjes uitleg verdiend is dat D.O. ((Denominación de Origen)) een regelgevend classificatiesysteem is dat je voornamelijk voor Spaanse wijnen, maar ook voor andere voedingsmiddelen zoals kaas, specerijen, honing tegenkomt. Dit gebied en haar ligging zorgt voor bijzonder strenge zomers en winters, met enorm veel neerslag. Een geweldig, maar bijzonder klimaat voor de druiven.

Druif

De Casa Safra Limitada “Selección Oro” Gran Reserva bestaat uit drie druivenrassen. Zoals vrijwel bij alle Spaanse wijnen vind je de Tempranillo, met 50% haar aandeel. Daarnaast de Grenache (30%) en de Cabernet Sauvignon (20%).

Rijping

Om de beste aroma’s en smaken te krijgen, worden de druiven in het midden van oktober gehaald. De druiven worden tijdens de nacht geplukt wanneer de temperaturen laag zijn, waardoor er geen oxidatie plaatsvindt en geen fruit verloren gaat. Na het oogsten wordt een koud proces gebruikt bij het verduidelijken van de wijn. Geen filtering wordt gebruikt, waardoor alle aroma’s en vruchten worden behouden. De Gran Reserva is gemaakt in twee delen; De eerste wordt volwassen in Franse Eiken vaten van 2.250 lts. en 500 lts. voor 12 maanden. Het tweede deel wordt de wijn overgebracht naar Amerikaanse Eiken vaten van 1.735 lts. voor 12 maanden. Deze uitzonderlijke wijn wordt gepresenteerd in een mooie, sprekende fles.

Smaak

Voordat we gaan proeven nemen we eerst de kleur eens waar. Diep rood, maar ook bijna roze in de rand. Daarna de reuk. Och, wat heerlijk fruitig. Veel fruit, als je de ogen sluit en nog eens ruikt proef je bijna de sappige Tempranillo druiven. Heerlijke bovengemiddelde geur.

Dan de aandronk. Zacht, fruitig met een klassiekere complexe afdronk met eikenhouten, tannine. Zeer sprekend. Maar die complexere afdronk komt pas echt binnen als je wat lucht toelaat. Nog eens. Typische afdronk dankzij de maandelange rijping van de wijn. Je proeft dat je te maken hebt met iets moois, de reserva. Bijzonder van deze wijn is dat de aandronk en het middenstuk barstensvol fruit zitten, heerlijk vrolijk. Laat je de wijn iets vloeien in je mond, zonder het direct door te slikken dan neemt de reserva en de houtrijping de smaak over. Zo dubbel en dus voor iedere liefhebber wat wils.

 

Conclusie

De Casa Safra Limitada “Selección Oro” Gran Reserva 2011 is voor mij een heerlijke fruitige borrelwijn. In de regel is de wijn zeer goed geschikt voor vleesgerechten of pasta (waar ik de wijn ook mee gedronken heb). Maar vooral bij de borrel is de wijn uitermate geschikt. Zeer fruitig in de aandronk. Deze wijn drink ik zonder de wijn te lang in de mond te laten. Ruiken, proeven en al snel weer een nieuw slok. Laat je de wijn echt tot je komen in de smaak, dan moet je wel de houtrijping kunnen waarderen die vaak na het tweede glas pas echt verslavend werkt in de afdronk. Al met al een bijzondere, zeer smakelijke wijn die ik nu al meerdere keren geopend heb.

Verkrijgbaarheid

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Casa Safra Limitada “Selección Oro” Gran Reserva 2011? Deze mooie wijn werd ons aangeboden door Wijnvoordeel.nl en is beschikbaar vanuit hun uitgebreide webwinkel voor € 5.99. De Wijnreview van deze maand is mogelijk gemaakt door Billiet met hun prachtige glazen Chef & Sommelier Wijnglas Open Up 32 cl. en natuurlijk de wijnkennis dankzij Wijntraining Online

 

# reacties

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: