Review: Halsebroek Wagyus Kogelbiefstuk 265 gram


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Kogelbiefstuk 265 gram van Halsebroek Wagyus met 4.5 sterren.

The Good
  • Bijzonder exclusief vlees
  • Hoge marmering
  • Enthousiast familebedrijf
  • Zeer mals

The Bad
  • Geen

Halsebroek Wagyus, daar kun je 100% volbloed Wagyu vlees krijgen! Hup, wat doe je hier nog!

Heb je wel eens gehoord van Wagyu vlees? Dit zeer exclusieve, malse vlees met een geschiedenis uit het verre, verre oosten is dichterbij te koop dan je denkt. Halsebroek Wagyus is gevestigd op het mooie landgoed Beukenhorst in het landelijke dorp Esch (nabij Vught). Justforkoks sprak met  Frank en Judith van de Ven, die hier in 2010 gestart zijn met een echte Nederlandse Wagyu farm.

Wagyu, wat eigenlijk niets meer betekent dan vleesvee uit Japan, is een zeer bijzonder runderras dat eeuwen lang exclusief in Japan werd gefokt en (gek genoeg) bijna niet werd gegeten. Vroeger was er religieus gezien een verbod op het eten van vlees. De Japanners gebruikten het Wagyu rund vooral voor de akker- en mijnbouw voor hun uithoudingsvermogen en spierkracht. Het was één van de weinige dieren dat zich staande kon houden in het bijzondere landschap van Japan, daardoor werd dit rund sterker en sterker.

 

De geschiedenis vertelt dat enkel aan het keizerlijk hof wel vlees werd gegeten. Het Wagyu vlees met zijn speciale smaak en malsheid kon niet enkel de keizerlijke familie bekoren, want er werd duidelijk dat de soldaten die het vlees regelmatig aten, sterker werden dan het gewone voetvolk.

De keizer verwende de runderen. Op een dieet met fantastisch voedsel, geweldige zorg, massages en bier groeide de Wagyu uit tot een delicatesse dat enkel in Japan beschikbaar was.  Het exporteren van de originele Japanse Wagyurunderen is tot op de dag van vandaag nog altijd verboden. Het Wagyuvlees dat in Europa te koop is komt dan ook van fokkerijen buiten Japan dat na de de jaren ’70 zeer exclusief werd geëxporteerd naar Amerika. Die export is snel daarna al stopgezet, maar de Amerikanen hebben niet stil gezeten. Het Wagyu vee werd naar Europa geëxporteerd vanwege de enorme vraag en prijs die werd betaald.

Tot we in 2010 aankomen bij een klein plaatsje vlakbij Vught waar het echtpaar van den Ven één van de weinige 100% Wagyu runderen houdt. En met succes!

Halsebroek Wagyus

Halsebroek Wagyus is gevestigd op het mooie landgoed Beukenhorst in het landelijke dorp Esch. Judith en Frank van de Ven verkopen het 100% volbloed Wagyu vlees vanuit hun boerderij aan particulieren en restaurants. Op bestelling kan je het vlees kopen, maar ook kun je Iedere zaterdag bij hun winkel terecht die van 13.00 tot 17.00 uur geopend is. Op hun Facebook pagina kun je aanbiedingen en speciale openingstijden in de gaten houden. Je kunt Frank en Judith telefonisch bereiken of per mail, om hiervoor een afspraak te maken. Al het Wagyu is zeer populair bij horecagelegenheden, maar er zijn ook portiegroottes die geschikt zijn voor gezinsconsumptie. Allemaal gevacumeerd verpakt en diepgevroren.

Het Wagyu vlees

Het is natuurlijk gaaf dat een Nederlands echtpaar een mooi bedrijf heeft met deze exclusieve runderen, maar Justforkoks zou Justforkoks niet zijn als we niet zelf even mochten kokkerellen en proeven. Samen met collega Bas zijn we aan het bakken en grillen gegaan. Bas op de BBQ en ik in de keuken.

Het kenmerk van het vlees van de Wagyu runderen is de zichtbare marmering, dat vele malen groter is dan bij andere runderrassen. De marmering, of de vetadertjes die door het spierweefsel lopen geven aan dat het vlees mals en een specifieke smaak heeft.

Zelf ben ik aan de slag gegaan met twee stukken kogelbiefstuk van Wagyu vlees. Het diepgevroren vlees heb ik eerst, een avond van te voren laten ontdooien in de koelkast. Voor het braden heb ik het Wagyu vlees uit de koelkast gehaald en op kamertemperatuur laten komen. Het vlees heb ik eerst wat droog gedept met papier en in een niet te grote pan een flinke schuit bakboter gegoten.

Op hoog vuur heb ik alle zijden dichtgeschroeid en daarna het vuur wat lager gezet. Met een vleestang heb ik de biefstukken gedraaid en stiekem even aangesneden of ik inderdaad klaar was voor concsumptie.

Als het vlees uit de pan komt heb ik het twee minuutjes laten rusten en daarna met grof zout en een snufje peper op smaak gemaakt. In combinatie met een heerlijke rode Italiaanse wijn van Abels Wijnen heb ik genoten van dit malse vlees. Heerlijk als de buitenkant goed donker en bijna een krokante korst heeft, terwijl de binnenkant zacht en rood het water in de mond doet lopen.

Zelf Wagyu vlees kopen?

Ben je zelf ook nieuwsgierig geworden naar dit exclusieve vleessoort, dat verrassend betaalbaar is, dan raad ik je aan eventjes op de site van Halsebroek Wagyus te kijken. Bestel eens wat of, als je in de buurt bent, loop eens langs op een zaterdag. Het zal je absoluut niet teleurstellen!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: