SteakChamp in actie

Test: SteakChamp (3-Color)


Arjan beoordeelde namens JustForkoks de SteakChamp van SteakChamp met 4.5 sterren.

The Good
  • Zeer gemakkelijk in gebruik
  • Niet alleen voor steaks
  • Goed schoon te houden

The Bad
  • Batterij is niet vervangbaar

Deze, bijna magische, pin voor in het vlees is een bijzonder slim ding. Maar eigenlijk wil je er meerdere.

Het lijkt wel magie; de SteakChamp. Een metalen pin die je in het hart van jouw steak steekt en je op magische wijze waarschuwt wanneer het tijd is deze van het vuur te halen. Niks ingewikkelds met draden en computers, maar gewoon een simpel knipperend LED lampje dat jou de held van de BBQ maakt.

Ik beken het meteen. De SteakChamp is niet nieuw voor me. Ik heb hier nog één van de eerste modellen in de kast liggen. Ook met één LED, maar slechts in één kleur. En dan moet je de SteakChamp kopen die past bij de manier waarop jij jouw steak wilt bereiden. Dat is handig voor jezelf, maar zeker niet wanneer je bezoek krijgt. Dan wil je jouw steak opleveren zoals zij dat willen.

Het idee

Het idee is simpel. De SteakChamp is een kerntemperatuurmeter met alle elektronica en de stroomvoorziening in de pin zelf. Feedback krijg je via een knipperende LED. Groen voor medium rare, geel voor medium en rood voor als je bijna te laat bent. Of medium well voor de medemens die houdt van kauwen.

Links de oude SteakChamp, rechts de 3-Color uitvoering
Links de oude SteakChamp, rechts de 3-Color uitvoering

Het nadeel – de accu van de SteakChamp

Het nadeel is meteen al duidelijk. De SteakChamp bevat een piepkleine batterij die in de behuizing weggewerkt zit. In RVS, dus veilig en schoon. Maar zeker niet te vervangen. Aan het einde van haar leven, mag de SteakChamp dus gewoon bij het elektronisch afval. Geen zorgen, SteakChamp zegt dat hij ongeveer 1.000 steaks mee moet gaan. En daar ben ik nog lang niet.

Om de accu te sparen, schakelt de SteakChamp zich automatisch uit wanneer deze 5 minuten niet is gebruikt. Ga je hem gebruiken, moet je hem ook aanzetten. Om het hygiënisch te houden, via een magneet in het bewaardingetje van de SteakChamp. Simpel en slim.

Het bewaardingetje

Ik noem het maar zo omdat ik er nu echt even geen andere naam voor heb. Het ding waar je de SteakChamp in bewaard. Deze gebruik je niet alleen om de SteakChamp te activeren. Het is ook een tool om de SteakChamp uit het vlees te trekken. Door de eiwitten in het vlees en de temperatuur van de RVS behuizing, kan deze verkleven met het vlees en dan is deze tool wel heel handig. Hij is vlak na het grillen zo heet dat je anders je vingers verbrandt.

SteakChamp in bewaardingetje

Schoonmaken

De SteakChamp kan een temperatuur van 500 graden Celsius aan, maar kan niet in de vaatwasser. Door de sterk wisselende temperaturen zou het materiaal van elkaar los kunnen komen. Maak hem dus gewoon schoon met een doekje met een beetje alcohol. Dan gaat het altijd goed.

Meer dan de steak

De SteakChamp kan ook voor andere vleessoorten gebruikt worden, al zijn de referentietemperaturen wel gebaseerd op steaks. De mannen achter deze gadget maakten zelf deze referentietabel.

SteakChamp Vleessoorten

Bedenk je dat bepaalde soorten vlees last kunnen hebben van bepaalde bacteriën. Deze tabel is voor ons gevoel een hele grove inschatting. Liever zekerheid? Ga dan met een duurdere, professionele kerntemperatuurmeter aan de slag.

Conclusie SteakChamp 3-Color

Wat een ontzettend fijn alternatief voor de standaard kernthermometer. Vooral omdat deze de hele tijd in het vlees zit en dus de hele tijd feedback aan je geeft. Daar zit ook de zwakte. Wil je meer dingen tegelijk doen, moet je meerdere SteakChamps in huis halen. Hoewel SteakChamp zelf aangeeft dat als je één steak van de kerntemperatuurmeter voorziet, de andere ook wel meekomen, valt dit in de praktijk tegen. Je hebt (zeker met kolen) nou eenmaal hotspots op de grill. Dus take your time en niet teveel.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.
%d bloggers liken dit: