Review: Kamado-VenDyk 22″ (XL)


Arjen Bakker beoordeelde namens JustForkoks de Kamado 22" van VenDyk met 4.5 sterren.

The Good
 • Grote grill oppervlakte
 • Compleet
 • Glimmend RVS onderstel
 • Temperatuur beheersing optimaal
 • Massief houten side tables
 • Inclusief regenhoes
 • Inclusief verstelbaar rvs grill rooster

The Bad
 • Mis een deflector voor indirect verwarmen

Arjen testte de grootste Kamado die op dit moment verkrijgbaar is. Lees hier zijn verslag van de Kamado VenDyk 22 inch!

De zomer is nog niet eens begonnen, maar DeBesteBBQ.nl verkiezing wel; en hoe ! Arjen testte de grootste Kamado die op dit moment verkrijgbaar is. Lees hier zijn verslag van de Kamado VenDyk 22 inch!

VenDyk

VenDyk is een samenstelling van de twee Familie namen Venema en Van Dyk, na jaren ervaring te hebben met de Green Egg en de Black Bastard is uiteindelijk gekozen voor een eigen op de markt te brengen Kamado BBQ VenDyk. Beide heren welke “Pur sang”  een bourgondisch leven erop na houden en als passie en gezamelijke hobby hebben het bereiden van vlees en vis op de Kamado BBQ alsmede het roken van aal/ paling en overige vissoorten op rookkasten. De heren Vendyk besloten na jaren ervaring op de bekende Green Egg en Black Bastaard uit te kijken naar een betaalbare Kamado met eensluidende dezelfde eigenschappen en volume en waar zeker GEEN concessie ten aanzien van kwaliteit en eigenschappen zal worden geaccepteerd. Uitgangspunt was dus duidelijk: Dat de Kamado in alle opzichte NIET mocht onderdoen ten opzichte van de bekende merker Kamados Large 21 Inch.

De grootste in zijn soort, 22 inch!

Op de homepage van Vendyk zie je meteen hoe mooi dit type Kamado barbecue is. Enorme strakke zwarte ketel met een prachtig glimmend RVS onderstel met grote wielen. Wat ook op valt zijn de 2 massieve bamboehouten side tables. Ik kreeg er meteen inspiratie van om heerlijke gerechten te gaan bereiden op deze multifunctionele bbq, die bijna meer een buitenkeuken is dan een barbecue. Uiteraard kun je hierop je vlees, vis of groenten grillen; maar ook andere technieken zoals schroeien, bakken, roken en slow cooking op lagere temperaturen zijn mogelijk. Dit alles doordat je temperatuur perfect zelf kan beheersen.

En dan het formaat, de VenDyk is de grootste in zijn soort. Een joekel van een keramische ketel en een rooster met een doorsnee van 56 centimeter!! Waar de Big Green Egg en Black Bastard niet verder komen dan 53 centimeter (21”) Binnen enkele dagen na bestelling staat er een pallet voor de deur met daarop een doos van maar liefst 100 KG !! Gelukkig kon de bezorger deze in de achtertuin afleveren, zodat ik het daar later kon uitpakken en monteren.

 

Unboxing

 

Kwaliteit en gemak!

In zijn enorme doos treffen we de twee keramische ketels aan, perfect verpakt en rijkelijk voorzien van beschermend schuimplastic ter bescherming. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je een ketel met een barst ontvangt. In de grote doos zitten de buitenketel en de kleinere binnen ketel waar straks het vuur in wordt gemaakt. Hier bovenop een kleinere doos waar alle losse onderdelen in zitten. Het roestvrij stalen onderstel met wielen, twee tafels, schoorsteen, handvat en de nodige bevestigingsmaterialen. Eerst alles maar eens uitgepakt. De meegeleverde handleiding voor de montage lijkt erg simpel en dat is het ook.

Deze diashow vereist JavaScript.

Waar andere merken een klein fortuin vragen voor accessoires wordt de VenDyk geleverd inclusief vele extra’s. Een zwarte keramische buitenketel met koepelvormige deksel, keramische vuurketel, glanzend rvs onderstel met 4 grote wielen waarvan 2 met een rem. Verder een gietijzeren kachelpijp en bamboe houten side tables. Tevens twee rvs 22 inch grillroosters die het mogelijk maken op verschillende hoogte te grillen of koken. Zelfs de dikke regenhoes met klittenband sluiting is meegeleverd, zodat de Kamado buiten kan blijven staan.

Specs

 • Totale omvang 132 x 125 cm

 • Zijtafels: 59 x 125 cm

 • Keramische koepel:

 • Dikte wand: 2cm

 • Dikte vuurhaard & ring: 2,5cm

 • Diameter grillkoepel: 57cm

 • Gewicht: 100kg

Montage

Het glimmende rvs onderstel is met de meegeleverde gereedschappen een makkie om in elkaar te zetten, 10 minuutjes en het onderstel staat klaar op zijn 4 grote wielen. Vraag vervolgens wel even hulp om de ketels op het onderstel te plaatsten. Makkelijk te doen maar deze kwaliteit keramische ketels zijn wel zwaar. Let er op dat de luchtinlaat meteen op de juiste plek komt en dat ook van de binnen ketel de lucht toevoer openingen op de goede plek zit. Vervolgens de twee bamboe houten tafeltjes monteren en het grote houten handvat aan de grote deksel van de bbq. Tenslotte de gietijzeren schoorsteen er op zetten (met margietschijf voor optimale luchtstroom beheersing). Onderin de binnen ketel leg je onderin het gietijzeren rooster waar later de houtskool op ligt. Deze is voorzien van grote gaten voor voldoende lucht. En dan is het tijd om voor het eerste gebruik!

Gebruik

Alles onder controle!

Om de eerste keer te gebruiken heb ik de vuurketel tot net onder de helft gevuld met houtskool, gebruik hiervoor kwaliteit houtskool! Geen ‘supermarkt’ spul en ook geen briketten, maar houtskool van restaurant kwaliteit. Deze is harder en heeft grotere brokken. Dit resulteert in betere en constante verbranding, meer smaak en weinig asresten na gebruik. Aansteken doe ik met houtkrullen met bijenwas, dit zorgt voor felle ontsteking zonder de vieze geur en smaak van aanmaakblokjes.

Laat de bovenkant van de Kamado open staan tot de vlammen van de houtkrullen uit zijn. Dan de deksel dicht met de lucht toevoer op maximaal. Dat wil zeggen de margrietschijf van de schoorsteen volledig op en de schuif onderaan de buitenketel ook helemaal open. We laten de Kamado nu zo’n 20 a 30 minuten goed op temperatuur komen. Bij mijn eerste gebruik heb ik de temperatuur laten oplopen tot 200 graden Celsius en vervolgens de luchttoevoer bijna dicht gedaan. Vervolgens had ik de temperatuur bijna meteen onder controle. Beetje spelen met de luchttoevoer om feeling te krijgen met je Kamado is zeker aan te raden.

 Smullen!

Van de firma Beefensteak.nl had ik een prachtig pakket ontvangen om mijn Kamado mee in te wijden. Nu de houtskool mooi en rustig brandt, de temperatuur constant is, kan het grill rooster er op en kunnen we gaan bakken.

Beef en Steak probeerpakket ‘Just for koks’:

1  Wroetvarken Varkenshaassate,  Bommelse Blonde Moink Balls, Jalapeno Kaas Worst-ca. 500 gram 1  Boudin Blanc Worst-ca. 300 gram , en Ierse Sherwood BBQ Beef Burger-ca. 226 gram

Het mooie van koken op de VenDyk Kamado is natuurlijk de temperatuur beheersing. Eenmaal op de gewenste temperatuur kan het vlees er op. Ik hoefde maar 1 keer de deksel tussendoor te openen om het vlees om te keren. Verder geen omkijken naar en doordat het vlees rustig gegaard wordt blijven alle vleessappen behouden. De kwaliteit die dit vlees heeft bleef daardoor perfect tot op het bord. Perfect gegrilld vlees met alle sappen behouden en een heerlijke bbq-rook smaak. Echt genieten.

De weken hierna de Kamado regelmatig aan gestoken om heerlijk vlees te bereiden, ook op een feestje voor zo’n 50 man is deze Kamado ideaal. Ik had 80 MOINK balls en 100 Yakatori spiesjes van kippendij gemaakt. Temperatuur op zo’n 140 graden constant, waardoor deze hapjes zonder er naar om te hoeven kijken rustig gaarden en iedereen smulde van dit lekkers.

Conclusie!

Wat een geweldig product! De Kamado van Vendyk is echt een parel voor het buitenkoken. Het is een grote barbecue met een breed grillvlak. Toen ik laatst een flinke tomahawk steak er op had, konden mooi de gegrilde groenten er makkelijk naast en was alles tegelijk klaar. Een zalmzijde roken is ook geen probleem, past er gewoon op!! Tegenover de concurrenten is er weldegelijk verschil; niet qua keramiek, werkwijze en temperatuur beheersing maar vooral door zijn prijs voor topkwaliteit en bovendien zitten hier het dubbele grilrooster EN de kwaliteithoes al bij. De zijtafels kennen geen spijlen met gatena, dus niets valt er ddoorheen. Bij andere merken kun je voor accessoires de portemonnee nog voor pakken. Tenslotte vind ik de Kamado Vendyk door zijn strakke zwarte kleur en glimmende rvs onderstel veel mooier dan alle andere (groen of rood) met een saai zwart onderstel.  De VenDyk Kamado is verkrijgbaar voor € 800,- via hun website.

Als je de Kamado “ live” wilt bewonderen:OBQ in Zwaag verkoopt deze Kamado.

Adres:

De Factorij 4b
1689 AL Zwaag

Ideeën genoeg om met deze prachtige Kamado te gaan koken, ik kijk vooral uit naar het indirect op lageren temperaturen grote stukken vlees te gaan garen. Zoals pulled porc, cote de boeuf, spare ribs en vele andere lekkernijen. Weer of geen weer, de Kamado zal bij mij vaak aan gaan!

 

# reacties

 • De Big Joe en Green Egg XXL en tal van andere kamado’s zijn groter dan deze. Bovendien is de 23 inch de ketelmaat, niet de roostermaat. De black bastard komt qua roostermaat niet verder dan 48 cm(Large). Al met al erg veel onjuistheden in de review. Redelijk wat assecoires bijgeleverd maar het belangrijkste ontbreekt: De Heatdeflector. Ik vind dat erg vreemd.

  • In hoeverre de heat deflector belangrijk is, is toch wel heel persoonlijk. Ik heb verschillende kamado’s waar ik op grill, daar heb ik hem bijna nooit in zitten.

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: