Review: Vallaresso Bolgheri DOC Rosso 2018


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Bolgheri DOC Rosso 2018 van Vallaresso met 4 sterren.

The Good
  • Boordevol fruit
  • Prachtige druiven combinatie
  • Vol, complex maar toegankelijk
  • Echte kerstwijn

The Bad
  • Geen

Vallaresso Bolgheri: Kerstwijn incomming!

2020 wordt een vreemde kerst, dat is niet anders. Laat JFK je dan eventjes meenemen op reis naar Toscane waar we een heerlijke Italiaanse wijn vinden met Franse roots. Benieuwd? Deze kerstwijn reviewen we bij JustForKoks!

Een Franse Bordeaux Combinatie in het heuvelachtige Toscaanse Bolgheri, dat vraagt om een stukje historie. Vind je niet? Vanuit het wijnhuis Campo al Pero, heer en meester in Toscane, komt een prachtige, fruitige en volmondige Toscaan met wat Franse roots.

Historie

Dat Franse hebben we te danken aan een aan een Italiaanse markies uit 1943. Hij zag de overeenkomsten tussen het klimaat van het Franse Bordeaux en het Toscaanse Bolgheri. Omdat deze markies (Mario Incisa della Rochetta) gek was van Franse wijnen besloot hij te experimenteren met Franse wijn methoden. Oenoloog Giacomo Tachis maakte jaren later zijn experiment af door zijn kennis over de rijping methode. Dit resulteerde in een geweldige wijn. Maar een Italiaanse wijn met Franse druiven, dat ging er niet bij iedereen direct in. Behalve bij de ‘echte’ kenners. De liefhebbers en wijnboeren. Met als resultaat een eigen DOC Bolgheri Rosso in 1994 en wereldfaam voor het Italiaanse kustdorp.

Specificaties

 

Wijnsoort Rode Wijn
Land Italië
Druivenras Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Regio Toscana
Smaakprofiel Vol & Krachtig
Jaargang 2018
Alcoholgehalte 14.00 %
Serveertemperatuur 18
Allergenen Bevat Sulfieten
Afsluiting Kurk
EAN-nummer 8034049589181
Verkrijgbaar Wijnvoordeel.nl

Druiven

 

Men neme drie druiven. De Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Alle drie hebben ze veel met elkaar te doen. De Cabernet Sauvignon en de Merlot zijn de populairste rode druivensoorten. In een warm klimaat zoals het Toscaanse Bolgheri heeft de Merlot een wat zwaarder en zoeter karakter. De Cabernet Sauvignon wordt vaak in de Bordeaux streek geblend met de Merlot om de relatief verschillende eigenschappen samen tot iets moois te brengen. Als we daar dan een familielid van de Cabernet Sauvignon (DNA onderzoek uitgevoerd in Californië in 1997 bevestigde dat Cabernet Sauvignon ontstaan is door een genetische kruising van de Cabernet Franc en Sauvignon Blanc) ; de Cabernet Franc aan toevoegen. Een vroegrijpende druif die een aardse- in combinatie met een fruitige smaak creëert.  Dan, dan hebben we iets speciaals. Door een rijpingsproces waar deels gerijpt wordt in een tank en daarna op de fles, wordt deze Vallaresso Bolgheri een prachtige wijn.

De Smaak

Plop! Daar gaat de kurk. En wat voor één. Kijken jullie wel eens naar de kurk? Een prachtig wapenschild siert de kurk waar deels een draakachtig wezen en deels een land op staat afgebeeld. Er staat de naam Piccoli bij. Wat de familienaam is van de wijngaard houders. Verder vind je er nog veel meer informatie zoals het jaar van het bottelen (2018), de wijngaard Campo al Pero en wat cijfers die alleen duidelijk zijn voor de makers zelf. Tenminste, niet voor mij.

Goed, genoeg over kurk. Laten we eventjes stilstaan bij de fles. Geen hele bijzondere, maar wel koninklijk door het blauw met gouden randjes en de opdruk van een wapenschild met leeuw.

We schenken een klein laagje in. De kleur is donker, donkerrood met een fluweelrode look aan de rand van het glas.

De neus knalt je tegemoet. Jeetje wat fruitig. Ik ben daar persoonlijk bijzonder fan van. Een donkerrode neus waar rijp fruit je tegemoet komt. Denk aan bosbessen, bramen, alles wat donker en rijp is. Ruik je het ook? Wat had ik kunnen ruiken?We draaien de Vallaresso Bolgheri even om en kijken wat de wijnmakers hadden bedacht bij de neus. “Small red fruit, black cherry and flowers.” Die bloemen moet je mij maar vergeven en ik was niet erg specifiek, maar klein rood en rijp fruit lijkt mij een prima omschrijving.

Tijdens het schrijven van de review lees ik mijn aantekeningen van een vorige proeftest. Maar omdat ervaringen vergaan, ben ik genoodzaakt om de fles nog eens in te schenken. Puur voor de wetenschap 😉 op een zondagmiddag.

De aandronk is fruitig, exact zoals de geur beloofd. Hij is wat complexer dan ik had verwacht. Met weinig taninnes. Dat geeft in eerste instantie een zeer zoete smaak, waarna hij snel rond en vol wordt.  Hij is zeer aantrekkelijk om te drinken zonder een aangepaste of passende maaltijd. Mensen die van rode wijn houden zullen deze Bolgheri direct lekker vinden. Hij heeft namelijk van alles wat. Beetje Merlot; erg toegankelijk. De Cabernet broertjes die het aards en fruitig maken. En ondanks deze heerlijke combinatie van smaken niet te explosief. Dit is een geweldige wijn.

Ik heb de Vallaresso Bolgheri verder gedronken bij een salade met flink gekruide kip, pijnboompitten, tomaat en avocado. Dat geeft de wijn een mooie nieuwe invalshoek. Ik vermoed dat deze wijn ook zeer lekker is bij rood vlees. Probeer ‘em eens bij een Picanha steak bij kerst en laat mij het weten; ben benieuwd of ik je enthousiast heb gemaakt.

Conclusie

De Vallaresso Bolgheri DOC Rosso 2018 is een topper. Wat een rijkdom in een flesje. Wil je de kerst nog een speciale, maar toegankelijke wijn met een mooi verhaal in huis halen? Doe dat dan! Vertel de rijke historie van de markies die in Italië leefde, maar een liefde had voor Frankrijk. Vertel ze van de drie druiven en laat je gasten genieten van deze robuuste, volle, maar toegankelijk Toscaan. Geloof mij, het wordt een succes.

Verkrijgbaarheid

De Italiaanse wijn Vallaresso Bolgheri DOC Rosso 2018 is nu verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.nl

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: