Review: Keij Kamado Blue Large


Peter beoordeelde namens JustForkoks de van met 4.5 sterren.

The Good
 • Chipfeeder
 • Super compleet
 • Direct start klaar
 • HDPE tafels en handvat
 • Chipfeeder
 • Glasvezelvilt
 • 20 jaar garantie

The Bad

Ja, het is weer zover! Keijkamado doet mee met onze jaarlijkse bestebbq verkiezing! De concurrentie wordt angstig, want ieder jaar valt er wel een KeijKamado in de prijzen. Vorig jaar gingen ze er van door, met de Award voor Beste Kamado tot 500,- Nu word er ingezet in de meest bezette klasse, de Kamado tot 1000,- Is dit zoals ieder jaar een Titelkandidaat? Lees de review, en oordeel zelf!

KamadoBBQ.nl is inmiddels, een bekende naam in Kamado land. Als onderdeel van Het familiebedrijf Ons Veijf, leggen ze menig groot Kamado merk het vuur aan de schenen. Pieter en Abbey draaien er niet omheen, zijn recht door zee en dat zie je terug in hun producten. Ze importeren alle producten zelf, en werken niet met wederverkopers. Hierdoor worden de kosten lager, en dat zie je terug in de prijs. Kamadobbq verkoopt 2 lijnen kamado’s. Een standaard fabrieksmodel, en de Keij Kamado.  Zoals boven genoemd, komt deze laatste goed weg met de verkiezingen, en hoopt nu met de Large variant ook weer met een prijs er van door te gaan. En trouwens, wat dacht je van 20 jaar garantie?? Dan ben je wel zeker van je product dus!

 

Unboxing

Zo krijg je dus je KeijKamado L thuis. We kunnen direct aan de slag!!

 

Zodra de Kamado onderweg is krijg ik een mail, met daarin alle informatie over de leverdatum en tijd. Super handig, én het werkt ook nog eens goed, want de chauffeur komt echt Spot-on op tijd bij aan met deze torenhoge pallet. Werkelijk alle denkbare benodigdheden om direct te kunnen beginnen zijn meegeleverd. Leuk om te melden is dat er een persoonlijke kaart bij zit die je feliciteert met deze aankoop. Erg attent en juist dat zijn die kleine dingen die het ‘m doen. Fijn dat, ondanks dit vaak een online aankoop zal zijn, je toch menselijkheid voelt bij je aankoop.

Zoals gezegd levert Kamadobbq.nl hun kamado’s echt super compleet. Hiermee onderscheiden ze zich van vele merken, dat doen ze erg goed. Je kan gelijk aan de slag. Zelfs een zak kolen, rookhout en aanmaakblokjes zijn mee geleverd. Echt top! Tijd om te unboxen dus!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

Wat’s in the box?

 • RVS grillrooster (47 cm.) – LFGB gecertificeerd
 • hardstalen onderstel met extra grote stevige wielen
 • HDPE zijtafels met accessoire haakjes
 • HDPE handvat
 • Chipfeeder voor toevoer van rookhout
 • Ash tool
 • Beschermhoes
 • Roostertang
 • Divide and Conquer
 • Ash tray
 • Super duurzaam Glasvezelvilt
 • 20 jaar garantie op de dome en deksel.
 • 2 jaar garantie op de vuurschaal en vuurring.

Specificaties

 

Assemblage

Je zou denken dat bij zoveel dozen een hoop extra handwerk bij komt kijken, maar dat is niet het geval. Alleen het onderstel moet in elkaar worden gezet. Dit kost wel wat tijd, én het blijft opletten geblazen, want er zijn 2 wielen met rem, en die wil je wel naast elkaar gemonteerd hebben wanneer de kamado er in is getild. Alle verloopt prima, de benodigde onderdelen, schroefjes etc zijn in juiste getallen aanwezig. Verder niets opvallend.

Zo het frame staat. Voelt degelijk aan en nu is het zaak om de kamado erin te tillen. Ik ben alleen op dit moment dus haal de hele Kamado leeg, om vervolgens met nogal wat inspanning de kamado in zijn bedje te tillen. Het is gelukt!!

Waar een wil is, is een weg zeg ik. Nu zaak om de HDPE zij tafels, topvent handgreep en thermometer te monteren. Ik vind het persoonlijk erg leuk om te doen, en kan ook snel zien waar men op bezuinigd bij hun kamado’s. Echter moet ik zeggen dat de Keij erg solide materieel gebruikt om hun Kamado mee te af te werken. Ze zouden zichzelf, en zeker ook de kamado echt te kort doen wanneer er op zulke dingen bezuinigd zou worden. Dat doen ze dus gelukkig niet.

Eerste indruk

Een ware eyecatcher! De kleur van de Dome in combinatie met de chrome én donkere accenten zijn een schot in de roos. Hij is  in grilloppervlak 47 cm diameter en 117 cm in werkhoogte. Hij is voor een Large iets lager dan ik gewend ben, maar dit doet niets af aan looks, of gebruiksgemak.

 

De  gepoedercoate schoorsteen zit goed gemonteerd als margrietschijf en heeft 3 standen. Hij kan niet in zijn geheel er af, maar de schuif kan wel op stand 3, waarbij echt voldoende lucht wordt afgevoerd. Het regelen van de lucht toe/afvoer is een fluitje van een cent hiermee, en wat vorig jaar ook al het geval was, is dat er geen gebruik wordt gemaakt van vilt, maar fiberglass , wat zorgt voor een perfecte afsluiting van de dome. Ook handig als je klaar bent met grillen, dat je kolen dus hier door snel uit gaan.

Divide and Conquer

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat de KeijKamado zeer compleet maakt is, dat er een Divide and Conquer bij zit. Het divide and conquer grillrek is een perfecte accessoire voor je Kamado. Het systeem past ook op andere merken. Het divide and conquer systeem maakt je Kamado niet alleen compleet, maar ook veelzijdiger. Zo hoef je geen dure deflector plate te kopen er zitten namelijk 2 half moon plates bij. Zo kun je dit rek dus ook perfect gebruiken om gelijktijdig direct en indirect te grillen. Bovendien verdubbel je met deze set eenvoudig je grilloppervlak. Het systeem bestaat uit 2 half moon grill roosters, 2 half moon deflector plates van dik (2 cm.) cordieriet keramiek en een accessoire ring. Met de ring hang je eenvoudig een Dutch oven in je Kamado. De divide and conquer lijkt zeer veel op het systeem van Kamado Joe en je kunt eenvoudig uitbreiden met een gietijzeren rooster of plaat. Met de divide and conquer haal je nog meer uit je Kamado!

Chipfeeder

Wat een hele mooie optie van de KeijKamado is, is de Chipfeeder. Dit ziet er niet alleen mooi uit op de kamado, het biedt je de mogelijkheid om jou eigen smaak toe te voegen aan je eten. Erg leuk om me te experimenteren en vooral ook erg lekker!! Gelijk geprobeerd natuurlijk en je proeft echt verschil in smaak.

 

Zijtafels

De HDPE zijtafels zijn top! Bij de goedkopere versies zie je vaak dat er bamboe gebruikt wordt, met als resultaat dat wanneer je de Kamado uit zijn winterslaap wekt en de regenhoes van de BBQ haalt, schrikt van wat het winterklimaat met je bamboe gedaan heeft. Het ‘weer’ gaat erin zitten wat er voor zorgt dat je, of nieuwe zijtafels moest bestellen en de volgende winter binnen plaatsen, of flink moet schrobben. Met het sterkere onder hoge druk geperste materiaal verwacht ik een zeer langere levensduur en geen onderhoud hieraan.

Wielen

Waar menig Kamado merk nog wel eens op wil bezuinigen zijn de wielen. Begrijpelijk, want er zullen niet veel mensen zijn die telkens vele meters gaan maken met hun Kamado, voordat ze deze gaan aansteken. Én niemand zal snel de wieltjes een doorslaggevende factor vinden om wel of niet voor een specifieke Kamado te gaan aanschaffen. Echter is het juist wél zo fijn dat je behoorlijk zware aankoop veilig op zijn wielen staat, en ook blijft staan wanneer deze even aan de kant gezet moet worden. Eigenlijk best wel belangrijk dus. Daarom vind ik de keuze van de wieltjes erg goed, en weet uit ervaring dat deze niet weg zullen roesten zoals vele andere merken. Ze zijn zwaar, voelen degelijk aan en draaien heerlijk smooth!

Ok Tijd om hem aan te steken nu! Ik trek eerst even mijn schort aan

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Check deze eens! Geef hem van Leer, is een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. En wat een unieke toevoeging is aan je schort, is een set bijpassende handschoenen! Hoe handig én gaaf is dat? Hiermee kan je net even dat saté stokje omdraaien, zonder al het haar van je handen weg fikt! Ga je dus voor een stoer schort? Tuurlijk, surf even naar Geef hem van Leer.

ECHT houtskool

Om een kamado goed te kunnen testen moet je echt goed materiaal hebben. Daarom hebben wij gezocht naar de allerbeste houtskool met een dikke plus. Een plus die ons als vleeseters toch aan het hart gaat. Want ook wij denken aan het milieu. Mooi vlees eten we graag, maar niet dagelijks. We wisselen geregeld af om niet alleen aan onze trek te denken, maar ook een aan onze planeet.

Die moet ook bij houtskool in het achterhoofd blijven. Waar houtskool vaak gekapt wordt van prachtige bossen zochten we een merk dat zich bezighield met de duurzaamheid van ons planeetje. Nog steeds komt het overgrote deel van de houtskool uit Afrika en Zuid Amerika waarbij het hout illegaal gekapt wordt en er geen verantwoord bosbeheer plaatsvindt. Dat moet anders. Daarom proberen we in eerste instantie altijd te kiezen voor FSC© 100% gecertificeerde houtbronnen. ECHT Houtskool heeft een focus op duurzaamheid en kwaliteit.

Barbecuepakket van Beef & Steak

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Er is nog geen editie van de besteBBQ geweest zonder onze trouwe sponsor, en we hopen dat dat in de toekomst niet anders zal zijn! Bekijk de site eens en geniet van écht lekker vlees. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze KeijKamado, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan??

Conclusie

Om maar met de deur in huis te vallen…. de KeijKamado 21″ is gewoon écht een hele goede kamado. Het is een fijne middenweg tussen de Compact en de XL. Het formaat is prima en je zal zeker niet snel een te klein grill oppervlakte hebben, want deze is ruim voldoende te noemen. Het gebruikte materiaal om zich te onderscheiden met de rest in Kamado land, zoals de HDPF plankjes en handgreep is een slimme keuze. Ook de gepoedercoate Topvent is erg fijn. Hiermee is een zo goed als onderhoudsvrije Kamado gecreëerd en dat is best uniek! Over smaak valt te twisten, dus er zullen ook mensen zijn die juist voor een gietijzeren Topvent willen gaan, omdat dat wellicht meer uitstraling geeft, evenals houten plankjes. Maar dat is ieder voor zich. Anders hadden we allemaal dezelfde Kamado in de tuin staan en dat is ook niet wat je wilt gelukkig. De Keij Kamado is erg fijn om mee te werken en doet heel goed wat hij moet doen. Stabiel in temperatuur blijven. Hij is zeer nauwkeurig af te stellen en reageert voorspelbaar op mijn handelingen met de luchtinlaat en topvent. De Keijkamado is goed getest door alle facetten er mee te doen waarvoor een Kamado gebruikt kan worden. Ik heb er de eerste keer direct Pizza op klaar gemaakt, dus gelijk goed getest met hoge temperaturen, geslaagd. Daarna een grill sessie, geslaagd. En afgesloten met een reverse grill actie op een lagere temperatuur, je raad het al. Geslaagd!

De KeijKamado is een hele goede, complete Kamado. En met een verkoopprijs van 849,- vind ik dat je daar enorm veel Kamado voor terug krijgt. Een Kamado die voor vele jaren voor onderhoudsvrij grill plezier gaat zorgen!

De beste BBQ Verkiezing

Alle BBQ’s die we dit jaar testen maken automatisch kans op de titel BBQ van het jaar. De KeijKamado Large is één van de grote kanshebbers in de categorie Kamado tot 1000,-. Ben je benieuwd welke BBQ er met de titel BBQ Van Het Jaar 2021 vandoor gaat? Hou dan JustForKoks goed in de gaten of check debestebbq.nl. 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: