Review – Artola TrunQ


Michiel Schuur beoordeelde namens JustForkoks de TrunQ van Artola met 5 sterren.

The Good
  • Past precies!
  • Twee aparte zones
  • Lekker vuurtje stoken

The Bad
  • Geen

Fantastisch speelgoed! Zeer slim gebouwd. Goed doordacht ontwerp en een garantie op beregezellige zomeravonden rond het vuur. "Iemand een hamburger?"

Wij mensen zijn altijd gefascineerd geweest door vuur. Vuur heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in ons leven. Zelfs vandaag de dag voelen mensen in de moderne samenleving de wens om zich terug te trekken in hun achtertuin, waar ze een maaltijd kunnen bereiden en het rustig aan kunnen doen.
Terwijl ze naar de vlammen staren kunnen ze diep ademhalen, vergeten wat ze in hun gedachten hadden en gewoon tevreden zijn.

Artola

Teruggaan naar de basis en het leven waarderen is waar het bij TrunQ om draait. Het driemaal met een Red Dot bekroonde ontwerp van de gerenommeerde Duitse ontwerpers Christian Kusenbach en Martin Sessler lijkt op een uitgeholde boomstam. Een stalen blok met een basic look die de functionaliteiten van een braai, een grill en een vuurpot combineert. En dankzij het doordachte ontwerp stelt de TrunQ je in staat om je eten te grillen en tegelijkertijd het vuur aan te steken.

Artola TrunQ Unboxing

Ik ken mijn DPD-bezorger inmiddels bij voornaam. Alex brengt voor de tweede keer een forse doos tot ongeveer 1,5 meter voor de voordeur. ”Tot volgende week hea!” roept hij als hij met versnelde tred weer richting zijn nog draaiende diesel loopt.

Vandaag staat de Artola TrunQ op de planning. Een ongebruikelijk gebouwde braai. Een hout gestookte grill met twee aparte zones. Één zone voor een fijn knisperend vuurke. En één zone waar de roodgloeiende kolen met een rooster erboven zorgen voor een fijne plek voor jouw wors, kip, lam, andere vleesjes en allerlei groentjes.

Uit de doos gekomen blijkt direct het slimme ontwerp van deze Artola TrunQ. Eigenlijk bestaat deze TrunQ uit vier onderdelen. De lange, diepe en gebogen vuurschaal met open uiteinden waarin het vuur wordt opgebouwd, de voor beiden uiteinden metalen platen om het hout en de houtskool in de bak te houden, het uit aluminium en RVS vervaardigde grillrooster en de stalen poten die deze Artola TrunQ los van de ondergrond komt te staan. De materialen die worden gebruikt in het ontwerp van de TrunQ zijn extreem stevig en minimalistisch.

Alles past werkelijk perfect. De grillbak is snel voorzien van de zijplaten en het rooster. Welke je simpelweg in en over de vuurschaal worden gehangen. De poten zijn te monteren door de uiteinden in hiervoor uitgelaserde inkepingen te steken. Er komt geen schroef of moer aan te pas, en toch zit het muurvast. Briljant!

Stoere schorten

Als je wilt BBQen als een baas, dan heb je ook een bazig schort nodig. Check deze eens! Geef hem van Leer, is een Nederlandse lederen schorten leverancier en ontwerper. Wist je dat hun leren schorten in Nederland door een eigen design team ontworpen worden. En wat een unieke toevoeging is aan je schort, is een set bijpassende handschoenen! Hoe handig én gaaf is dat? Hiermee kan je net even dat saté stokje omdraaien, zonder al het haar van je handen weg fikt! Ga je dus voor een stoer schort? Tuurlijk, surf even naar Geef hem van Leer.

SlowWwood

SlowWwood is ontstaan uit liefde voor de braai (BBQ), openhaard en hout. Doordat de mannen achter SlowWwood opgegroeid zijn in Zuid Afrika , is braaien (BBQ ’en) een onderdeel van hun cultuur. Braaien is wat de Nederlanders BBQ-en noemen wat ze vaak op kolen doen. Bij braaien worden de kolen zelf gemaakt door eerst een vuur te maken met hout. SlowWwood premium braai/BBQ hout brandt 2 tot 3 keer langer dan Europees hardhout (eiken, beuken, essen) en door de hoge dichtheid gecombineerd met hoge calorische waardes geeft het schitterende kolen die nog lang zullen nagloeien.

Door de natuurlijke droging zal het makkelijk branden en weinig roken, tevens geeft de geur een heerlijke smaak aan het vlees. In Zuid-Afrika leggen ze grote stukken vlees op de grill die langzaam garen, in plaats van één worstje en satéstokje zoals Nederlanders vaak doen. Braaien is een vorm van slowfood, je neemt er de tijd voor. Immers, braaien draait niet alleen om eten; meer om de hele beleving er omheen. Het wordt gezien als een sociale gelegenheid, als gezellig samenzijn, iets dat onmisbaar is in de Zuid-Afrikaanse cultuur. SlowWwood werkt o.a. samen met ministerie van landbouw, water en bosbouw in Namibië en draagt zo bij tot een verantwoordelijke kap van deze soorten.

De boomsoorten (Sekelbos, Dichrostachys cinerea) zijn meer dan 100 jaar dood voordat ze gekapt mogen worden en ze zijn daardoor goed ingedroogd (natuurlijke droging ).In dit proces ondersteunt SlowWwood de lokale bevolking, de houtsoorten woekeren op gronden waar lokale (vaak arme) bevolking van leeft en worden gezien als een ware indringer. Door deze gronden schoon te maken helpt SlowWwood deze groep mensen aan een bron van inkomsten. (Fairtrade).

Artola TrunQ Gebruik

Daar staat hij dan. Met een meter breed is deze braai lekker fors te noemen. Door een volle meter in de breedte aan te houden is er genoeg ruimte om aan de ene zijde van deze Artola een vuurtje aan te steken, en om vervolgens aan de andere zijden een rooster te plaatsen die jouw vlees voorzien van het gewenste grillstreepje.

En dus bouwen wij eerst een vuurtje en laten dit eerst lekker een uurtje branden. Na dit uur zijn er voldoende kolen ontstaan om deze naar de andere zijde te schuiven en deze als BBQ te gebruiken. We plaatsen het rooster en leggen het rooster meermaals behoorlijk vol. Doordat deze TrunQ zeer robuust gebouwd is is deze erg veilig te gebruiken. Er is voldoende ruimte voor behoorlijke hoeveelheden voedsel en de luchttoevoer is ruim voldoende om jouw vuurtje lekker te laten vlammen.

En verder spreken de foto’s eigenlijk voor zichzelf. Er zijn geen ingewikkelde knoppen die de luchttoevoer regelen. Je stookt gewoon een heerlijk vuurtje en afhankelijk van de hoeveelheid kolen die je onder het rooster schuift regel je de grilltemperatuur. Lekker basic en een perfecte gelegenheid om met een stel vrienden te genieten van een avondje vuurtje stoken en lekker eten tegelijkertijd. En dat is precies wat deze Artola TrunQ doet. Het enige wat jij nog hoeft te regelen zijn die vrienden en een kratje koude pils… 😉

Oh ja. De day after is trouwens een fluitje van een cent. Door het rooster en de zijplaten te verwijderen wordt deze Artola TrunQ gewoon een vlakke metalen plaat. En er is in BBQ-land niks makkelijker schoon te maken dan een vlak metalen oppervlak. 10 minuutjes werk, en deze TrunQ is weer helemaal proper en ready voor de volgende sessie… Is er nog bier over van gisteren, of moeten we dat even bijhalen?

Barbecuepakket van Beef & Steak

Waar je niet verrast van zal staan is dat Beef & Steak zich weer hebben aangesloten bij DeBesteBBQ.nl als sponsor van alleen het allerbeste vlees, thuis diepgevroren geleverd. Als je goed gaat BBQen met een topper als deze braai, dan mag je alleen genoegen nemen van het goeds van BeefenSteak.nl. Kijk die plaatjes, dat is toch om van te watertanden of niet dan?

Beef en Steak heeft het allemaal. Het fijne is dat je het online kunt bestellen en de volgende dag diepgevroren geleverd krijgt. Ze leveren ook s’avonds, wat fijn is als je de volgende dag aan de slag wilt gaan. De prijzen zijn erg aantrekkelijk, zeker voor de hoge kwaliteit vlees én dat proef je!

Artola TrunQ Conclusie

Fantastisch speelgoed! Zeer slim gebouwd. Goed doordacht ontwerp en een garantie op beregezellige zomeravonden rond het vuur. “Iemand een hamburger?”

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: