Boekreview: De Wijn Spijs Bijbel + Winactie Boek TWV 35.- EUR! Deel, reageer en Win!


Jeroen beoordeelde namens JustForkoks het boek Wijn Spijs Bijbel met 4.5 sterren.

The Good
  • Lekker vlot geschreven
  • Leest niet als een woordenboek
  • Tweedelig zoeken
  • Extra hoofdstuk van NL Niek

The Bad
  • Geen

Vind je wijnen en gerechten combineren lastig? Wie niet! Nu maakt Atlas Contact je het erg makkelijk én leuk met de Wijn Spijs Bijbel van schrijfster Moore! Owja en je kunt een exemplaar winnen! Lees gauw meer!

Vrienden, de feestdagen zijn dichtbij en dat brengt de bekende vraag nog veel dichterbij: wat drinken we bij het feestmaal? En dan wijn, wel te verstaan. Victoria Moore, wijnslurpster en schrijfster sinds ’98 heeft daar het geweldig leuke antwoord op, in boekvorm. Uigeverij Atlas Contact heeft daar het Nederlandse “De Wijn-Spijs Bijbel” van gemaakt en dát ligt nu in de winkels. Lees je mee?

Victoria Moore

Wel eens een slokje te veel op?  Ach, je hoeft je niet te schamen, hoor. Dat kan iedereen gebeuren. Victoria Moore schrijft al sinds 1998 over wijn en is wijncorrespondent sinds oktober 2010 bij de Telegraph. Zij is de auteur van “How to Drink”, schrijft een maandelijkse wijncolumn voor BBC Olive Magazine en heeft een speciale interesse in Italiaanse wijnen. Nu jij weer!

Sinds april 2017 is haar goedgekozen titel ”the wine dine dictionary” vertaald naar het Nederlandse “De wijn-spijs bijbel”, wat net even minder bekt en klinkt dan het origineel, maar een stuk gemakkelijker leest! De Wijn – Spijs Bijbel, is vertaald door Henny Corver en Pon Ruiter. Dat is wel even noemenswaardig, want het is een hele klus om een vaktechnisch culinair boek, dat vol staat met de beste wijn en spijs tips, afgewisseld met wat leuke anekdotes, te vertalen naar ons Nederlands. Het is het duo gelukt en dat maakt het ons een stuk gemakkelijker om bij jouw gerecht de wijn te vinden én omgekeerd!

De Wijn Spijs Bijbel

Even in het kort. De Wijn Spijs Bijbel is een fantastisch boek dat uit twee (eigenlijk drie) delen bestaat. Eerste deel van het boek vindt je op alfabetische volgorde allerlei bekende gerechten, waarbij je wijn zou kunnen drinken. Achter ieder gerecht vindt je diverse tips op wijngebied, met als afdronk wat leuke tips en ervaringen uit eigen doos. In het tweede deel van het boek vindt je op dezelfde volgorde allerlei bekende wijnen, met daarbij tips qua lunch, diner of dessert. Ideaal!

Het boek begint met een leuke intro. Hoe het boek ontstaan is en wat info over de auteur. Daarnaast het belang van de Wijn – Spijs combinatie. Iedere (justfor)kok en wijnliefhebber weet namelijk dat een goede wijn-spijscombinatie een diner kan maken of breken. Maar hoe kies je de ultieme wijn bij het eten, of het perfecte eten bij je wijn? Voor Moore, vinologe en smaakexpert, is het combineren van eten en wijn een creatieve ontdekkingstocht.

Op mousserende wijze gidst ze je door de wondere wijnwereld en vertelt ze welke combinaties goed werken én waarom. Welke wijn drink je bij pure chocolade, waarom past witte wijn vaak beter bij de kaasplank dan rode en waarom zijn chili, knoflook en citroen “gamechangers’? “De wijn-spijsbijbel’ staat boordevol informatie en inspiratie. Het daagt je uit om nieuwe combinaties uit te proberen en is een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert.

Helemaal achterin het boek vindt je nog een exclusief hoofdstuk voor ons Nederlands. Het extra hoofdstuk over de wijnen van de Lage Landen door Niek Beute. Deze meneer is Nederlands meest enthousiaste vinoloog en Gault Millau verkoos hem tot meest talentvolle gastheer van Nederland. Leuk om dat extra stuk te lezen over ‘onze wijntjes’

Conclusie

Wat de Wijn – Spijs bijbel bijzonder maakt is ten eerste de mogelijkheid om zowel op gerecht, als op wijn te zoeken door de tweedeling in het boek. Ten tweede omdat het boek zo geschreven is, dat het niet voelt als een soort woordenboek, maar meer als een culinaire gids die lekker leesbaar blijft. Ideaal voor de feestdagen waar je kunt zoeken op gerechten zoals Lamsvlees, Hert en Gourmet. Voor alle JFK fans die geinteresseerd zijn in wijnen en spijzen is dit hét leukste boek om te hebben en cadeau te doen.

Verkrijgbaarheid

De Wijn Spijs Bijbel is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor € 34.95

Winnen?!

Winnen is beter dan kopen! JFK mag één exemplaar weggeven aan de meeste trouwe lezers, fan en vinoloog in spé! Wat moet je doen om deze toffe bijbel te winnen? Deel en like dit bericht op Facebook uiteraard! Like je ons nog niet op Facebook? Dan is dat stap één. Reageer daaronder met wie of voor wie je wel een avondje zou willen thuisblijven met een wijntje en een spijsje! De winnaar wordt volgende week bekend gemaakt in het Facebook bericht!

 

1 reactie

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: