Review: KitchenBrothers 2,7 liter Heetwaterdispenser


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de Heetwaterdispenser 2,7 l van KitchenBrothers met 4 sterren.

The Good
  • Prima ogend design
  • Flink reservoir
  • Temperatuur instelbaar

The Bad
  • Kopje water zetten duurt misschien iets langer dan je zou willen.

De heetwaterdispenser is de laatste jaren een eigen productcategorie gaan vormen. In een beperkte tijd kokend water in precies de juiste hoeveelheid voor bijvoorbeeld een kopje thee vormt natuurlijk een betere ervaring versus het lange wachten op een waterkoker. Buiten het gebruiksgemak speelt ook het voordeel dat je in de regel minder stroom gebruikt omdat […]

De heetwaterdispenser is de laatste jaren een eigen productcategorie gaan vormen. In een beperkte tijd kokend water in precies de juiste hoeveelheid voor bijvoorbeeld een kopje thee vormt natuurlijk een betere ervaring versus het lange wachten op een waterkoker. Buiten het gebruiksgemak speelt ook het voordeel dat je in de regel minder stroom gebruikt omdat een waterkoker langer aan staat en gericht is op het verwarmen van meer water. We bespraken in het verleden al de My Tea Deluxe van Domo. Er zijn echter meer concepten verkrijgbaar binnen de categorie heetwaterdispensers, waaronder de heetwaterdispenser van Kitchen Brothers genaamd….Heetwaterdispenser.

Niet een heel creatieve naam dus, maar het maakt in ieder geval duidelijk wat het is. Ook het alternatief van  KitchenBrothers dat gewoon hetzelfde apparaat is als de eerder genoemde My Tea Deluxe en dus gewoon een OEM-product is, heeft dezelfde naam en het onderscheid wordt gemaakt door de inhoud van het reservoir. Voor de goede orde, wij bespreken dus de Heetwaterdispenser met een reservoir van 2,7 liter.

 

Uitpakken

De KitchenBrothers Heetwaterdispenser (vanaf nu ‘KBHWD’) komt verpakt in een simpele kartonnen doos. Prima in termen van milieubewustzijn, hoewel ieder los element nog wel verpakt komt in plastic. We krijgen naast de alle elementen van de KBHWD (de afsluitklep van het reservoir en het lekbakje met het chromen rooster zijn los te halen) ook een reserve stop voor het reservoir en een plastic gereedschapje voor het resetten van de dispenser.

 

Ontwerp

De Kitchenbrothers Heetwaterdispenser oogt op het eerste oog best stijlvol. Bekijken we het apparaat nader, dan zien we dat het in de basis een plastic bouw heeft, waar de chromen elementen aan toegevoegd zijn. Het apparaat heeft zoals op de afbeelding te zien is een los reservoir. Je tilt voor het hervullen dus niet het hele apparaat minus de stroomvoorziening om deze onder de kraan te houden. Wel hebben we het over een reservoir van 2,7 liter, dus een comfortabele tilervaring is het niet perse ondanks de uitsparing aan de achterzijde waarmee het reservoir goed vast te pakken is. Bovendien zit het handvat aan de achterzijde, terwijl de meeste gebruikers deze tegen een wand zullen plaatsen en de handvat dus minder goed bereikbaar is.

We denken dat het makkelijker is om gewoon om de zoveel tijd een paar flinke bekers water in het reservoir te gieten terwijl je de KBHWD op zijn plaats laat inclusief het reservoir.

Het reservoir is prima vormgegeven naar ons idee. Het is makkelijk schoon te maken indien nodig door volledig open bovenzijde, het ruime formaat en de vierkanten vorm. Dat de maat-weergave aan de rechterkant zit (van voren bekeken) was voor de plek waarop wij hem neerzetten tijdens de testperiode minder ideaal, maar feitelijk is deze niet erg belangrijk voor een apparaat als dit (behalve de indicatie van het maximale niveau).

Eerste gebruik

Voor het eerste gebruik wordt aangeraden het apparaat een aantal keer door te laten stromen met water (“schoon water” staat in de handleiding interessant genoeg). Er wordt niet vermeld of dit kokend moet zijn of niet. Voor de zekerheid hebben we dit wel gedaan. Je merkt dat meteen wat zaken op, zoals dat tijdens het uitgeven van kokend water, de dauw op de voorzijde en interface slaat en dat de straal die uit de KBHWD niet perse erg krachtig is.

Interface

De KBHWD stelt je in staat om de temperatuur in te stellen met stappen van 10 °C tot maximaal 100 °C (minimale temperatuur is 40 °C), en daarnaast de hoeveelheid in stappen van 50 ml tot maximaal 400 ml (minimaal 100 ml). Laat je de hoeveelheid op 0 ml staan, dan zal de KBHWD blijven lopen totdat je deze handmatig stopt.

De interface is gebaseerd op touch sensitive knoppen. Het geeft het apparaat een chique uiterlijk mee, ondanks dat het aantal bedieningsmogelijkheden eigenlijk vrij beperkt gehouden is en daarmee lekker simpel. Het komt in het begin een beetje apart over dat de knoppen voor het volume en de temperatuur onder de indicatoren geplaatst zijn voor deze twee grootheden in plaats van er gewoon naast, maar dat zal waarschijnlijk een praktische reden hebben. En wanneer je het apparaat in gebruik neemt, denk je er na verloop van tijd niet meer over na.

Doordat gekozen is voor glanzende elementen zie je de vingerafdrukken vrij goed op het apparaat. En omdat je deze steeds op hetzelfde punt aanraakt, hoopt het vuil daar ook op. Dit is natuurlijk tegen te gaan met het regelmatig afdoen van het apparaat met een doekje, maar ideaal is anders.

Buiten de indicaties voor de temperatuur en het volume kunnen er ook foutcodes weergegeven worden. De betekenis hiervan is terug te vinden in de handleiding. Op bovenstaande afbeelding zien we E7, wat gaat over te weinig water in het reservoir (op die afbeelding is het reservoir niet geplaatst, dus de melding weerspiegelt enige logica).

Overige knoppen

We zien ook een melkknop. Dit is simpelweg een functie waarmee je de hoeveelheid water op een standaard temperatuur van 40 °C kan laten uitgeven voor de tijd je een vinger op de melkknop houdt. Waarom dit een losse functie moet zijn is ons een raadsel.

De ‘clean’ knop is uiteraard voor het ontkalken. Na een gebruikstijd van 10 uur of anderhalve maand zal het ontkalkingslampje branden waarop je de in de handleiding uitgelegde ontkalkingsprocedure moet volgen. Deze komt feitelijk neer op het laten doorlopen van een volledig gevuld reservoir met water gecombineerd met ontkalkingsmiddel voor waterkokers, azijn of citroenzuur (allemaal in de juiste verhoudingen uiteraard).

De vergrendelknop is tenslotte voor het vergrendelen van het apparaat. Het apparaat vergrendelt automatisch na 30 seconden. Ontgrendelen gaat door deze knop ongeveer 4 seconden in te houden.

 

Stroomverbruik

De KBHWD blijft buiten gebruik in feite aan staan in de ‘standby-stand’ bij gebrek aan een beter woord. Hij kan niet volledig uit. Het stroomverbruik wanneer het apparaat in idle staat is 0,4 W. Gedurende de tijd dat we een kopje thee zetten van 350 ml op 100 °C verbruikt het apparaat gedurende die minuut rond de 2350 W. Voor mindere volumes ligt het verbruik ongeveer even hoog, maar duurt het proces uiteraard minder lang. Voor lagere temperaturen scheelt het verbruik niet echt, tenzij je voor bijvoorbeeld 40 °C gaat, en dan zit het verbruik op ongeveer 1220 W.

 

Algemene ervaring

We ervaren de KBHWD als een prettig apparaat in gebruik. In vergelijking met de My Tea Deluxe is het proces wel wat omslachtiger. De My Tea Deluxe werkt gewoon met een mechanische draaiknop voor het volume en een simpele knop waarmee je het apparaat inschakelt. Bovendien ligt de hoeveelheid water die uit de My Tea Deluxe komt per tijdseenheid aanzienlijk hoger. Feitelijk kun je ongeveer drie keer zoveel kopjes zetten in dezelfde tijd dat de KBHWD erover doet één kopje te zetten. We gaan hierbij uit vanaf het moment dat je op de KBHWD op start drukt. Het unlocken en instellen van de temperatuur en hoeveelheid nemen we dan niet eens mee.

Voordeel van een beperktere straal water is overigens wel dat je een theezakje met draadje makkelijker kan laten hangen. Dit waar in de My Tea Deluxe door de kracht van de straal het draad en papiertje meegesleurd werden het kopje in indien je deze niet vastzette. Dat er daadwerkelijk 2,7 liter in het reservoir van de KBHWD past is een ander voordeel ten opzichte van de praktisch 1,5 liter die in de My Tea Deluxe kon. Dit terwijl de praktische footprint van het apparaat niet veel groter is.

Hoe dan ook, wat we missen is een losse functie waarmee we gewoon in één keer een vaste instelling kunnen gebruiken. De meeste mensen hebben een vast type mok of kop waaruit ze drinken, waar ze een vaste hoeveelheid water in gieten. Voor uw reviewer geldt dat 99% van de keren dat hij het apparaat gebruikt, 350 ml en 100 °C ingesteld wordt.

Ondanks de kritiek die we hebben over de snelheid, moeten we zeggen dat we toch de KBHWD prefereren boven de My Tea Deluxe (in welke vorm dan ook in gekocht van de OEM-fabrikant). Het grotere reservoir, en het feit dat we niet op de krachtige straal hoeven te letten vormen voordelen die in de algemene ervaring toch gewaardeerd worden. Bovendien vormt het totaal, met het uiterlijk van het apparaat, de manier van instellen, het ‘rustige’ zetten van het kopje water gewoon een prettigere ervaring. Maar dit laatste is waarschijnlijk persoonlijk.

 

Conclusie

We zijn tijdens de testperiode op zich wel tevreden geweest over de KitchenBrothers 2,7 l heetwaterdispenser. Het apparaat heeft een lekker groot reservoir waardoor je deze niet steeds hoeft te vervullen en ziet er bovendien prima uit. We hadden graag gezien dat het proces van het zetten wat sneller werkte, bijvoorbeeld door een enkele knop met een standaard instelling toe te voegen (of misschien wel meerdere). Desondanks blijft het zetten van een kopje heet water een makkelijk proces dat snel een automatisme wordt en hoe dan ook veel sneller is dan een traditionele waterkoker.

# reacties

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.