Review: Cadac Stratos 3B (BBQ)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de Stratos 3B van Cadac met 3 sterren.

The Good
 • Extreem hoog schoonmaakgemak
 • Mooie grillstripes, ook bij lagere temperaturen
 • Goed afgewerkte zijbrander met flinke pit
 • Zeer veilig
 • Zeer gemakkelijk in elkaar te zetten
 • Ruime opbergmogelijkheden

The Bad
 • Instructies voor de opbouw kloppen niet helemaal
 • Klaptafel met zijbrander niet geschikt om in te klappen

Vorig jaar wist Cadac ons te verblijden met haar Thermogrid technologie. Hierdoor kreeg je op een gas BBQ met nog meer gemakt mooie grillstripes op het vlees. Zelfs bij lagere temperaturen. Dit jaar innoveert Cadac door, maar laat het ook steken vallen. Unboxing De Cadac Stratos 3B wordt geleverd in één redelijk compacte doos. Het […]

Vorig jaar wist Cadac ons te verblijden met haar Thermogrid technologie. Hierdoor kreeg je op een gas BBQ met nog meer gemakt mooie grillstripes op het vlees. Zelfs bij lagere temperaturen. Dit jaar innoveert Cadac door, maar laat het ook steken vallen.

Unboxing

De Cadac Stratos 3B wordt geleverd in één redelijk compacte doos. Het gewicht valt mee. Cadac levert de BBQ af zonder gasslang en drukregelaar. Die moet je dus zelf nog even kopen voor je echt aan de slag kunt met deze gasbarbecue.

Opbouw

Het opbouwgemak van de Cadac Stratos 3B is enorm groot. Door gebruik te maken van slobgaten in de metalen platen is alles gemakkelijk alleen te monteren. Ook de brander bak is prima alleen te tillen, al adviseert Cadac om dit met twee personen te doen.

Wel moet ik de kanttekening plaatsen dat de opbouwinstructies nogal wat fouten bevatten. De verwijzingen naar de schroeven kloppen lang niet altijd en soms zoek je naar onderdelen die al voor gemonteerd blijken te zijn. Ook treffen we een paneel met een deuk aan. Dat trok recht tijdens het monteren, maar echt netjes is dat natuurlijk niet.

Design

Qua design is de Cadac Stratos 3B echt wel een leuke BBQ. We ontvingen het zwarte model en zien een heel mooi, strak lijnen spel. Vooral op een terras met grote gerectificeerde tegels komt dit ontwerp helemaal tot haar recht. Zelfs de grepen op de deurtjes zijn echt mooi gezwart.

Toch zien we ook hier weer wat slordigheden. Zo zijn de knoppen met zeefdrukken bedrukt en is de afstand tussen de bedrukking en de rand van de knop op iedere knop anders. Op één is zelfs wat verf gelekt. Slordig werk in de fabriek dus.

Een andere slordigheid vinden we in het design van de twee klaptafeltjes. Klap je de tafel met de zijbrander omlaag, zal de klep meteen openvallen en valt het draadrooster voor pannetjes eruit. Zonde! Vooral omdat ook de zijbrander heel aantrekkelijk is vormgegeven. Wij hebben echt het vermoeden dat deze zijtafel nooit inklapbaar had mogen zijn. Ook omdat de gasslang en de elektrische aansluiting niet gemaakt zijn om veelvuldig te bewegen. Die aansluitingen zullen het echt niet lang volhouden als je meerdere keren per week dat tafeltje in- en uitklapt.

De praktische kant van de Cadac is ook duidelijk zichtbaar. Er zijn veel haakjes om gereedschap op te hangen. Cadac en Campingaz zijn de enigen in de test die dit ook aan de binnenkant van de deurtjes hebben gedaan. Netjes! De deurtjes zijn ook netjes dubbelwandig.

Ook de dubbelwandige klep van de barbecue is slim in elkaar gezet. De warmte loopt namelijk niet strak op de achterkant weg, maar iets aan de bovenkant. Zo kun je deze BBQ veiliger, dichter op een schutting plaatsen. Wel is het zo dat dit het enige gas model in de test is waar je geen roterend spit op kunt zetten. Ook krijgen we de 10KG BeNeGas tank niet goed in het meubel geplaatst, maar er is wel een gemakkelijke opening om de gasslang naar buiten te laten lopen. Ook netjes is dat het kastje van een vrijwel dichte achterwand is voorzien.

De branderbak en schoonmaakgemak

Maar nu even niets dan lof voor Cadac. Het ontwerp van de brander brander bak van Cadac wijkt op een aantal fronten flink af van dat van de andere merken en geheel ten positieve.

Het eerste dat opvalt is dat je geen gietijzer bij deze gasbarbecue krijgt. Cadac kiest ervoor standaard een emaillen bakplaat en emaillen Thermogrid roosters mee te leveren. En de Thermogrid roosters van Cadac is waar ik vorig jaar al enorm enthousiast over was.

Deze roosters werden vorig jaar nog van een soort gietijzer gemaakt. Dit jaar kiest Cadac er dus voor ook deze te emailleren. Deze Thermogrid roosters zijn halve pijpjes die aan de onderkant de hitte van de BBQ vangen. Deze gaat wervelingen veroorzaken waardoor ze sneller heet worden en ook heter dan de algemene temperatuur in de brander bak. Hierdoor krijg je ook bij lagere temperaturen al mooie grillstripes.

Een ander voordeel is het schoonmaakgemak. Heet water is veelal genoeg om de roosters schoon te boenen. Eventueel met een sopje. Emaillen heeft van zichzelf al een sterke anti-kleef werking.

Kijken we onder de roosters, zien we dat letterlijk alles geëmailleerd is. En… we hebben nauwelijks last van opstaande randjes. Dit is tot in perfectie uitgedacht. Na een middagje grillen heb ik de hele brander bak in tien minuten weer brandschoon. Als nieuw bijna. Een verademing in vergelijking tot bijvoorbeeld de gietijzeren bakken van Weber die nooit echt schoon te krijgen zijn.

En maakt dit allemaal wat uit voor de smaak? Nee, dat zeker niet. Je merkt niet dat je niet op gietijzer werkt behalve dat het er echt even allemaal anders uitziet.

Veiligheid en energieverbruik

We hebben de Cat S60 smartphone er weer bij gepakt om infrarood opnamen van de Cadac Stratos 3B te maken. De Ingebouwde Flir camera van deze android smartphone laat zien dat er geen rare plekken zijn waar de barbecue onverwacht heet wordt. Qua weglekken van grote hoeveelheden warmte zien we ook niets vreemds op de foto’s. We kunnen dus stellen dat de barbecue veilig is en geen grootverbruiker qua gas is. Overigens zien we ook dat de warmte zich mooi en gelijk over het rooster spreidt.

 

Conclusie: Cadac Stratos 3B

De Cadac Stratos 3B is een gasbarbecue met duidelijke plussen en toch ook een paar minnen. De roosters, de branders, het schoonmaakgemak. Dat is waar Cadac door een andere aanpak echt weet te scoren. Waarop de Stratos 3 echt een topbarbecue zou zijn. Zou zijn want… Cadac heeft last van slordigheden in de fabriek en in het ontwerp. Het zijtafeltje voor de brander had nooit inklapbaar mogen zijn. De bedrukking op de gasknoppen laakt precisie en de instructies voor het opbouwen kloppen simpelweg niet met de realiteit. Op basis van het schoonmaakgemak en de grilkwaliteit gunnen we het merk een hoge score, maar we kunnen het simpelweg niet geven.

1 reactie

 • Dag,

  Mede vanwege deze review de BBQ gekocht. Maar ik denk dat er wel wat rechtgezet kan worden. De handleiding vermeld namelijk op pagina 9, plaatje 16, dat er 2 borgschroeven geplaatst moeten worden bij de side burner, als je dat doet valt deze niet meer in te klappen. Dit grote min-punt valt dus weg. Misschien kunnen jullie deze info toevoegen? Verder een super BBQ en goede review!

  Met vriendelijke groet,

  Marc Wiskerke

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: