Review: Napoleon Rogue® SE 525 RSIB (buitenkeuken)


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
  • Infrarood zij en gasbranders
  • Gietijzeren roosters
  • RVS branders
  • Enorm grilloppervlak
  • Gemakkelijk in gebruik
  • 4 branders+ infrarood
  • Ook Low & Slow
  • Super snel op Temp


The Bad
  • Ik mis écht een afdekhoes

En ja hoor. Wederom een hele grote naam die mee doet aan DeBesteBBQ2022! Napoleon is van de partij. En hoe! Ze sturen niet 1, maar 2 hele toffe Gasbarbecues in, om deel te nemen in de categorie: Beste Gasbarbecue én Beste Buitenkeuken. En laat ik nou de Buitenkeuken eens flink aan de tand voelen. Ben je net zo benieuwd als ik? lees dan maar snel verder!

 

Napoleon is in Nederland niet meer weg te denken. Loop maar eens een willekeurig tuincentrum binnen en je zal versteld staan door wat je allemaal van Napoleon kan vinden, op het gebied van grillen/buiten koken en alles, maar dan écht alles wat je er maar voor nodig zou kúnnen hebben. Maar wij mogen het échte werk gaan testen. Namelijk de Napoleon Rogue SE 525 RSIB. Een hele mond vol, maar dan heb je het ook wel over iets natuurlijk. Het is een enorme Gasbarbecue met maar liefst 4 gasbranders en 2 infrarood branders. Dan ben je in onze ogen geen reguliere GasBBQ, maar een Buitenkeuken waarop je volledig los kan gaan met grillsessies voor wel 15 personen met gemak. We gaan deze gigant eens flink aan te tand voelen. Let’s Go!

Unboxing

De enorme doos wordt geleverd door een hele fijne chauffeur, want hij is zo vriendelijk om de Europallet én BBQ bij mij in de achtertuin af te leveren. Helaas kan de europallet de draai (om de poort in te komen) niet maken en schuiven we samen de doos hiervan af, en een koud blikje cola voor onderweg heeft de beste man zeer zeker verdient, en zo scheiden 2 zeer tevreden mannen hun wegen 😉

Snel de bandjes doorknippen en dan kan de doos omhoog getild worden en het eerste oogcontact is reeds daar!

Pffhoe dit wordt een serieuze unboxing. Dozen volgen elkaar in rap tempo op, en dan is het een kwestie van overzicht houden en de boel netjes bij elkaar te sorteren, om een logische volgorde ongeveer te maken voor de assemblage. Als ongekroonde Kamado Koning ben ik nog nooit zo hard opzoek geweest naar een handleiding van een BBQ!. Die is snel gevonden gelukkig, zo kunnen we gaan beginnen met het in elkaar zetten van deze enorme unit!

Assemblage

Het in elkaar zetten is best een behoorlijke klus. Want zo’n grote BBQ bestaat nou eenmaal uit veel verschillende onderdelen, dus is het simpelweg een kwestie van stap voor stap de handleiding volgen, en dan kom je er echt wel. En mensen, als mij het lukt, dan verzeker ik u, dan kan écht iedereen het.

Check die foto’s, je ziet het BBQ Beest ontstaan! Zorg dat je dit wel écht met z’n tweeën doet, want die extra set handen komt regelmatig van pas. Stap voor stap komen we steeds dichter bij het eindresultaat. We zijn geen gekke dingen tegen het lijf gelopen, die bijvoorbeeld niet overéén kwamen met de handleiding. Die is dus top!

Design

Wauw! Kijk ‘m eens shinen zeg! Wat een apparaat. Ik ben écht een Kamado Fanaat, maar kan dit ook enorm waarderen moet ik toegeven! Wat opvalt zijn de grote draaiknoppen voor de gasbranders. De kleinere zijn voor de achter en zij-brander. Gaaf detail is dat ze verlicht kunnen worden. Dat laat ik later in de review nog zeker wel even zien. Leuk idee en staat erg chique. Persoonlijk vind ik deze uitvoering mooier dan de chrome versies van de Rogue serie, en wordt dan ook erg blij van de combinatie van de verschillende donkere én chrome onderdelen. Dat straalt kwaliteit uit, en geeft hem karakter.

 

Wat ook extra karakter geeft is het Gietijzeren grillrooster. Goede keuze om voor gietijzer te gaan in plaats van RVS. Zo worden mooie grillstrepen met gemak gemaakt. De SE 525 heeft een grote “Sizzle zone” infrarood zijbrander, waarmee je op hoge temperaturen bijvoorbeeld een Steak mee kan bereiden op restaurant niveau. Ook heeft deze uitvoering een hele gave lange achterbrander. Deze kan je perfect gebruiken voor wanneer je het spit gaat gebruiken. Deze zit niet standaard bij de BBQ, en zal je als accessoire extra moeten bestellen. Wel een hele toffe optie die je een hoop extra mogelijkheden gaat geven.

Met het design en de looks zit het dus wel goed. Nu is het tijd om te gaan grillen! ZIN IN!!

 

Specificaties

  • 4 RVS Hoofdbranders
  • Grote SizzleZone™ Infrarood zijbrander
  • RVS SizzleZone Achterbrander
  • WAVE™ RVS 7mm hoofdgrillrooster
  • ACCU-PROBE™ dekselthermometer
  • Duurzame grillkamer uit aluminium
  • Grote zijtafels, slechts 1 inklapbaar
  • Dubbele RVS warmteverdelers
  • JETFIRE™ ontsteking
  • Afneembaar zijvak voor kruiden etc.
  • Grilloppervlak 73×45 cm, zijbrander 24×37 cm
  • Afmeting totaal: 154/129x64x123/160 cm (bxdxh)
  • Capaciteit t/m 15 personen
  • T/m 23,75 kw
  • Propaan
  • Verlichte bedieningsknoppen
  • Extra hoge deksel
  • Groot warmhoudrooster voor extra grilloppervlak

Alle features moeten worden benut 😉

Eerste gebruik

Goed om te weten is, wanneer je de BBQ voor de eerste keer gaat gebruiken, dat je eerst een halfuur moet schoonbranden. Dit doe je door het warmhoudrek te verwijderen en de hoofdbranders 30 minuten in hoge stand te laten branden. Hierdoor kan een vreemde geur ontstaan. Het is normaal dat de grill een geur afgeeft als deze voor het eerst wordt aangestoken. Deze geur wordt veroorzaakt door het “schoonbranden” van interne verf en smeermiddelen die tijdens de fabricage zijn gebruikt en zal daarna niet meer voorkomen. Deze geur wil je niet tijdens je eerste grillsessie hebben dus dit is belangrijk om ruim van te voren eerst grondig te doen. Dit is een mooie aangelegenheid om de grill rustig op temperatuur te laten komen, en je een beetje kan spelen met de draaiknoppen om te kijken hoe deze reageren op je handelingen. Beetje feeling krijgen in het begin is het halve werk. En alleen door vaak te grillen ontstaat er het gevoel dat je kan lezen en schrijven met de BBQ. En dat is essentieel wanneer je, zoals( bij mij) het een tijdje geleden is dat je met gas gegrilld hebt, of wellicht begint met BBQ-en.

Na het schoon branden kan het feest dan eindelijk beginnen. We beginnen rustig aan en eigenlijk is het allemaal erg voor de hand liggend wat er gebeurd. De gietijzeren grillroosters maken mooie Maillard strepen en HEY! geen rook ontwikkeling! Daar zijn mijn buren vast heel blij mee. Gelukkig zijn beide buren ook gek van grillen, dus is het geen probleem dat ik regelmatig wat signalen afgeef gelukkig. Maar heb je die mazzel niet, dan is dit wel écht een groot voordeel ten opzichte van een houtskool bbq. Wanneer je de Rogue voor de eerste keer goed warm hebt, valt pas écht op hoeveel grill oppervlakte je hebt. Niet normaal. en dan heb je óók nog een extra zijbrander en een level omhoog nóg een extra rvs rooster voor het warm houden of het nagaren van je broodjes of vlees. Bizar! De rechterzij tafel is voorzien van een handige flessenopener. Erg leuk bedacht én zeer functioneel. Slim om juist deze tafel niet te voorzien van ook nog een zijbrand unit, want nu kan je deze zijtafel gebruiken voor bijvoorbeeld je eten of andere benodigdheden op de leggen. Het wordt je allemaal erg gemakkelijk gemaakt merk ik. Ze snappen het behoorlijk zeg maar daar bij Napoleon 🙂

We hebben gegrilld én ook pizza’s gemaakt. Dit ging erg goed, en gemak dient de mens hoor! Mijn eerste indruk was dat er nogal wat bij zou komen kijken, vanwege alle toeters en bellen. Niets is echter minder waar dan dat. Zelfs de beginnende griller die gewoon een pracht van een gasser in zijn tuin wilt hebben kan met een gerust hart zo’,n enorm apparaat aanschaffen!

 

Conclusie

Ja wat een goed bedacht apparaat. Je merkt dat een merk als Napoleon al lang mee draait. Het gebruikte materiaal de doorontwikkelde branders én infrarood branders man man man het is nogal wat. Er staat werkelijk een parel van een BBQ in de tuin. Én het gekke is, het is geen Kamado. Vrienden en collega’s van de redactie keken heel vreemd op toen ik deze BBQ wilde testen, want ik heb altijd gezegd dat er in mijn tuin geen gasser komt te staan. Echter maar ik voor de Rogue 525 een uitzondering. Het is een fijne afwisseling op het grillen met een kamado, wat veel voordelen met zich mee brengt. Zo is de Rogue 525 super snel op temperatuur, en is aan te steken in een oogwenk. Je kan er ook gewoon indirect mee grillen, dus grote lompe hompen vlees wat we graag op een kamado doen, kan hier mee dus óók gewoon. En sterker nog. Dit gaat erg goed zelfs. De temperatuur is echt tot op de graad te regelen en stabiel te houden. Ook de mogelijkheid tot uitbreiden met een spit voor de achterbrander is een hele slimme en vooral gave optie wat de Rogue 525 met zich mee brengt. Denk hierbij aan je eigen Giros maken, of bijvoorbeeld een heerlijk kippetje van het spit. Dat is toch gewoon top?

 

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De Napoleon Rogue 525 RSIB  is één van de grote kanshebbers in de categorie Beste Buitekeuken. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2022 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: