Review: Coravin Screw Caps


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Screw Caps van Coravin met 4 sterren.

The Good
  • Wijnen tot 3 maanden houdbaar
  • Goed geprijsd

The Bad
  • Geen

De schroefdop is nu ook aan de Coravin!

We hebben onlangs kennis gemaakt met de Coravin: de wijnschenker zonder een fles te openen. Deze geweldige wijngadget is dé oplossing voor liefhebbers en professionals, maar hoe zit dat nu met een schroefdop? De Screw Caps van Coravin!

Ho, wacht eens even. Een schroefdop? Die kun je toch gewoon al openen, drinken en dichtschroeven. Ja, dat klopt. Maar hoe lang kan jij een rood wijntje bewaren als die is open geschroefd, geschonken en weer dicht. En dit herhaalde keren? Een week,? Dat is nóg lang.

De Screw Caps

 

Screw Caps zijn plastic schroefdoppen met een doorprikbare, siliconen bovenkant. Deze chique gestijlde opzetstukken zorgen er dus voor dat je een wijndop keer op keer (tot 50 keer) kunt doorprikken. De Screw Caps van Coravin zijn alleen te gebruiken in combinatie met de Coravin zelf (wij hebben de Model Two). Zonder deze wijnschenker heb je niets aan de Screw caps, dat dit duidelijk is. Maar met deze luxe schroefdoppen en de Coravin Model Two kun je flessen met schroefdop schenken en toch nog tot 3 maanden bewaren! Dat is erg lang! En perfect als je een leuke verzameling wijntjes hebt en het heerlijk vindt om iedere dag een andere wijntje te drinken, bij bijvoorbeeld het avondeten.

Maar ook voor restaurants. Hoe zorg je dat je al die flessen goed houdt na opening? Met de Screw Caps is dit probleem opgelost. Maar hoe werkt het?

Hoe werken de Coravin Screw Caps

Hoe werken de Coravin Screw Caps. Goede vraag, al stelde ik deze zelf. Het gebruik van de Coravin Screw Cap werkt eigenlijk heel simpel. Je opent de fles met schroefdop, een klein beetje zuurstof kan nu in de fles. Snel schroef je de Screw Cap er stevig op.

Dat kleine beetje zuurstof wat in de fles aanwezig is gaat bij schenkpoging nummer één (Uiteraard met de Coravin) eenmaal door de wijn. Vervolgens, omdat je gebruik maakt van een edel (onschadelijk) gas,  dat Argongas heet en wat zwaarder dan zuurstof is, heb je na deze eerste schenkbeurt wijn onderop in de fles. Daar bovenop ligt argongas en vervolgens daar weer bovenop het kleine beetje zuurstof. De zuurstof komt door het Argongas daarom maar eenmaal lichtelijk in aanraking met de wijn, waarna niet meer.

 

Het gebruik van de gasinjectie van de Coravin

De zuurstof komt door het Argongas daarom maar eenmaal lichtelijk in aanraking met de wijn, waarna niet meer. Voordat je de Coravin naald gebruikt (purgen) door de Screw Cap, moet je eerst een gasinjectie geven zodat de naald samen met het Argongas door de Screw Cap gaat. Bij het injecteren zorgt het Argongas ervoor dat alle zuurstof uit de naald is voordat je hem door de kurk of Screw cap duwt. Dit voorkomt dat er zuurstof via de naald in de fles komt.

Conclusie

De Coravin Screw Caps zijn een fijne toevoeging om je mooiere flessen wijn met schroefdop goed te houden. Maar ook de beter betaalbare wijntjes zijn ook zonde om vroegtijdig weg te gooien. Heb je een Coravin in huis, dan zijn de Screw Caps (t.w.v. 29,95 voor een verpakking met zes stuks) een goedkope, handige oplossing.

 

 

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: