Review: Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de Double Cask Single Malt Whisky van Glen Scotia met 4 sterren.

The Good
  • Un-chill-filtered
  • Een échte Campbeltown
  • Lekker zilt

The Bad
  • Heel flink pepertje
  • Nooit genoeg

Interessante whisky voor in de kast bij de liefhebber. Deze Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky houdt vast aan zijn peperig en ziltige roots.

Tot de Loch Lomond Group behoren twee actieve distilleerderijen; Loch Lomond en Glen Scotia. De merken van het bedrijf kenmerken zich door de typische identiteit van de streken waar de verschillende whiskies vandaan komen, namelijk Lake Loch Lomond en Campbeltown. Vandaag proeven we op de redactie van JFK de Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky, uit Campbeltown dus… Een opmerkelijke malt whisky die vasthoudt vast aan zijn peperig en ziltige roots.

Loch Lomond Group

In de roemruchtige victoriaanse tijd was de whisky regio Campbeltown het epicentrum van de whisky industrie in Schotland. Gedurende de jaren is er echter veel veranderd en zijn er vele distilleerderijen op het schiereiland gesloten. Campbeltown is een geïsoleerde plek, ver van de bewoonde wereld en uniek ten opzichte van de andere gebieden in Schotland. De whisky die hier gedistilleerd wordt is op zijn beurt ook uniek en niet vergelijkbaar met whiskies die afkomstig zijn van de Speyside, Highlands, Islay of de Lowlands. Ondanks dat er momenteel nog maar 3 distilleerderijen actief zijn op Campbeltown is de stijl eigenzinnig en heeft het een uniek- en eigen karakter. Door de uniekheid is de Campbeltown regio geclassificeerd als één van de 5 regio’s van Schotland.

 

“John Peterson who has been in the industry for over 40 years, is the mastermind behind the careful development and improvement in the whisky coming from the Glen Scotia distillery”

 

Glen Scotia, opgericht in 1832, is één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Het vakmanschap en de liefde voor het goudgele godenvocht is dan ook nog steeds waarneembaar bij Glen Scotia. Elk vat wordt vakkundig gekeurd door de Master Blender, John Peterson. De distilleerderij van Glen Scotia is nagenoeg onaangeroerd gebleven sinds het einde van de 19e eeuw en is een idyllische plek die menig whiskyliefhebbers het hart op hol doet slaan.

Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky

De whisky wordt gerijpt in nieuwe bourbon vaten en na een bepaalde periode wordt de whisky overgezet op Pedro Ximenez sherry vaten. Op deze sherry vaten rijpt de whisky nog minimaal 12 maanden door. Hierdoor komt deze Glen Scotia telg aan zijn naam. Double Cask dus… Deze Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky is een zogenaamde ‘non age statement’ whisky. Dit betekend dat de heren van Glen Scotia niet vermelden hoe lang dit goudgele vocht er over doet om van gedistilleerd naar gebotteld te gaan. Hoe lang dit flesje op vat heeft gelegen, dat is dus een raadsel. Wat we wél weten van deze whisky is dat hij minimaal 3 jaar heeft kunnen rijpen. In de Schotse wet staat beschreven dat je je whisky pas whisky mag noemen als deze minimaal 3 jaar heeft kunnen rijpen. En daar moeten we het mee doen…

De Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky wordt gebotteld met een alcoholpercentage van 46% ABV en is (natuurlijk) “non chill filtered”. We hebben het hier op JFK al eerder over deze filtermethode gehad. Maar het komt erop neer dat deze whisky op een natuurlijke manier wordt ontdaan van vaste deeltjes en troebelheden. En dat komt de smaak ten goede.

Blijkbaar wordt deze whisky door liefhebbers goed gewaardeerd. Deze Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky is meermaals onderscheiden, onder andere tot “Best Campbeltown No Age” en “Best Overall Campbeltown Malt”. En dat staat natuurlijk mooi! Al hebben we wel geconstateerd dat de spoeling qua Campbeltown whisky dun is.

En nou genoeg geluld, trek die fles open!

Nose

De Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky opent met een sterke golf van zoete honing, suiker en lichte karamel, vergezeld door zachte boter. De zoete opening wordt opgevolgd door een licht medicinale neus en hinten kruiden en een verre vleug van donkere chocolade.

Taste

Bij binnenkomst in de mond is de Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky olieachtig en het mondgevoel is fluweelzacht. De smaak opent ziltig met een duidelijke eik en zwarte peper. Opgevolgd door drogere tonen van gebrande toffee, gedroogd fruit en een volhardende peper.

De finish van deze Double Cask is nog steeds peperig. Pittig met bosvruchten.

Conclusie

Interessante whisky voor in de kast bij de liefhebber. Naast de veelvoorkomende Highland, Lowland, Speyside en Island whisky’s hoort ook Campbeltown vertegenwoordigd te zijn. Glen Scotia levert hierbij een waardige kandidaat. Deze Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky houdt vast aan zijn peperig en ziltige roots.

De Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky is niet de meest complexe single malt die je gaat proeven. Maar houd je van een flink  zilt pepertje aangevuld door een gezonde dosis gedroogd fruit en bosvruchten, dat geeft deze Glen Scotia Double Cask Single Malt Whisky zeker waar voor zijn geld.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: