Review: Beef & Steak Aberdeen Angus Flat Iron Steak


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks de Aberdeen Angus Flat Iron Steak van Beef & Steak met 5 sterren.

The Good
  • Thuis diepgevroren bezorgd
  • Zeer mals
  • Zeer smaakvol
  • Korte bereidingstijd
  • Interessant geprijsd

The Bad
  • Geen

Vleesliefhebbers opgelet! Dit prachtige stuk vlees is zo enorm mals en smaakvol, dit moet je proberen! Lees en proef mee in gedachten met de review van de Aberdeen Angus Flat Iron Steak!

Beef & Steak verrast ons keer op keer met écht goed vlees. Daarom waren we al lichtelijk enthousiast bij het bericht de Flat Iron Steak te mogen bereiden en proeven! Een prachtig stuk vlees van de Aberdeen Angus runderen, dat beter bekend is als het sukadevlees of suddervlees. Maar dit vlees moet je niet sudderen of stoven, deze prachtige steak moet je grillen en verwennen. Dan pas maak je kennis met een zeer malse en sappige steak die niets onderdoet voor een entrecote of rib eye.

Prachtig toch dat een stuk vlees dat eerst voornamelijk als suddervlees werd gebruikt een hele nieuwe smaaksensatie krijgt door het geheel anders te bereiden?! Flat Iron Steak noemen we dat, een naam die gegeven is door het platte, langwerpige stuk dat qua vorm iets weg zou moeten hebben van een strijkijzer. Tenminste, dat vertelde Beef & Steak ons.

Aberdeen Angus

De Aberdeen Angus is van oorsprong een Schots rund. Zeer gemakkelijk te houden, erg gemoedelijk en heeft van nature weinig voedsel nodig. Dat maakt deze rundsoort al erg geliefd, maar niet alleen door de veehouders. De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de uitzonderlijke kwaliteit van het vlees. Iedereen heeft al wel eens de Angus op de menukaart gezien. Dit hangt samen met de marmering van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Vet heeft de eigenschap dat het smaak vasthoudt, wat het zo lekker maakt. Hiermee is het vergelijkbaar met vlees van het Wagyu-rund, dat nog iets vetter is en ook meer uitgesproken smaakt. De Angus zit tussen de Wagyu en de ‘gewone’runderen in wat het net even specialer maakt, zonder té uitgesproken te zijn.

Workshop Beef & Steak

Tijdens onze workshop bij Beef & Steak, wat absoluut een aanrader is als je eens een leuk mannen- of personeelsuitje zoekt, maakte we al kennis met de Flat Iron Steak van de Aberdeen Angus. Deze werd kort en hevig onder heet barbecuevuur bereid door een echte grillmaster. Een paar maanden later deed onze JFK Grillmaster Bas, a.k.a. de Basbeque, tijdens onze Justforkoks personeelsbarbecue hetzelfde trucje met een Flat Iron Steak. De smaak, de malsheid, het sappige vlees is écht ongekend lekker. Dat moesten we gewoon eens publiceren.

Christmas

Vandaar dat we nu de crème de la crème van de Flat Iron Steaks testen; de Aberdeen Angus Flat Iron Steak tijdens -hoe kan het ook anders-: kerst! De sfeer zat er al lekker in. Onze Peter van JFK was thuis al druk bezig geweest met een heerlijke rollade, met in zijn achterhoofd het toetje: de Flat Iron Steak. De tafel was gedekt, de voorgerechten gegeten en de rollade was zeer smaakvol. Vlak voor kerst kwam de bezorger het Beef & Steak pakket, diepgevroren, bij ons thuis afleveren. Lekker ’s avonds, omdat iedereen overdag werkt.

Het betrof een stuk van een kilo, dubbel gevouwen, dus deze steak hebben we ’s avonds laat al uit de vriezer gehaald om te ontdooien. Mijn vrouwlief heeft de honneurs waargenomen met een mooi receptje/bereidingswijze die ik iedereen kan adviseren.

Bereiden van de Flat Iron Steak

Je hebt nodig: olijfolie extra vierge, een flink stuk knoflook en uiteraard de Flat Iron Steak. De knoflook snijd je door de helft en de pan mag met wat bakboter flink heet worden. Als je pan op temperatuur is wrijf je de steak in met olijfolie.

Zet een timer om de minuut en iedere minuut draai je de steak om, masseer je de steak met de knoflook. Goed hard inwrijven zodat de knoflook overal komt. Daarna afblussen met olijfolie en kantelen. Weer na een minuut omdraaien en het trucje herhalen. Net zolang tot je totaal zes minuten op hoog vuur gebakken hebt. Daarna eventjes op een bord met aluminiumfolie bedekken, laten rusten een minuutje of twee. Daarna aansnijden. Dunne lange plakken, van een centimeter of twee dik en hop op een houten snijplank presenteren. Eventueel met wat grof zeezout nog op smaak brengen, maar de knoflook en de knapperige korst doen eigenlijk al genoeg.

Als je de Flat Iron Steak bekijkt zie je een goed gegrilde boven en onderzijde, het middenstuk is flink rood. Schrik daar niet van, want zodra je het rode iets schroeit ben je al het malse kwijt. Dan is het herkauwen in plaats van wegsmelten. Geloof me, ik heb ooit die fout gemaakt en dan kan je het vlees wegkieperen.

Conclusie

Onze kerstmaaltijd was echt af met de Flat Iron Steak. Zo ontzettend mals en smaakvol, bij het schrijven van deze review kijk ik reikhalzend uit naar mijn volgende ontmoeting met dit prachtige stuk vlees. De prijs is zeer interessant, in tegenstelling tot een rib eye of entrecote is de Flat Iron Steak relatief voordelig, terwijl het een smaaksensatie is die beide concurrenten doet verbleken. Mijn tip – kerst of geen kerst – bestel vandaag nog deze steak om eens echt te genieten!

De Aberdeen Angus Flat Iron Steak is te koop bij Beef & Steak. Online bestellen en thuisbezorgd!

 

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: