Cover Saté & Bier

Review: Saté & Bier (kookboek)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks het boek Saté & Bier met 5 sterren.

The Good
  • Leuke schrijfstijl
  • Enorm veel Satérecepten
  • Leuke selectie bieren bij de gerechten
  • Veel basiskennis
  • Ingrediënten prima te vinden (in de toko)

The Bad

Gebruind vlees en een goudgele rakker. Saté & Bier bevat genoeg inspiratie voor die heerlijke zomeravonden die eraan zitten te komen.

Spiesjes zijn enorm populair. Zowel in de horeca als kleine snackstojes als thuis waar we doorgaans enorme stukken vlees aan een stokje proberen te rijgen. Saté & Bier helpt ons net iets creatiever met dat stokje om te gaan en er het juiste biertje bij te drinken.

De auteurs van Saté & Bier snappen dat een goed kookboek ook een praktisch kookboek moet zijn. Geen cheap-ass ruggetje en dun-kartonnen voorkant. Nee, gewoon een goed vormgegeven en goed gebonden hardcover zodat je het boek gemakkelijk open kunt slaan.

Cover Saté & Bier

Saté & Bier begint met de geschiedenis van de Saté en de relatie met de kebab. Overigens begint het nu al als de ideale zomeravond uit te klinken. Saté & Bier & Kebab. Wellicht ter inspiratie voor een volgend boek. Een nagerecht mag je immers nooit vergeten.

Na de introductie over Saté van Monica Betist neemt Hans Tönissen het verhaal meteen over met een korte geschiedenisles over bieren. En dan met name de speciaalbieren. Daar gaat het in de combinatie immers vooral om bij de adviezen van de biersommelier. Meteen hierna neemt Hans je mee in de wereld van het brouwen en hint zelfs naar de mogelijkheden om het goudgele goedje thuis te brouwen… ik ben geïnspireerd :-). Bovendien gaat hij wat dieper in op hoe je nou bier en gerechten op elkaar afstemt. En biertheorie is natuurlijk altijd goede theorie ;-).

Saté & Bier Open

En de satétheorie die erna volgt is ook een stuk theorie dat ik echt niet wilde missen. Vooral de informatie over de vleesdiktes is erg belangrijk om te zorgen voor een mooie garing. Daar ga ik regelmatig de mist in. Je weet wel. Krokant van buiten en toch rouw van binnen. Jûk.

Tenslotte trakteert het boek ons op vele satégerechten uit verschillende werelddelen met bijbehorende bieren. Na alle traditionele recepten zijn er zelfs nog een paar opgenomen voor visliefhebbers en ook de vegetariër komt aan bod. Dan hoef je die ene vriend die zich afzondert van het lekkere vlees geen bord vogelvoer als alternatief te bieden.

Conclusie Saté & Bier

Saté & Bier belooft een feestje voor maag & lever. De combinatie van authentieke satéstokjes met prachtige bieren beloven de basis voor heel wat heerlijke zomeravonden te worden. En met de berg aan theorie kun je jezelf ook nog eens de nodige skills aanleren.

Beschikbaarheid

Saté & Bier is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.