Lowlands BBQ van Jord Althuizen

Review: Lowlands BBQ van Jord Althuizen


Rutger Corvers beoordeelde namens JustForkoks het boek Lowlands BBQ met 5 sterren.

The Good
  • Prachtige foto’s
  • Bijzondere recepten
  • Gebruik makend van ingrediënten uit de “Lowlands”
  • Veel nuttige tips en informatie
  • Voor zowel de beginner als de gevorderde BBQ’er

The Bad
  • Er valt eigenlijk niks op aan te merken, het enige wat ontbreekt is een leeslint. Dit zat wel in het “Black Smoke” boek van Jord, maar helaas niet in de Smokey Goodness serie

Een review van een kookboek op just for koks? Juist ja, je ziet het goed en dit is de eerste review in een vaste reeks die je op deze website terug zal gaan vinden, althans…..als het aan mij ligt. Ik zal mezelf even kort introduceren, ik ben Rutger Corvers, 43 jaar oud en afkomstig uit […]

Een review van een kookboek op just for koks? Juist ja, je ziet het goed en dit is de eerste review in een vaste reeks die je op deze website terug zal gaan vinden, althans…..als het aan mij ligt.

Rutger CorversIk zal mezelf even kort introduceren, ik ben Rutger Corvers, 43 jaar oud en afkomstig uit en woonachtig in de mooiste stad van ons land: Den Bosch. In mijn vrije tijd ben ik gek op alles wat met culinaire bezigheden te maken heeft. Zo kweek ik van de mildste tot de heetste pepers en maak ik daar kleine batches hotsauce van, die ik voor corona ook nog wel eens op chili evenementen verkocht. Ik ben ook een fanatieke hobbykok en bakker, wil je daar meer over weten, kijk dan even op mijn Instagram: www.instagram.com/culinairmetrutger

Om mijn kennis en ervaring uit te breiden ben ik een fanatieke verzamelaar van kookboeken, mijn kast puilt ondertussen aardig uit aan een diverse selectie van kookboeken. Een serie die ik graag uit de kast haal zijn de boeken van Jord Althuizen, en daar is net een hele nieuwe van uitgebracht: Lowlands BBQ

Inhoud

Een van de dingen die ik zo fijn vindt aan de Smokey Goodness boekenreeks van Jord, is dat ze consistent zijn, het materiaal, het design en vaak ook het formaat. Ditmaal staat er op de voorkant van het boek: “het ultieme BBQ-Handboek voor NL & BE”. En daar is niks over gelogen, ik zal aan het eind van deze review uitleggen waarom.

Lowlands BBQ van Jord Althuizen

Onder de naam van Jord aan de onderkant staat dat hij zichzelf een “pyro-culinair avonturier noemt” een welverdiende titel als je het mij vraagt. Naast dat Jord met nog een aantal mensen aan de basis heeft gestaan van de groei van de BBQ cultuur in onze “Lowlands” blijft hij hier ook lekker consistent mee door gaan.

In Lowlands BBQ neemt Jord ons mee in wat er allemaal voor prachtige ingrediënten te krijgen zijn in Nederland en België, en wat je hier mee kan maken. Als Nederland hebben we ons de afgelopen jaren voornamelijk gespiegeld aan de Amerikaanse BBQ cultuur (en wat andere landen met een grotere BBQ cultuur). Dit betekend natuurlijk ook dat we hierbij vaak uitgaan van ingrediënten die niet specifiek “Nederlands” zijn.

In het boek heeft het team van Smokey Goodness een hele gave sfeer weten neer te zetten, naast adembenemende en spectaculaire foto’s ook recepten waar je het water van in de mond loopt. Een aantal van mijn favorieten zijn: “Frietje Zoervleisj”, “Plancha Style Balkenbrij”, “Yankee Style Witlof”,
“Oesters On Fire”. “Smokey Sausage Fest” moet je wel genoeg inspiratie geven om ook eens zelf worsten te gaan maken. Als je in hogere sferen wil komen is “Dutch Weed Burger” ook wel een leuke tip, al kan je zelf kiezen of je “het groene spacekruid” vervangt door oregano. Waarschuw in ieder geval wel even je gasten als je het er wel in hebt gedaan. Er is ook nog een hoofdstuk “Sugar & Smoke” wat zoals de naam al zegt gericht is op het maken van heerlijke desserts op de BBQ.

Gerecht uit het boek

Voor de review heb ik de “Yankee Style Witlof”gemaakt, en in plaats van peper en zout door de roomkaas te mengen heb ik er hete saus doorheen gemengd, maar ik moet zeggen…..fantastisch recept! Zo lust ik witlof wel vaker!

Nuttige informatie

Wat je op internetgroepen vaak tegenkomt, zijn vragen van mensen waar ze het beste vlees, BBQ artikelen, BBQ restaurants en ingrediënten kunnen vinden. In dit boek is een zeer uitgebreide selectie te vinden, verdeeld per land en streek en provincie, met adressen en contactgegevens.

Conclusie Lowlands BBQ van Jord Althuizen

Zoals in het begin vermeld, dit is “het ultieme BBQ-Handboek voor NL & BE” Ben je een BBQ liefhebber die graag lekkere dingen wil maken, maar ook zichzelf helemaal onder wil dompelen in de sfeer van wat er allemaal in ons mooie land en België te vinden is, dan mag dit boek echt niet ontbreken in je collectie.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: