Warenkennis: Franse frietjes (van McDonalds)

Hate it or love it. McDonalds is een prachtige formule. Een formule zo groot, dat speciale keukenapparaten worden ontwikkeld om een bepaald gerecht neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de machine die de McFlurry maakt. Hoeveel mensen weten dat het rare lepeltje eigenlijk het belangrijkste onderdeel is van die machine? Vorige week keken we in […]

Hate it or love it. McDonalds is een prachtige formule. Een formule zo groot, dat speciale keukenapparaten worden ontwikkeld om een bepaald gerecht neer te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de machine die de McFlurry maakt. Hoeveel mensen weten dat het rare lepeltje eigenlijk het belangrijkste onderdeel is van die machine?

Vorige week keken we in de warenkennis naar hoe friet voor de diepvries wordt geproduceerd. Vandaag kijken we mee hoe het grote McDonalds dit doet. In deze video van How It’s Made, wordt het hele proces in omgekeerde volgorde in beeld gebracht. In mijn verhaal start ik toch echt bij de aardappel. Oja, en dit is een fabriek van Simplot in de VS. Er kunnen in theorie verschillen zijn.

De aardappels van McDonalds komen gewoon van het land. Er worden verschillende rassen door elkaar gebruikt. Dat kan in theorie verschillen opleveren in het uiteindelijke frietje, maar dat wordt later in het proces opgelost. Ook hier zien we weer langwerpige aardappels. De Amerikaanse fabrikant claimt duidelijk dat het geen genetisch gemodificeerde aardappels zijn.

Hier in Nederland gebruikt McDonalds aardappelen van het ras innovator. 75% van de aardappelen worden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland geteeld.

Nu is het ook hier tijd om de aardappels te snijden. Dit gebeurd met waterdruk. In een buis worden de aardappels met zo’n 120 kilometer per uur, door de messen geschoten.

Nu is het tijd voor iets bijzonders. Namelijk de ingrediënten dip. McDonalds voegt hier onder anderen dextrose (een suikersoort) toe. Deze karamelliseert tijdens het frituren waardoor de frites gemakkelijker bruinen. Natriumzuurpyrofosfaat (bakpoeder) zorgt ervoor dat de friet niet verbleekt bij het invriezen. Dit dip proces is van belang om het hele jaar door dezelfde kwaliteit friet te kunnen serveren. Bij Mythbusters vonden ze in totaal 19 ingrediënten terug in de Amerikaanse friet van McDonalds. In Nederland worden alleen bovenstaande ingrediënten gebruikt.

Dit klinkt heel spannend. Zeker in vergelijking tot wat we vorige week zagen. Maar deze ingrediëntendip is geen groot geheim. Grote kans dat de diepvries friet uit de supermarkt een vergelijkbare behandeling heeft gehad.

Nu is het ook hier tijd om de frites voor te bakken. Ook hier weer om te zorgen dat de friet al gaar is. In het restaurant hoeven ze dan alleen nog even nagebakken te worden waardoor de frites haar krokante jasje krijgen. Voor de gesneden frites naar het filiaal van McDonalds worden verstuurd, worden ze eerst diep gevroren. Zo kan het filiaal gemakkelijker een grote voorraad aanhouden.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.