Sporen van 6000 jaar oude wijn ontdekt in Siciliaanse grot

Stokoude wijn gevonden.

Dat we al een tijdje wijn dronken, dat wisten we. De Romeinen waren er gek op, maar die hadden ook iets verfijnt. Dat 6000 jaar geleden, halve holbewoners al wijn dronken. Dat wist ik nog niet.

Residuen in terracotta potten suggereren dat drank in het vierde millennium voor Christus op het eiland Sicilië werd gemaakt en gedronken. Onderzoekers hebben sporen ontdekt van wat de oudste wijn van de wereld zou kunnen zijn onder de terracotta potten in een grot in Sicilië. Hieruit blijkt dat de gefermenteerde drank meer dan 6000 jaar geleden in Italië is gemaakt. Eerder wisten we al dat ongeveer 1200 v.Chr. In Italië de wijnbouw actief was, maar de vondst van een team van de Universiteit van Zuid-Florida duwt die datum  minstens drie millennia terug.

“We hebben chemische analyse uitgevoerd op het oude aardewerk en de aanwezigheid van wijnsteenzuur en zijn zout geïdentificeerd.” Aldus Enrico Greco, een chemie-onderzoeker aan de Universiteit van Catania die betrokken was bij het onderzoek, vertelde de Guardian. Eerder waren er al bewijzen gevonden van een wijn die 6000 jaar oud was, maar men kon niet uitsluiten dat het geen granaatappelresten waren, die kennelijk exact dezelfde zuurtegraad hebben als de wijnresiduen. Omdat op Sicilië geen granaatappels verkrijgbaar zijn, staat het nu vast.

Proost op de Siciliaanse wijn. Je zou maar een bewaard flesje, of kruikje vinden.

Reageren

Wij zijn JustForKoks

Wij zijn de mannen die koken. Die met passie in de keuken staan. Of deze keuken nou binnen of buiten staat maakt ons niet uit. Wij zijn altijd op zoek naar de leukste verhalen en reviews, voor jou.