Cadac Urban Stratos 2B Tabletop

Review: Cadac Urban Stratos 2B Tablettop (BBQ)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Urban Stratos 2B Tablettop van Cadac met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer snel op temperatuur
  • Relatief laag gasverbruik
  • Mooie grillstripes
  • Zeer complete levering

The Bad
  • Achterpoten zijn niet al te stevig

Grillstripes voor dummies. Dankzij de nieuwe thermogrid technologie van Cadac ga je niet langer in de fout.

De gasbarbecue van vandaag is natuurlijk al lang niet meer de overpriced bordenwarmer voor buiten. Het zijn de ultieme gemaksbarbecues. Tenminste, als je iets goeds koopt en niet van die dunne dingen die je voor een paar tientjes bij de bouwmarkt haalt.

Unboxing en montage

Net als bij vele andere A-merk BBQ’s komt deze tabletop BBQ vrijwel compleet gemonteerd uit de doos. Alleen de loszittende onderdelen moet je er zelf nog even in leggen. Dit zijn de ventilatieroosters aan de zijkant, het thermogrid rooster en de hotplate.

Ontwerp

De Cadac Urban Stratos 2B Tablettop is ontworpen met een bovenkap die dubbelwandig is. Hierdoor isoleert deze beter en houdt deze beter de warmte vast. Vooral bij low & slow bereidingen een must. Bovendien verlaagt op deze manier het gasverbruik en daarmee de kosten van jouw BBQ sessie.

De klep zit op zeer stevige scharnieren bevestigd, maar loopt toch erg ligt. Dit geeft echt het gevoel dat je met een stukje kwaliteit van doen hebt.

De branders

De Cadac Urban Stratos 2B Tablettop maakt gebruik van twee branders met eigen regelaars en Piërzo ontstekers. De twee delen dus alleen de gastoevoer. Bij het ontsteken via de grote knoppen, geeft de BBQ ook een extra stoot gas om zo de kans op ontsteking te vergroten. Extra perforaties aan de voorkant moeten compenseren voor het openen van de kap.

Qua thermisch ontwerp zien we wel dat de Cadac Urban Stratos 2B Tablettop aan de voorkant erg gevoelig is voor wind. Tenzij het windstil is, is grillen met open kap er niet bij. Tenminste, niet wanneer je het vlees vooraan ook gaar wilt krijgen. Gebruik dan een kerntemperatuurmeter met bedrade sensor om ‘blind’ te kunnen grillen.

Het mirakel dat Thermogrid heet

Het grote geheim van deze BBQ van Cadac is de aanwezigheid van een Thermogrid rooster. Je moet de thermogrid van de Cadac Urban Stratos 2B Tablettop vooral zien als vervanger van gietijzer. De werking is gelijk, namelijk het achterlaten van grillstripes. Het comfort ligt echter een stuk hoger doordat de thermogrid veel sneller op temperatuur is. Dus wederom minder gasverbruik en sneller gebruiksklaar.

Het geheim zit hem in de holle ribben van de thermogrid. Hierin wordt een deel van de warme luchtstroom gevangen. Dat levert wervelingen op van lucht dat veel hoger op temperatuur geraakt en zo het vlees mooi kan bruinen. Wat opvalt is dat we tijdens onze sessies geen zwarte koolstrepen op het vlees kregen, maar de boel gewoon echt mooi bruin bleef.

Meenemen

De Cadac Urban Stratos 2B Tablettop is een 2-pits top met handvaten. Gemaakt om mee te nemen dus. En met de Power Pak van Cadac kun je deze BBQ aansluiten op twee 500-grams gaspatronen in plaats van een grote gasfles. En dan is het een plezier om deze BBQ in de auto mee te nemen.

Wel moet je goed op de achterpootjes letten. De constructie bij de achterpoten is te weinig gevouwen om echt een stevig profiel te vormen van het dunne metaal. Hierdoor buigt de Cadac Urban Stratos 2B Tablettop bij de achterpoten gemakkelijk om. Je buigt het net zo gemakkelijk weer terug, maar mooier zal die BBQ er niet op worden. Enige voorzichtigheid is geboden dus.

Beveiliging

Natuurlijk wil je voorkomen dat jouw kersverse tabletop BBQ wordt gejat. De Cadac Urban Stratos 2B Tablettop bevat aan de onderkant pootjes die met een m4 boutje op hun plaats worden gehouden. Dus vier gaatjes in jouw tafeltje en langere boutjes erin om hem vast te zetten. De boutjes kun je opvullen met kneedbaar metaal, maar de kans is groot dat je hem zo nu en dan los moet maken om hem schoon te maken. Gebruik dus boutjes met een hele vreemde bit en je zit goed.

Schoonmaken

Waarom wil je hem losmaken om schoon te maken? Simpel. De veltopvanglade is enorm en zit aan de achterkant. Staat hij bij een muur, kom je er niet mee weg. Dit is echt een nadeel voor iedereen die van plan is om hem in/op een meubel te bouwen.

Verder kunnen alle onderdelen van de Cadac Urban Stratos 2B Tablettop in de vaatwasser. Wel even de grote voedselresten onder de kraan eraf borstelen, en dan komt het gewoon goed. Wil je echt goed zorgen voor de BBQ, dan was je de onderdelen natuurlijk gewoon even met de hand af.

Accessoires

Cadac heeft voor de Stratos serie een uitgebreide serie accessoires. Niet alleen kun je extra Thermogrids en Hotplates kopen, maar ook een braadpan, een dichte grilplaat met grillribbels aan één kant en een platte plaat aan de andere en een plancha die het hele oppervlak bestrijkt. Een regenhoes is er niet.

Conclusie Cadac Urban Stratos 2B Tablettop

Met de Cadac Urban Stratos 2B Tablettop lijkt de gasbarbecue volwassen te zijn geworden. Deze BBQ is namelijk gemakkelijk schoon te houden en relatief energiezuinig. Bovendien is de werking van het Thermogrid systeem van Cadac zo goed, dat het wel heel lastig is geworden om een BBQ sessie te verknallen.

Beschikbaarheid

De Cadac Urban Stratos 2B Tablettop is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: