Review: La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP (2018)


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Meiland Merlot Pays d'Oc IGP van La famille Meiland met 4 sterren.

The Good
  • Zacht rood met medium tannines
  • Heel toegankelijk en soepel
  • Typische houtgeur

The Bad
  • Geen

Na de review van de witte La famille Meiland Chardonnay Pays d’Oc IGP gaan we verder met rood! “Wij gaan wijnen!” Misschien wel een van de bekendste kreten van 2019. Lees de review hier van de rode La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP!  De La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP (2018) is nu exclusief te koop […]

Na de review van de witte La famille Meiland Chardonnay Pays d’Oc IGP gaan we verder met rood! “Wij gaan wijnen!” Misschien wel een van de bekendste kreten van 2019. Lees de review hier van de rode La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP! 

De La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP (2018) is nu exclusief te koop bij Wijnvoordeel.nl Maar voordat we ingaan op de wijnreview, eerst nog even een korte introductie van de familie en hun televisiegeschiedenis.

Introductie

Chateaux Meiland is een Nederlands televisieprogramma dat in Nederland uitgezonden wordt door SBS6 en in België door VIJF vanuit Chateau Marillaux in Frankrijk. In het programma wordt de familie Meiland gevolgd terwijl zij het château omtoveren tot een bed & breakfast. Het gezin leent hun achternaam aan het programma. In 2019 won het programma de Gouden Televizier-Ring. De familie had het met momenten zwaar, maar wisten uiteindelijk te doen waarvoor ze gekomen waren én meer. Martien en zijn familie waren zo gek van “Wijnen” dat ze een drietal prachtige wijnen hebben meegenomen naar Nederland onder de vlag van La famille Meiland.

 

Druif

De Merlot is een hele bekende. Van origine werd deze druif voornamelijk gebruikt om de scherpe randjes te dimmen van de Bordeaux wijnen waar hij samen met de Cabernet Sauvignon in floreerde. Deze blauwe druivensoort is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. Later werd ontdekt dat als de Merlot veel eigenschappen van de Zuid Franse kust meekreeg, ze minder fris en juist soepeler en fruitig van smaak werd. Dat is de Merlot waar van veel wijnliefhebbers van zijn gaan houden.

De druif is wat groter qua formaat en heeft een dunnere schil dan bijvoorbeeld de cabernet sauvignon. Het grote voordeel van de Merlot druif is dat hij van nature weinig zuren heeft. De druif bevat minder kleurstof en veel minder tannines dan cabernet sauvignon wat de Merlot per definitie veel toegankelijker maakt.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Kleur, geur & smaak

Open die fles! Wij gaan wijnen. Met een mooie kurk en een handige opener van Wijnvoordeel gaan we eens zien wat de kleur, geur en smaak doen van deze Meiland.

Rood is niet rood. Dat weten we wel. Er zijn zoveel wijnen en zoveel kleuren. Bij de Merlot zien we dat dankzij de dunne schil het rood veel zachter en lichter van kleur is, zeker in de koelere klimaten. In de warmere gebieden, waar de Merlot van de familie Meiland vandaan komt, neigt de kleur tot robijnrood. Omdat de Merlot op eikenhout gerijpt is kan je zien dat na wat jaren de rode tint iets warmer bruin aandoet.

De La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP (2018) heeft een heerlijke fruitige geur, van kersen en bramen. Van hout en aardse tinten. Je ruikt direct dat hij niet zo indringend zal zijn als de wat zwaardere rode wijnen, maar soepel. Heel aangenaam.

De smaak komt erg overeen met de geur. Heel zacht, weinig tanines met het vlezige van zwart, rijp fruit. Romiger dan ik had verwacht en zeer, zeer toegankelijk.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wijnsoort Rode Wijn
Land Frankrijk
Druivensoort Merlot
Regio Pays d’Oc
Smaakprofiel Soepel & Rond
Jaargang 2018
Alcoholgehalte 13.50
Serveertemperatuur 17-18 °C
Op dronk vanaf Nu op dronk
Op dronk tot 2022
Allergenen Bevat Sulfieten
Afsluiting Kurk
EAN-nummer 3760143738051
Art.nr. 261538
awards
  • La-famille-Meiland-Merlot-Pays-d'Oc-IGP

Conclusie

De La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP is een heerlijke zachte, rode wijn met weinig tannines en een volle fruitige, romige smaak. Deze wijn is zeer geschikt om te drinken bij een lekker stukje vlees zoals biefstuk of entrecote. Of wat dacht je van ’s avonds op de bank met een Hollands kaasplankje. Door de zachte soepele smaak is deze wijn perfect om te drinken als beginnende rode wijndrinker. Mocht je dus vrienden over de vloer krijgen en hen enthousiast willen maken voor rode wijn, dan is deze Merlot echt een aanrader.

De La famille Meiland Merlot Pays d’Oc IGP is verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.nl 

 

 

 

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: