Review: Domo My Tea Deluxe


Rajesh beoordeelde namens JustForkoks de van met 4 sterren.

The Good
  • Snel een kop kokend water met een druk op de knop
  • Prijs-kwaliteit verhouding
  • Beperkte footprint

The Bad
  • Vooral geschikt voor één persoon
  • Formaat onhandig bij navullen onder de kraan

Waterkokers zijn sinds jaar en dag van een onveranderd concept. Een elektrische variant van de ouderwetse fluitketel, that’s it. Er zijn in recente jaren wat smartfunctionaliteiten geïntroduceerd, maar uiteindelijk blijft het een waterkan met een verwarmingselement. Tenminste, we vroegen ons af of dit daadwerkelijk zo is, en of er misschien nog andere concepten te krijgen […]

Waterkokers zijn sinds jaar en dag van een onveranderd concept. Een elektrische variant van de ouderwetse fluitketel, that’s it. Er zijn in recente jaren wat smartfunctionaliteiten geïntroduceerd, maar uiteindelijk blijft het een waterkan met een verwarmingselement. Tenminste, we vroegen ons af of dit daadwerkelijk zo is, en of er misschien nog andere concepten te krijgen zijn. Met de My Tea-serie van het Belgische Domo vonden we er een. We kregen het Deluxe-model toegestuurd.

Puntsgewijs

  • Snel en makkelijk een kop kokend water met een druk op de knop
  • Kookt enkel de benodigde hoeveelheid water; stroomefficiënt
  • Dosering naar wens (tussen 150 en 300 ml)
  • Droogwater beveiliging

Concept

De Domo My Tea Deluxe is een combinatie tussen een waterkoker en een dispenser. Het apparaat kan van een basis getild worden en onder de kraan gevuld worden. Wanneer het vervolgens teruggeplaatst wordt op de basis, functioneert het als een dispenser voor kokend water.

Hoeveelheid, snelheid

Het apparaat heeft een draaiknop waarmee de hoeveelheid ingesteld kan worden en vervolgens kan met een druk op de knop water uit het apparaat verkregen worden. Domo stelt zelf dat het 45 seconden duurt om een kop water uit het apparaat te krijgen. Naar ons idee is dit wat opportunistisch gesteld. 45 Seconden is haalbaar wanneer we uitgaan van een opgewarmd apparaat (bijv. doordat net een kop kokend water is uitgegeven) en uitgaan van de minimale hoeveelheid (150 ml). Onze ervaring is dat bij de maximale hoeveelheid (300 ml), we praten we het over een tijdsduur van ongeveer 1 minuut en 10 seconden om een kop kokend water uit het apparaat te krijgen. Dan hebben we het dus over een nog niet opgewarmd apparaat. Je wint ongeveer 10 tot 15 seconden wanneer het apparaat wel opgewarmd is en nog eens 10/15 seconden wanneer je de hoeveelheid naar beneden bij stelt. Door het snelle proces kunnen we voor het waterkoken voor één kop ook praten over een proces dat stroomefficiënter is in vergelijking met een traditionele waterkoker waar we meestal voor niets een grotere hoeveelheid water koken.

Ontwerp

Wanneer we de Domo My Tea Deluxe op het aanrecht plaatsen, merken we dat het sowieso wat meer ruimte in neemt dan een traditionele waterkoker. We hebben het inclusief het lekbakje en de basis over een footprint van ongeveer 28 x 17 x 27 cm (diepte x breedte x hoogte). Gezien het concept was een groter formaat iets dat te verwachten valt en we kunnen de uiteindelijke footprint prima accepteren. Hoe dan ook is het apparaat kleiner dan een echte dispenser.

Bouw, reservoir

De Domo My Tea Deluxe is vervaardigd uit plastic en chromen elementen terwijl de grip van het handvat een rubberen deel heeft. De plastic elementen zijn glossy zwart gekleurd en komen op zich prima over. We hebben het over een apparaat met een adviesprijs van 80 euro, dus qua bouwkwaliteit kan niet de wereld verwacht worden. Verder is het gebruik van zo veel mogelijk plastic in deze een noodzakelijk keus, aangezien het apparaat licht gehouden dient te worden voor wanneer de gebruiker deze onder de kraan wil vullen.

Als geheel vinden we het apparaat vrij degelijk aanvoelen. Niets voelt aan alsof het snel zal beschadigen, de knoppen hebben een fijne feedback gekeken naar hun functie, niets rammelt of piept naar onredelijkheid.

De Domo My Tea Deluxe heeft een waterreservoir waarin volgens de fabrieksopgave een capaciteit van 2 liter. Op zich krijgen we 2 liter in het reservoir en dit lijkt zonder problemen te werken. Echter, wanneer we ons houden aan de aangegeven minimale en maximale waterhoeveelheid hebben we het over ongeveer 1,5 liter. Het druppelopvang-bakje is redelijk diep en kan een goede mors hebben. De basis komt over als een standaard waterkokerbasis; een simpel functioneel rond stuk plastic met het stroomdoorgifte construct. Deze had van ons wat zwaarder uitgevoerd mogen worden, aangezien deze nu door het stroomdraad makkelijk bewogen kan worden en niet zomaar op één plek blijft staan.

Het voornaamste nadeel van het concept van de Domo My Tea Deluxe is dat het vooral geschikt is voor een enkel persoon. Wil je een kop thee maken voor meerdere personen tegelijkertijd, dan zul je steeds een losse kop moeten zetten waar bij een traditionele waterkoker er natuurlijk meteen genoeg gekookt water voorhanden is. Niemand zegt echter dan de My Tea Deluxe je enige waterkookoplossing hoeft te zijn. Het apparaat is prima te combineren als een oplossing waarbij voor één persoon een kop kokend water gezet kan worden, waar wanneer met bijv. het hele gezin thee gedronken wordt, de traditionele waterkoker gebruikt wordt. Hoewel het natuurlijk ook waar is dat de meeste mensen geen plek willen inruimen voor meerdere apparaten of daar het geld aan willen uitgeven.

Gebruik

Wanneer we voor het eerst de Domo in gebruik nemen volgen we tot de letter de duidelijke instructies in de handleiding om het apparaat eerst eens goed schoon te krijgen. Het openen van de afsluitklep van het reservoir na een druk op de knop gaat met een tevredenstellend soort geleidelijke beweging wat bijdraagt aan de gebruikservaring.

Vullen, gewicht

We merken bij het vullen van het reservoir onder de kraan dat de My Tea Deluxe een aardig gewicht heeft. We hebben het over 36 kg als het apparaat tot het maximum gevuld is, wat voor mening persoon weliswaar te doen is, maar toch zorgt voor een oncomfortabel gebruik. Buiten het gewicht maakt ook het formaat (de hoogte vooral) het vullen van het reservoir ietwat lastig. In de meeste gootstenen zal het geen probleem vormen, echter in kleinere, minder diepe gootstenen zal de gebruiker toch even moeten passen om de waterkoker onder de kraan te krijgen. Een volle gootsteen met afwas zal hoe dan ook een probleem vormen.

In onze testomgeving hebben we ervoor gekozen om het apparaat op de basis te laten staan en steeds bij te vullen met een kannetje. Makkelijker en niet veel minder snel.

Sfeerlicht, geluid

Zoals gezegd is het zetten van een kop kokend water een fluitje van een cent. Een druk op de knop en na ongeveer 45 tot 70 seconden, afhankelijk van de ingestelde hoeveelheid en of het apparaat al opgewarmd is, stroomt het water uit de tuit. Tijdens het koken geeft de Domo een soort blauw sfeerlicht af. Het geluid dat het apparaat maakt tijdens het koken en vervolgens het uitgeven van het water is duidelijk hoorbaar, maar niets dat we overdreven kunnen noemen of storend op enige wijze. Wellicht is een video duidelijker:

Conclusie

De Domo My Tea Deluxe is een interessante alternatieve interpretatie van wat een waterkoker ook kan zijn. Snel en makkelijk een kop thee met een druk op de knop. De grootte en het gewicht zijn, zeker met het oog op het hervullen, nadelen die genoemd moeten worden, maar een kannetje of een flinke beker kunnen voor een prima oplossing zorgen. Het concept is verder wel vooral geschikt voor één persoon. Wordt er echter met regelmaat één kop kokend water gevergd, dan zouden wij niet weten waarom je nog met een traditionele waterkoker zou werken.

1 reactie

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.