Review: Outlaw XXL Kamado


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
 • Formaat
 • Base van Mulliet
 • Strak Design
 • Gewaagde kleur
 • Stabiel in Temp

The Bad
 • Geen glasfiber vilt
 • Bamboe tafels

Yes!! We hebben er weer één! Een nieuwe speler op de markt. Ik hou er van, deze mensen gaan vaak tegen de stroom in, doen dingen nét wat anders en hebben zo hun eigen visie. Zo ook het dynamische duo van het Next Level BBQ Brand, dames en heren..... hier is OUTLAW BBQ

 

Outlaw BBQ

Zoals gezegd pakken Robert en Tessa het graag anders aan. De 2 BBQ “verslaafden” komen niet enkel en alleen met simpelweg een paar ingevlogen Kamado’s op de proppen. Nee zeker niet, ze komen met een totaal pakket. Een pakket dat zo compleet is dat er voor elk niveau Barbecuer wat te vinden is in hun goed gevulde webshop en fysieke winkel in Heukelum. Niet alleen Kamado’s, accessoires, houtskool, rubs/sausen en rookhout behoren tot het assortiment, maar er worden ook Workshops gegeven en evenementen gehouden. Ook met het presenteren van hun kamado wordt niet terughoudend gedaan. Ze sturen de grootste op, om eens flink aan de tand te voelen. De 26″ XXL gaan wij testen, en daar hebben we gruwelijk veel zin in!

Unboxing

De Kamado komt in een enorme doos waarbij, de accessoires zoals bijvoorbeeld de zijtafels en de wielen apart verpakt zijn. Slim bekeken dus, want de kans op beschadigen van de Dome wordt zo nihil. Uiteraard pakken we als eerste de grootste doos uit. Deze is gemakkelijk te verwijderen door middels van het door knippen van de 2 afbindbanden. Daarna kan je super simpel de grote vierkante doos omhoog schuiven en kan het monster aanschouwd worden!

Vervolgens pakken we de kleinere doos uit. Daarin zitten alle verdere benodigdheden om de Kamado in elkaar te zetten. Deze zijn netjes per stuk verpakt en komen daarom dan ook ongeschonden aan.

Assemblage

Zo dan is het tijd om de Kamado in elkaar te zetten. Het blijft altijd een mooi moment wanneer de dome in het frame gezet wordt, maar voor het zover is moet natuurlijk eerst het frame in elkaar gezet worden. En wanneer het om een XXL kamado gaat, is er ook een serieus onderstel voor nodig. Eigenwijs als ik ben wordt de gebruiksaanwijzing hiervoor keihard genegeerd, maar wanneer dit je eerste keer is raad ik het zeker aan om hiervan wél gebruik te maken. De gebruiksaanwijzing is namelijk erg duidelijk en leuk beschreven.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wanneer het frame in elkaar zit, kan de dome erin worden gezet. Mijn favoriete buurman wordt er bij gehaald, en bij het zien van de enorme Kamado is de schrik van zijn gezicht af te lezen 🙂

Dit is écht een 2 man Job, probeer het ook niet zelf, want je rug gaat er serieus aan. Met zijn tweeën is het goed te doen, en zo kan je ook gemakkelijk de Kamado centreren, zodat hij mooi in het midden zit.

Specificaties

 • Diameter van de grill: 57 cm
 • De grootte (in cm): 120h x 78b x 90d
 • Werkhoogte: 83 cm
 • Gewicht: 150 kg
 • Top vent / margrietschijf: gegoten ijzer
 • Side tables en handvat: bamboe
 • Vuurkorf / ring: keramiek
 • Onderstel: rvs met zwarte poedercoating

Eerste indruk

Ja, de eerste indruk is natuurlijk dat het enorme shiner is! Wauw wat een apparaat. Groot en fel blauw. Hij valt enorm op in de tuin, grijpt alle aandacht, en is een mooi object wat je tuin in ieder geval een stukje mooier maakt. Opvallend is dat er geen glasfiber vilt is gebruikt. Dit “gewone” vilt is sneller aan vervanging toe dan het glasfiber en ziet er ook wat strakker uit. De Bamboe zijtafels geven een mooie karakteristieke uitstraling, echter zijn deze wel onderhoudsgevoelig. Ben je zuinig op de Kamado, zal het niet zo spannend zijn. Maar laat je de BBQ altijd buiten staan, dan is de kans op schimmel groot. Aan te raden is dus om de tafels na gebruik eraf te halen en binnen een plekje te geven.

Gebruik

Yes! Het moment is daar! Eindelijk gaat de fik erin! De Kamado wordt rijkelijk gevuld met Houtskool van Écht. Speciale houtskool voor Professionals deze keer. Nou voel ik me zeker geen Pro, maar aan het houtskool zal het dus niet liggen 🙂

De Kamado vraagt om veel kolen. Dat geeft niet, al lijkt het veel, je zal meerdere keren kunnen grillen door deze grote hoeveelheid. We zetten de schuiven beneden als zo ook boven voor de helft open om de Kamado in het begin goed van zuurstof te voorzien. Aansteken met de “Wokkels” is zoals gewoonlijk weer een makkie en dan is het zaak om er even bij te blijven om te kijken hoe snel de temperatuur op zal gaan lopen.

De temperatuur loopt rustig op, en dan knijpen we de lucht toevoer wat dichter, want we gaan rustig aan beginnen. Qua temperatuur betreft dan, want qua vlees gaat de beuk erin. Met een bonk vlees in de vorm van een Beef Hammer, gaan we low and slow grillen. Beef&steak begrijpt wanneer er een monster van een Kamado wordt getest, dat daar dan ook een monsterlijk stuk vlees voor nodig is. Tnx Matthijs!

De Kamado blijft goed op temperatuur. Vaak is de regel, dat hoe groter de kamado, hoe lastiger de temperatuur te stabiliseren is. Dit gaat bij de Outlaw verrassend goed. De beoogde temperatuur wordt snel behaald en de kamado reageert goed op het knijpen van de lucht.

Zie hier het resultaat van 9 uur Low&Slow. Dit wordt genieten!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Conclusie

De Outlaw XXL is écht een Bad-ass Kamado. Wat.Een.Unit! Ja er zijn wat kleine puntjes die beter kunnen. Maar hee, wat maakt het uit, als je zo’n dikke kamado in je tuin hebt staan, die net zo gemakkelijk grilt als een medium. Ja want dat is wat deze XXL doet. Door het gebruik van Mulliet in plaats van Cordieriet is op de Base niet bespaart. en dat is toch écht het belangrijkste van alles. Mulliet is bestand tegen hogere temperaturen dan cordieriet. Voor mulliet is het geen probleem om temperaturen boven de 1000 ℃ te weerstaan. Cordieriet kan slechts ongeveer 800 ℃ weerstaan.​De Outlaw XXL kamado wordt gemaakt in een elektrische oven, terwijl andere fabrikanten gasovens gebruiken. Bij een elektrische oven is de temperatuur binnenin gelijkmatiger dan die van een gasoven. Dat is beter voor de duurzaamheid van de kamado. Dit is dus een kamado die lang mee zal gaan en je ziet zal verrassen door te scheuren oid, wanneer je de temperatuur omhoog laat knallen bij het bereiden van Pizza’s.

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Outlaw XXL 26″ is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado vanaf 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: