Review: Napoleon Professional Cast Iron Skillet


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Professional Cast Iron Skillet van Napoleon met 5 sterren.

The Good
  • Losneembaar handvat
  • Geen lastige hoekjes en randen in de pan
  • Mooi ontwerp
  • Prima portiegrootte

The Bad

Gietijzeren pannen vormen al jaren een haat-liefde relatie met menig kok en BBQ fanaat. Ze zijn ideaal als je ze goed onderhoudt, maar goed onderhoud kan lastig zijn. En de pannen zelf ook. Maar de Napoleon Professional Cast Iron Skillet weet ons enorm op te vrolijken. Dit is hoe het moet en we hopen op […]

Gietijzeren pannen vormen al jaren een haat-liefde relatie met menig kok en BBQ fanaat. Ze zijn ideaal als je ze goed onderhoudt, maar goed onderhoud kan lastig zijn. En de pannen zelf ook. Maar de Napoleon Professional Cast Iron Skillet weet ons enorm op te vrolijken. Dit is hoe het moet en we hopen op een hele serie.

Unboxing

Om dé USP van de Napoleon Professional Cast Iron Skillet meteen duidelijk te maken, zit het handvat los van de pan verpakt in de blister van deze skillet. Daarnaast krijg je nog een plastic schaaltje waar je de hete skillet op kunt plaatsen wanneer je deze van het vuur haalt. Een mooi, compleet verhaal dus.

Design

Qua design is het losneembare handvat natuurlijk de belangrijkste innovatie in deze slikket. Het voordeel is dat het handvat zo niet heet hoeft te worden. Je kunt de skillet dus gemakkelijk met het handvat van het vuur nemen. Al moet je eventueel een BBQ handschoen gebruiken als jouw BBQ erg heet staat. Maar dat is te overzien. Op tafel is deze feature al even handig. Hoewel de skillet er met handvat stoerder uitziet, neemt hij heel wat minder ruimte in beslag. Top!

En dan is er nog een belangrijke feature mocht hij per ongeluk in de vaatwasser belanden. Of in de herfst onder de BBQ kap zijn blijven staan. Het is gietijzer, dus de Napoleon Professional Cast Iron Skillet roest dan snel. Dit is op te lossen door de pan simpelweg te schuren, zoals al het gietzijer. En ja, de hoekjes bij de handvat aanzet zullen lastig zijn om te schuren. Maar… in de holte van de pan leg je jouw ingrediënten. En daar zijn geen hoeken te vinden. Alles is netjes afgerond. Dus moet je deze pan met een staalborstel roestvrij maken, is dit geen enkel probleem. Echt top!

Onderhoud

De Napoleon Professional Cast Iron Skillet is gemaakt van gietijzer. Zet deze pan dus altijd droog in de kast, maar was de pan ook vlot na gebruik af. Zet hem daarna even terug op de grill om helemaal te drogen. Dan gaat een pan als deze jaren mee.

De pannen zijn overigens van maagdelijk gietijzer wanneer je deze koopt. Je moet ze dus zelf even inbranden. Dit doe je door ze in te smetten en in een BBQ of oven op 200 graden te verhitten. De olie die je gebruikt wordt eerst super vloeibaar en vult de poriën. Daarna wordt het enorm stroperig en gaat het een anti-aanbaklaag vormen. Gebruik geen olijfolie of andere olie die al snel verbrand. Gebruik in plaats daarvan rijstolie o.i.d. Dat is gezonder.

Conclusie: Napoleon Professional Cast Iron Skillet

Ik denk dat de Napoleon Professional Cast Iron Skillet veruit de meest slimme skillet is die ik in jaren in handen heb gehad. Met een prijs van €30 is hij relatief duur ten opzichte van wat we in de handel tegenkomen, maar dit maakt Napoleon goed met het slimme ontwerp. En dit doen ze zo goed, dat ik er meteen twee heb gekocht. Wouw!

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: