Review: Outr Kamado Large Diamond 56


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kamado Large Diamond 56 van OUTR met 4.5 sterren.

The Good
 • Prachtig Diamond design
 • Fiber glass vilt
 • Groot grill oppervlak
 • Werkhoogte van 80 cm
 • Stabiel (geen lostrillende schroefjes)

The Bad
 • Geen

Diamonds are forever!

Diamonds are a men’s new best friend! Wow! Wat een plaatje. Nog niet eerder gezien. Dat gold overigens ook voor OUTR, ken je die? Check de website eens want die staat vol met prachtige BBQ’s (en meer) om van weg te dromen!

OUTR is een Belgische marktveroveraar die zich bezighoudt met genieten. In hun eigen woorden: “Een fun-loving / extravert / gezellig merk met een ruim aanbod “Outdoor Living” toestellen dat je buitenbeleving een heel stuk leuker maakt.” Ik vind dit nogal bescheiden omschreven. Ze maken prachtig kwaliteits spul van Kamado tot terrasverwarmers, van houtopslag tot vuurringen. Deze lui maken alles en bijzonder mooi.

Zo viel ons oog op hun Diamond. Nog nooit eerder gespot in BBQ land een echte eyecatcher. Reden om direct er mee aan de slag te gaan voor DeBesteBBQ.nl want is het alleen goud wat daar blinkt of is het kwaliteit wat er klinkt.  Wat een slechte rijm…

Unboxing

Wat een service! Eindelijk is er een bedrijf dat zegt: “Wilt u de BBQ zelf in elkaar zetten of in elkaar geleverd krijgen?” Mijn mond viel even open. Want love it or hate it, met dat onderstel ben ik altijd een uur aan het schroeven. En nu kreeg ik het pakket zo goed als in elkaar gezet. Zo goed als, want de Kamado (het ei zelf) moet je nog wel even tillen in zijn mandje. Ook de houten tafels dienen nog ingeklapt worden, maar al met al heb je dit binnen een kwartier staan. Vraag wel even je buurman om hulp want het ei is keizwaar (70 kg)!

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Als alles uitgepakt is stallen we even op tafel wat we nu allemaal hebben mogen ontvangen voor deze review.

 • Plate setter
 • Chicken Sitter (voor de bekende bierkipjes)
 • Pizzasteen
 • Aanmaakgerief
 • Zijtafels (2x)
 • Handvat
 • Keramische vuurkorf en vuurring
 • Extra dik (7 mm) rvs-grillrooster (doorsnede: 49 cm)
 • Onderstel (inclusief bouten, wielen, moeren etc.)
 • Fiber glass vilt

Assemblage

In elkaar zetten is dus een stap gemakkelijker. Mocht je toch zelf je Diamond met liefde in elkaar willen zetten, dan levert Outr hiervoor een duidelijke handleiding op papier aan. Met een uurtje heb je alles in elkaar en dan kun je genieten van een prachtige BBQ. Je klikt je zij-tafels er nog aan, zoekt een mooie spot voor deze beauty en dan pak je de binnenkant nog even verder uit. Wees voorzichtig, want de vuurringen zijn van hoogwaardig cordieriet en zullen door hitte niets geks doen, maar laat je ze vallen dan gaat het snel kapot. Verwijder dus voorzichtig het verpakkingsmateriaal. Plaats dan je asschaal, de vuurringen, je grillrooster en klaar is kees!

Deze diashow vereist JavaScript.

ECHT Houtskool

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Mooi vlees eten we graag, maar niet dagelijks. We wisselen geregeld af om niet alleen aan onze trek te denken, maar ook een aan onze planeet.

De moet ook bij houtskool in het achterhoofd blijven. Waar houtskool vaak gekapt wordt van prachtige bossen zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor deze review gebruikte wij ECHT Marabu houtskool. Bij deze soorten wordt juist gebruikt gemaakt van reststromen en snoeihout van de Marabu struik die prachtige grote chuncks houtskool geven, die gelijkmatig en lang gestookt kunnen worden. Het verschil met gewone houtskool is direct merkbaar in grote en brandbaarheid. Op onderstaande foto zie je de kamado gevuld met een kleine bodem waar we 6 uur lang de Jacbons Ladder op hebben bereid. Ongekend lang en met een heerlijke rooksmaak.

Neem eens een kijkje in de webwinkel van ECHT voor prachtige kwaliteitskolen en nog veel meer!

Specificaties

De OUTR Diamond is een prachtige kamado en ook bijzonder in afmetingen. Wist je dat hij wat lager is dan de meeste Large modellen? Dit maakt het liften van de deksel een gemak voor iedereen.

Afmetingen: H 122 x B 130 x D 73 cm

Grilldiameter 48cm

Werkhoogte 80cm

Inclusief: zijtafels + trolley
Kleur: Zwart
Brandstof: Houtskool
Materiaal: Keramiek
Wielen: Ja
Aspan: Ja
Gewicht: 70 kg
Temperatuurbereik: 110° – 370°
Garantie: 2 jaar

Eerste indruk

Een plaatje. Onder de indruk van het design en de kwaliteit. Alles klopt aan deze jongen. Hij is groot in grilloppervlak (48 cm diameter) en wat lager(80 cm ipv 90 cm) in werkhoogte dan de meeste Large modellen. Dat biedt een overzichtelijke grillervaring voor groot en klein. Deze afmetingen maken de Large Kamado van OUTR een opvallende verschijning. Niet alleen in design, want dat Diamond patroon zie je eigenlijk nergens terwijl het supergaaf is. Juist die werkhoogte van 80 cm maakt de OUTR een prettige workmate in BBQ land. De grillhoogte van de dome is ook prettig, lastig te meten want je moet je meter door de margrietschijf laten zakken tot hij het grillrooster raakt en dan meet ik minimaal 25 cm in grillhoogte wat prima is met een platesetter of een kipzitter. Ruimte genoeg dus.

De schoorsteen zit goed gemonteerd als margrietschijf en heeft 5 standen. Hij kan niet geheel open, maar de schuif kan wel op stand 5 waarbij echt voldoende lucht wordt afgevoerd. De luchtcirculatie werkt geweldig en zeker met de overstap van vilt naar fiber glass zorgt voor een echt goede afsluiting.

Zijtafels

Ik ben blij met de zijtafels. Geen spijlen, maar tafels uit één deel. Bij sommige merken zien we plastic of hardhout, wat beter weer en wind bestendig is. Bamboe heeft vaak als resultaat dat als je de Kamado uit zijn winterslaap wekt en de regenhoes van de BBQ haalt, schrikt van wat het winterklimaat met je bamboe gedaan heeft. Het ‘weer’ gaat erin zitten wat er voor zorgt dat je, of nieuwe zijtafels moest bestellen en de volgende winter binnen plaatsen, of flink moet schrobben. Wil je langer genieten van het materiaal, dan zal je zeker in de herfst de tafels even moeten loskoppelen en binnen moeten houden.

Scharnieren

De scharnieren en vering om de deksel te liften bestaan uit twee stuks. Op sommige kamado’s zie je al extra scharnieren/vering om de lift gemakkelijk en sterk te maken. Bij de OUTR zie ik twee relatief kleine, maar dikke veren. Daar was ik direct benieuwd naar, want mijn eerste reactie was: hmmmm, hoe gaat dat liften? Nou, verbazend stabiel, licht. Het tillen is lichter dan ik gewend ben en bij het laatste gedeelte veert de deksel bijna vanzelf naar boven waar het weer afgeremd wordt om niet te botsen. Goed gedaan, OUTR.

 

Barbecuepakket van Beef & Steak

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Bekijk de site eens en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze Urban, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan??

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor deze review zijn we aan de slag gegaan met de Jacobs Ladder (1,7 kilo) van Beef en Steak. Een gaaf project om deze spareribs van de koe eens onder handen te nemen. Eerst hebben we de diepgevroren Short Ribs een dag van te voren uit de vriezer gehaald en in de koelkast rustig op temperatuur te laten komen.

Het kruiden hebben we met Dust 2 Dust BBQ Rub van Beef en Steak gedaan. Maar voor we konden kruiden hebben we eerst even het vlies verwijderd. Doe je dit niet, dan dringen de kruiden er niet goed doorheen, ook de warmte minder.

Na het kruiden hebben we de OUTR Kamado met de Marabu kolen rustig opgestookt. Er zit helaas niet standaard een plate setter bij. Wel een pizzasteen. Ik heb dus een extra pizza steen gepakt en de stenen op het OUTR rooster gelegd en daar bovenop een oud roostertje. Dit zodat we de kamado voldoende konden dichtknijpen om de temperatuur niet te snel te laten gaan.

De Marabu kolen hebben we maar op één punt aangestoken, gewacht tot 125 graden en toen de stenen erop. Het vlees met een kerntemperatuur alarm op 90 graden gezet en zeker 5,5 uur laten doorgaren. Na het eerste alarm op 70 graden hebben we de Jacob’s Ladder omwikkeld met aluminiumfolie en daarna nog door tot de 90 graden. Na het twee alarm heeft de Short Rib nog even laten rusten in het aluminium.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het resultaat was een heerlijk malse sparerib van de koe, met stoere grote ribben. Vers van het bot af kluiven onder het genot van een spaanse rode wijn. Heerlijk! Wil je deze Short Ribs ook eens proberen? Hier is de link naar de website van B&S!

Stoere schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Check deze eens! Geef hem van Leer, is een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. En wat een unieke toevoeging is aan je schort, is een set bijpassende handschoenen! Hoe handig én gaaf is dat? Hiermee kan je net even dat saté stokje omdraaien, zonder al het haar van je handen weg fikt! Ga je dus voor een stoer schort? Tuurlijk, surf even naar Geef hem van Leer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Conclusie

De OUTR Diamond Kamado Large is een prachtige BBQ. Een geweldig design, van goede kwaliteit. Hier trillen geen schroefjes en boutjes los. Schuifluiken van je luchtinvoer werken soepel en zijn mooi met vilt dichtgemaakt. Geen lijm, geen tocht.
De ring om de kamado heen is van glasvezel. Dat gaat langer mee en dicht beter af. Super.
Er is oog voor kwaliteit, al zou je wanneer je naar het scharnier kijkt in eerste instantie twijfelen. Kleiner dan gebruikelijk en minder dikke veren. Toch werkt het goed. Opvallend is de werkhoogte van 80 cm die de kamado Large voor groot en klein beschikbaar maakt. Ben je dus iets kleiner van stuk, dan zou ik echt deze kamado aanraden. Ben je groot, dan zal je er geen hinder van ondervinden. En het scheelt ook wat opbergruimte jongens, prettig. Al met al een geweldige kamado voor 825,- euro.  Wat een eerlijke prijs is, zeker als je de hoge kwaliteit in acht neemt.

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De OUTR Diamond is één van de grote kanshebbers in de categorie BBQ onder de € 1.000,- . Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2020 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: