Nutella

Warenkennis: Hazelnootpasta en Fair Trade

Het Fair Trade logo staat op heel wat potten hazelnootpasta, maar is dit misleiding? Bij de Keuringsdienst van Waarde stellen ze de vraag en zoeken ze het uit. Het is weer zondag en de komende tijd herstellen we een traditie in ere. We gaan weer warenkennisvideo’s plaatsen. Meestal gaat dat puur over hoe een populair […]

Het Fair Trade logo staat op heel wat potten hazelnootpasta, maar is dit misleiding? Bij de Keuringsdienst van Waarde stellen ze de vraag en zoeken ze het uit.

Het is weer zondag en de komende tijd herstellen we een traditie in ere. We gaan weer warenkennisvideo’s plaatsen. Meestal gaat dat puur over hoe een populair product wordt gemaakt. Maar dit keer zetten we een heel ander verhaal in de spotlights. Namelijk Fair Trade. De Keuringsdienst van Waarde maakte daar een heel sterke reportage over.

Chocopasta en hazelnootpasta gaan al jaren hand in hand in het supermarktschap. Met het Fair Trade logo hopen vele merken een vuist te maken tegen het ijzersterke Nutella dat ook volop in de horeca te vinden is. Overigens doet Nutella ook aan Fair Trade, maar ook daar gaat het om de chocolade en niet de hazelnoot. Het lijkt erop dat nergens ter wereld Fair Trade hazelnoot ingekocht kan worden. Maar het Fair Trade logo heeft een interessante escape voor fabrikanten. Het logo mag kennelijk gebruikt worden wanneer minimaal 50% van de ingrediënten Fair Trade is ingekocht.

Ondertussen lijkt een belangrijk deel van de hazelnoten uit Turkije afkomstig is. Waar kinderen werken en arbeidersgezinnen in tenten moeten overleven. Voor welke merken deze werken, komt niet helemaal naar voren in deze video. Maar de kans bestaat dat een potje smeerbaar, bruin goud een flink stuk kinderarbeid bevat… Kak!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: