Review: Wartmann Sous-Vide regulator + Vacuümapparaat


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Sous-Vide Regulator + Vacuümapparaat van Wartmann met 4.5 sterren.

The Good
  • Regulator stevige gebouwd
  • Regulator houdt temperatuur zeer stabiel
  • Elegant design vacuümapparaat
  • Heel gezond

The Bad
  • Heel gezond

Een prima sous vide stick en vacuümapparaat waar iedere fanatieke thuiskok veel plezier aan gaat beleven.

Wij op de redactie van JFK zijn stuk voor stuk Coq-du-premiers, oftewel haantjes de voorste. We bespreken en recenseren de beste en nieuwste kitchen tools voor de hardcore keukenfreaks. De nieuwste hype in de keuken is tegenwoordig je voedsel sous-vide bereiden. Oftewel, onder vacuüm. Dat hierdoor de vitaminen beter behouden blijven zodat je maaltje gezonder is, dat is mooi meegenomen. Maar eigenlijk boeit ons kerels dat geen ene moer. Dat het smaakvol en super-easy is, dat vinden we wel belangrijk… En die vitamientjes… Die nemen we op de koop toe.

JFK test het Wartmann Vacuümapparaat en de Wartmann Sous Vide Regulator!

Wartmann

Iedere fanatieke kok, thuis of in de professionele keuken de tools geven die inspireren tot betere kookkunst. Dat is de missie van de dames en heren van Wartmann, de producent van keukentools en machines in alle kleuren en maten. Door hun fabricaten te produceren met hoogwaardige materialen en tegen een goed betaalbare prijs hoopt Wartmann iedereen kennis te kunnen laten maken met het koken op professioneel niveau. De passie voor lekker eten en koken is de drijfveer van team Wartmann, daarmee hopen zij ook u te inspireren om de kunst van het koken te ontdekken!

Mooi verhaal! Maar zien we dat ook terug?

Vandaag testen wij zowel het Wartmann vacuümapparaat en de Wartmann sous vide regulator. Waarom allebei tegelijk? Nou, zoals ik hoop dat jullie al vermoeden is “Sous Vide” een dure omschrijving voor een vacuüm. Zonder lucht dus… Sous vide je maaltijd bereiden betekend dat je je voedsel vacuüm verpakt. Vandaar dit Wartmann Vacuümapparaat. En deze vervolgens in een bak water op een constante temperatuur gaart. ‘Precision cooking’ Aldus de mannen van Wartmann. En hierom is de Sous Vide Regulator in deze test meegenomen.

Door je voedsel op deze manier te bereiden kan het vocht niet uit je gerecht verdampen. Bij een sous vide bereiding worden eiwitten verhit tot op een nauwkeurig geregelde temperatuur. Jouw sous vide bereide maaltijden blijven dus lekker sappig, en door de perfect gecontroleerde garing moet je wel echt goed je best doen om je biefstukje grijs te bakken. De tijd die jouw stuk vlees nodig heeft om mooi door en door te garen is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het stuk vlees. Hoe dikker het stuk vlees, hoe langer het duurt voordat de kern op temperatuur is.

Wil jij je stukje vlees rosé gebakken en vertelt google je dat je daarvoor een kerntemperatuur nodig hebt van 54 graden Celsius? Je raadt het al… Door de biefstuk sous vide te garen op 54 graden wordt je stukje rund mooi gelijkmatig rosé. Het enige wat je nog rest is dit biefstukje zeer vluchtig op zeer hoog vuur te voorzien van zijn krokante korstje. Maar niet te lang! Hij is al gaar!

De mogelijkheden zijn oneindig. Een rosé stukje rund of een groot stuk stoofvlees zijn maar twee van de duizenden mogelijkheden die de sous vide kooktechniek heeft. Ben je benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is met deze Wartmann producten? Check dan google. Dat doe ik namelijk ook… 😉

Constructie

Het Wartmann vacuümapparaat is geheel van plastic gemaakt. Nadat ik het vacuümapparaat aan wat dagelijkse werkzaamheden heb onderworpen blijkt dat de constructie stevig genoeg is om zijn portie dagelijks misbruik te doorstaan. Het design is met zijn ronde vormen en touch-gevoelige knoppen zeker elegant te noemen. Ik had dan ook graag gezien dat er wat meer gebruik was gemaakt van wat meer premium materialen. Ik persoonlijk vindt het plastic gehalte wat aan de hoge kant… Maarja, wie ben ik… 😉

Het Wartmann vacuümapparaat is voorzien van een aantal knoppen waarmee je de instellingen van de machine kan aanpassen. Zo kan je aangeven of je nat of droge voedselwaren wil vacuümeren en er voor kiezen de inhoud vacuüm te trekken of alleen de verpakking dicht te sealen. De knoppen reageren op een aanraak-gevoelig oppervlak. Er zitten op deze Wartmann machine dus geen rare ribbels of randen. Het vacuümapparaat is hierdoor uitstekend te reinigen. En wij redactieleden beleven veel plezier in het bereiden en nuttigen van een maaltijd, maar niemand van ons verheugd  zich op het kuisen van de gecreëerde klerebende. Top dus!

De Wartmann Sous Vide Regulator is in tegenstelling tot het vacuümapparaat wel voorzien van alleen maar hoogwaardige materialen die het geheel een premium feel geven. De stick voelt zwaar aan. De klem waarmee de Sous Vide Stick kan worden vastgezet is erg stevig. Het verwarmingselement en behuizing is geheel uit metaal gemaakt en het bedieningspaneel bovenop de Wartmann sous vide regulator is voorzien van een hoogglans afwerking een zwarte display. Met dit minimale design en degelijke constructie maken de gebroeders van Wartmann zeker indruk op mij.

Gebruik

We bereiden vandaag twee verschillende stukken vlees. Namelijk een mooi stuk biefstuk van een dubbeldoel koe. En daarna bereiden we de wangen van het mangelica varken. Twee totaal verschillende stukken vlees, die beiden een totaal andere bereiding vragen. Alvorens we gebruik kunnen maken van de Wartmann regulator moeten we eerst onze voedselwaren voorbereiden op het onderdompelen in een bak water. Het vacuümapparaat is dus eerst aan de beurt.

Waar het vacuümapparaat wat achterbleef op de regulator qua bouwmaterialen is de constatering wat betreft gebruik prima. Het vacuümapparaat ontdoet de vacuümzak van het grootste gedeelte van de lucht die in de zak aanwezig zit. Maar soms niet alles. Zeker als er nog wat verdwaalde luchtbellen tussen de stukken vlees zit ben je eerst even aan het prutsen in een poging zo veel mogelijk lucht tussen je vlees vandaan te boetseren. Uiteindelijk krijg je een mooi luchtledig resultaat. Het is alleen even werk.

De werking van de Wartmann Sous Vide Regulator staat als een paal boven water. Door de stick in het water onder te dompelen kan deze worden ingesteld op een vaste temperatuur. Deze temperatuur is op een halve graad nauwkeurig in te stellen. Het water komt snel op temperatuur en deze temperatuur schommelt met niet meer dan één tiende graad verschil rond onze doeltemperatuur. Ik gebruik een gewone plastic bak van ongeveer 10 liter. Volgens de verpakking is deze sous vide regulator krachtig genoeg om maar liefst 25 liter op temperatuur te houden. En ik kan je vertellen… Dat klopt. Een niet geïsoleerde bak van 25 liter blijft probleemloos op temperatuur. Maak je gebruik van een goed geïsoleerde bak, dan geloof ik zelfs dat je nog ruim over de 25 liter heen kan. Natuurlijk doet de Wartmann sous vide regulator er dan wel wat langer over om de bak de eerste keer op temperatuur te brengen.  De 1300 watt sterke regulator creëert een sterke stroming in het water om cold spots te voorkomen.

Op het duidelijke display is naast je doeltemperatuur ook de gewenste bereidingstijd in te stellen. De tijd is op de minuut nauwkeurig in te stellen tot maximaal 60 uur. Lekker lang dus. Onze varkenswangetjes moeten echter 72 uur in de sous vide, en ergens halverwege zal ik dus de stick even opnieuw moeten instellen om op het totaal van 72 uur te komen. Wartmann levert bij elke sous vide regulator een gratis zak isolatieballen mee. En dit is geen overbodige luxe. Door verdamping zou zonder deze ballen je bak water na zo’n 12 uur (afhankelijk van de temperatuur drooggekookt zijn. Door de isolatieballen het oppervlakte van het water te laten bedekken is zo’n 90% van de oppervlakte niet meer met lucht in aanraking. Dit betekend niet dat de sous vide nooit meer van vers water voorzien moet worden. Maar dit maakt je gang naar de kraan wel een stuk minder frequent. Liever lui dan moe zeg maar…

Conclusie

Check de foto’s! Zoals het er uitziet, zo smaakt het ook!

De biefstuk is perfect rosé gegaard en botermals. De varkenswangen hebben 72 uur in hun bad gelegen en de marinade is door-en-door in de stukken vlees getrokken. De stukken vlees zijn zó mals dat een mes (en kauwen) overbodig is. De smaken zijn briljant met elkaar verweven. Yes!

De Wartmann sous vide regulator is een geweldige machine. Hij houdt de temperatuur feilloos stabiel en is met een instelbare tijd van 60 uur opgewassen tegen alle normale bereidingstijden. Alleen die 72 uurs rare hersenspinsels van mij. Die gaan deze Wartmann soms wat te ver. De Regulator zit goed vast, maakt weinig lawaai en voelt gewoon erg stevig aan. Een prima sous vide stick waar iedere fanatieke thuiskok veel plezier aan gaat beleven.

Het vacuümapparaat is bijzonder makkelijk op te poetsen, en uiteindelijk krijg je een heel prima resultaat. Maar hiervoor moet je eerst een tijdje prutsen tot je de lucht tussen je vlees vandaan hebt. En mis je nou per ongeluk toch een klein luchtbelletje… Dat is geen probleem. Zolang het overgrote deel van de lucht maar is afgevoerd, ben je klaar voor de perciese sous vide bereiding.

Biefstukje… Iemand??

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: