Review: Campingaz Attitude 2Go, kleine tafel gas-BBQ om mee te nemen


Roelof van Doorn beoordeelde namens JustForkoks de Attitude 2Go van Campingaz met 4.5 sterren.

The Good
  • Compact
  • Design
  • Degelijk
  • Temperatuurmeter
  • Gemakkelijk reinigen
  • Grill patroon
  • Voordelen gas
  • Snel op temperatuur

The Bad
  • Gedoe aansluiten gasslang

Campingaz is alom decennia bekend met de blauwe gastankjes voor koken en licht op de camping. Ook in de BBQ’s wil dit merk iedereen aan het kampeergas krijgen. Met de Attitude 2Go heeft het een fraai ogende BBQ gemaakt. Compact maar tevens stoer en op het oog een mooi ding. Maar BBQ’t het ook lekker? […]

Campingaz is alom decennia bekend met de blauwe gastankjes voor koken en licht op de camping. Ook in de BBQ’s wil dit merk iedereen aan het kampeergas krijgen. Met de Attitude 2Go heeft het een fraai ogende BBQ gemaakt. Compact maar tevens stoer en op het oog een mooi ding. Maar BBQ’t het ook lekker?

Wie googled op Campingaz Attitude ziet veel foto’s en een aantal reviews over een fraaie zwarte BBQ met een deksel met ingebouwde thermometer. Onder de deksel zitten twee helften waar je op kunt barbecueën. In filmpjes en reviews lees je hoe mooi je de BBQ uit elkaar kan halen en alle onderdelen in de vaatwasser gereinigd kunnen worden. Let op! Deze foto’s en reviews betreffen vaak de Attitude 2100 LX. Dit is een succesvolle BBQ van Campingaz, maar het grotere broertje van de BBQ die wij hebben getest; de Attitude 2Go. Dit model is nieuw in 2021 en komt in twee uitvoeringen waarover later meer. Op het eerste gezicht lijkt deze kleinere versie van de Attitude erg op zijn grote broer. Net zo mooi en net wat handzamer door het formaat. Daardoor is deze BBQ redelijk eenvoudig mee te nemen, maar het kleinere ontwerp heeft wel tot gevolg dat er iets minder eten op de hete platen gelegd kan worden en dat het model niet zo demontabel is als de grote broer. Wel makkelijk schoon te maken? Ook daarover lees je meer verderop in deze review.

Uitpakken

De barbecue komt in een forse doos ter grootte van een printer.  De barbecue weegt 13 kilo en is geschikt voor 4 tot 6 personen. Een ander icoon vertelt ons dat de Attitude 2Go een opstelling van 50 bij 30 centimeter nodig heeft. Wij hebben de barbecue op een tuintafeltje van 60cm bij 60cm geplaatst. Zo heb je nog voldoende ruimte om de barbecue om kookhulpjes en eten te plaatsen. Uitpakken is simpel en je hebt geen gereedschap nodig om de Attitude 2Go te installeren. Enkel twee gietijzeren plaatjes, die samen het het gietijzeren grilloppervlak vormen, leg je in de unit. Vervolgens plaatsen we een lekbakje  en voor het oog ben je klaar. Die gietijzeren plaatjes zijn overigens wel het leeuwendeel van het gewicht. De plaatjes en het lekbakje zijn de enige onderdelen die je ook los neemt om te reinigen in het gebruik. De grote lekbak onder de brander is niet te verwijderen zoals met de grote broer de Attitude 2100 Lx wel het geval is. Overigens is de verpakking vrijwel geheel karton met een enkel schuimvelletje en plastic zakje ter bescherming van de inhoud. Meeste kan zo in de oud papier bak.

Installeren

Zo gemakkelijk als het uitpakken gaat, zo’n gedoe is het installeren van het gas voor wie daar geen ervaring in heeft of geen held is. Er zijn twee uitvoeringen van de Attitude 2Go. De reguliere 2Go die je met drukregelaar en slang aansluit op een gasfles en de 2Go CV. Bij deze versie zijn de slang en regelaar  inbegrepen en al aangesloten op de barbecue (CV-versie). Ons advies is om deze versie te overwegen wanneer je geen kampeergas ervaring hebt. Wij hebben de gewone versie ontvangen en hebben daar de gebruikelijke issues meegehad. Veel kracht op de slang zetten en trucjes gebruiken zoals slang voorverwarmen en wat vloeibare zeep gebruiken, om de slang er op te wurmen. Vervolgens moet je de fles aansluiten en dat is met een grote fles altijd een handigheidje. Voor je het weet sist de aansluiting en schrik je en draai je niet snel genoeg de drukregelaar met kraan op de fles. Wij zouden echt liever zien dat de barbecue met een snelkoppeling aan te sluiten is. Die is er op de professionele barbecues en waarom dit niet aanbieden voor de hobbyist die zekerheid van gemak en veiligheid wil. Ons was het de drie tientjes extra kostprijs zeker waard geweest. Zeker omdat je deze barbecue door het formaat theoretisch gemakkelijk kan meenemen. Nu laten we de barbecue in de tuin staan omdat de slang steeds los en vast maken toch telkens een gedoe blijkt.

Eerste indruk met BBQ

De Attitude 2Go is werkelijk een prachtige barbecue. Klein maar fijn en toch stoer. Deze barbecue misstaat nergens. Wij hebben de Campingaz Attitude 2Go naast een aantal grote BBQs geplaatst en zelfs daarnaast blijft het een stoere degelijk ogende jongen. Op een tafel met verfijnd servies misstaat de Attitude 2Go ook niet en op de camping lijkt hij ook al naadloos te blenden in de omgeving. De vormgeving en het formaat zijn dus zeer goed en uitgebalanceerd. De temperatuurmeter geeft net dat extra wat dit een serieuze jongen lijkt.

Er zijn mensen die barbecuen op gas niet echt barbecuen vinden. Dat zijn vast mensen die ook vinden dat gas in de keuken hoort en inductiekoken echt niet kan als chefkok. De werkelijkheid is dat de meeste chefkoks tegenwoordig juist op inductie koken en dat je met gas prima kan barbecueën. Je mist de geur van brandende kolen en misschien ook de smaak in theorie. Onze eerste stukken vlees van Beef en Steak tonen aan dat geur met deze gasbarbecue met het juiste vlees, geen enkel probleem is.

Goed vlees

Het is verleidelijk om bij de supermarkt een paar dozen vlees voor tien Euro te kopen. De grote hoeveelheid marinade lijkt handig en gemakkelijk. Feit is echter dat je daardoor niet goed ziet wat de kwaliteit van het vlees is en dat je bij het barbecueen gegarandeerd bent van een extra lange inspanning om de barbecue schoon te krijgen. Als die zompige sauzen koeken lekker aan een druipen overal door. Wij gebruiken voor onze reviews het vlees van Beef en Steak. Deze slager is al sinds 2008 online. Zij maken het mogelijk dat ook particulieren het mooiste vlees en bijzondere stukken op de BBQ kunnen leggen. Vlees met echte smaak en geleverd in een koeltas aan huis inclusief koelelementen. Wij ontvangen een pakket voor vier personen. Een mooi stuk rosbief van de pampas in Zuid-Amerika en een paar sticks met ossehaas. De rosbief hebben we opgesneden in mooie lappen.

Eerste grill ervaring

De Attitude 2Go is snel op temperatuur. Binnen 5-10 minuten is de barbecue klaar voor gebruik. De temperatuurwijzer staat op dik 200 graden. Wij openen de deksel. De handgreep is en blijft lekker koel. De lappen rosbief gaan op het gietijzeren grilloppervlak en het vlees schroeit gelijk mooi dicht en begint te sissen en te roken. Wij sluiten de deksel en een heerlijke barbecue geur vult onze tuin en die van de buren. Per app krijgen we direct een bericht van de buurman of hij mee kan komen eten; zo lekker ruikt het. Wat een heerlijke geur en zonder eerst de buurman uit te roken met kolen of hout. Dit is dus echt een voordeel van een gasbarbecue. Geen walmen rook die anderen tot last kunnen ervaren. Nee enkel de heerlijke geur van het goede vlees in onze barbecue. We draaien het vlees om en ziet een prachtig grill patroon op het vlees. Echt een plaatje wat zo een kookboek in kan. Het klinkt zo simpel, maar ook de grillmarkeringen van een barbecue zijn van belang. Het vlees belandt immers op een bord en het oog wil ook wat. De smaak van het vlees is heerlijk. De grillsmaak is onmiskenbaar. Ook hier niets wat ons naar een houtskool barbecue doet verlangen. Je mist misschien de romantiek van vuurtje stoken, maar wie niet die rook en het gedoe wil, is prima af met zo’n gasbarbecue.

Grillen en reinigen

De volgende dagen hebben we er flink op los gegrild en telkens is het fijn hoe snel de Attitude 2Go klaar is voor gebruik, maar ook hoe gemakkelijk deze te reinigen is. De gietijzeren platen reinigen we apart. Eén keer hebben we ze in de vaatwasser gedaan en ons advies is dit niet te doen. De platen kunnen wittig uitslaan. Gewoon ontvetten en met de hand schoonmaken. Wij hebben de Attitude 2Go op een Kettler tafeltje van 60 bij 60cm staan. Dit heeft een gaas oppervlak waar regen en dus ook reinigingswater, zo doorheen gaat. Wij verwijderen de lekbak en gooien wat kokend water in de barbecue om de brander heen. De opvangbak vangt dit netjes op en via het gaatje in het midden valt het water niet in de verwijderde lekbak, maar door de tafel heen op de grond. Super praktisch en handig. Zo reinigen we snel en doeltreffende de barbecue.

Conclusie

De Campingaz Attitude 2Go toont dat gasbarbecueen veel voordelen heeft. Het design is net zo oogstrelend als praktisch en robuust. Het oppervlak is voldoende om voor 4 mensen vlees en andere zaken te grillen. Voor zes mensen wordt het een beetje krap, maar het is mogelijk. Het gedoe met de gasslang is het enige minpunt en dat is met de CV versie niet het geval. Een aanrader om die uitvoering te overwegen.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: