Warenkennis: Dikbil Koe…..is dat nou echt lekkerder?

Informatief stukje leesvoer over vleesboerderij Hoeve Ravenstein, hoe gaan zij te werk, en hoe goed is hun vlees?

Een lekker stuk vlees, de redactie van JustForKoks houdt er van! En niet zo’n klein beetje ook. Als er maar een klein beetje zonneschijn doorbreekt worden de eerste barbecues alweer gepland en het vlees met liefde gebraden en gegeten. Heerlijk natuurlijk, maar wat ik me nooit besefte is waar dat stukje vlees nou vandaan komt en van wat voor soort koe of dier het nou exact is. Eigenlijk maakte dat me eerst nooit zoveel uit, als het maar lekker is. Maar toen ik uitgenodigd werd bij Hoeve Ravenstein, om eens te kijken naar hun dikbil-koeien en wat daar allemaal bij komt kijken, geeft dit een extra dimensie aan je eten. En dat is wat je wilt! Je weet exact wat voor soort vlees je eet, waar het vandaan komt en dat het een goed leven heeft gehad. Maar proef je dat écht??

Geschiedenis

Het Belgisch witblauw ontstond in België in het begin van de 19e eeuw uit kruisingen tussen Sorthorns of Durham runderen. Deze kruisingen van Shorthorns leidden echter tot ontgoochelende resultaten. De melkproductie en het slachtrendement waren te laag en de kruisingen hadden ook nog eens te veel dekvet. Jaar na jaar verminderde de inmenging met Shorthornbloed en men stopte zelfs met kruisen nog voor het einde van de 19e eeuw. Maar het huidige witblauwras heeft nog steeds sommige eigenschappen van de Shorthorn overgeërfd, zoals: zijn lijn, vruchtbaarheid en de blauwe, witte of zwarte kleurslag. Op het einde van de 19e eeuw weerde men niet alleen inmengingen van Shorthorn in het ras, maar tegelijkertijd begon men ook de negatieve eigenschappen van de Shorthorn uit het witblauw te fokken, zodat men een nieuw blauw ras ontwikkelde.

Dikbillen

De Dikbil koe is in vergelijking met de bekende melk-koe, een ras wat een stuk rustiger van aard is en voorspelbaarder gedrag heeft. Echter, is de melkopbrengst van het Belgisch Blauwwit in vergelijking met echte melkvee rassen vele malen minder. De fokkers legden daarom steeds meer nadruk op de vleesopbrengst: hoe dikker de billen van een koe, des te meer biefstuk, des te meer geld… Maar dat doorfokken op die billen had voor de koeien nare gevolgen. Hun bekken werd steeds nauwer. Na verloop van tijd kon geen dikbil-koe meer op een normale manier bevallen. Op Hoeve Ravenstein worden al die onnatuurlijke dingen er weer uit gefokt. Hier mogen de koeien ‘gewoon weer koe zijn’! De meeste koeien kunnen inmiddels weer op een natuurlijke wijze kalven. Toch blijven het in vergelijking met andere raskoeien koeien met lekkere, dikke billen. De vleespakketten bevatten daarom extra veel luxe vlees: haas, biefstuk en entrecote Hhmmmm!!!!

 

Hoeve Ravensten

Ruim 30 jaar geleden is de familie begonnen met het houden van koeien. De doelstelling is in deze jaren onveranderd gebleven: Belgisch witblauwe koeien fokken op een natuurvriendelijke en diervriendelijke manier, met oog voor de toekomst en bovenal met respect voor natuur en leefomgeving”. De Koeien van Hoeve Ravenstein hebben een goed leven achter de rug. Ze zijn levenslang met respect voor mens, dier en natuur verzorgd. De dieren kunnen ’s zomers lekker vrij scharrelen in de wei. ’s Winters staan ze in warme, goed verlichte en hygiënische stallen met altijd vers hooi, vers water en lekker schoon stro. Kalfjes mogen gewoon bij de moeder blijven en zoveel en zo vaak drinken als ze zelf wensen. Zo heeft de natuur het immers bedoeld.

Het vlees

Hoe smaakt het vlees van deze bijzondere koe? Is het echt lekkerder dan je normale stukje vlees van de supermarkt? Hou JustForKoks in de gaten want dat word snel getest en beschreven!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.